Sportolj a szépségért és az egészségért, mert megéri

 

Te is irigykedve nézed a barátnőid, akik a sportolásnak köszönhetően csinosan feszítenek körülötted? Ugye sokkal többet szeretnél mozogni, de mindig közbejön valami? Az itt található tippekkel túlléphetsz a benned lévő blokádokon. Nekem sikerült és végre nagy küzdelemmel, de megszabadultam 15 kilótól…  Szívesen megosztom veled, ha érdekel.

 

 

1. Tűzz ki célokat

A legfontosabb az elhatározás. Mielőtt belekezdesz bármibe, határozd meg, egyáltalán miért is kezdesz el sportolni. Légy konkrét, és írd le magadnak egy papírra az indokot: pl. szeretnék egészségesebben élni / levezetni a feszültséget / erősebb lenni / versenyt akarok futni a fiammal / bele akarok férni újra a régi nadrágjaimba, stb. Az ilyen „sportmantra” nagyon hasznos azokban az időszakokban, amikor szívesen lustálkodnál – olvasd át többször!

 

2. Válassz helyszínt!

Akinek át kell utaznia a fél várost egy aerobik óra miatt, az gyakran fog lógni. Ha lehet, minél közelebb legyen a munkahelyedhez, a lakásodhoz az edzőterem. A sporttáskád mindig legyen bepakolva, hagyd az autóban vagy az irodában, és rögtön munka után menj tornászni! Ne kezdj el otthon DVD-re tornázni, csak a szuper fegyelmezettek csinálják rendszeresen.

 

3. Cselezd ki a „stressz-faktort”

Már megint ellógtad a tornát, a munkád, a gyerek vagy egy fontos megbeszélés miatt? Nem ér azt mondani: „Nincs időm!”, csak szervezés kérdése az egész: tervezz egy hétre előre, írd be a naptáradba a fontos találkozókat, és hogy mi mindent kell még elintézned. Egy idő után már bevésődik az agyadba: „Kedd, 8, jóga”, és már nem is lesz kedved mást csinálni olyankor.

4. Keress sorstársakat!

Kettesben nem csak sokkal jobb bringázni, kocogni, evezni vagy úszni, kölcsönösen támogathatjátok és motiválhatjátok is egymást. A legjobb, ha keresel magad mellé két, nálad erősebb akaratú edzőpartnert, akik magukkal visznek és lelkesítenek, ha megint inkább a kanapén tunyulnál… Az interneten nem csak pasizáshoz találhatsz társat magad mellé, hanem a sportoláshoz is!

5. Nyaralj sportosan!

Egy sportos nyaralás alatt csiszolhatsz a technikádon, javíthatsz a kondidon, vagy elkezdhetsz valamilyen új sportágat, sőt, „mellékesen” megismerkedhetsz sok-sok rokonlélekkel is. Az utazási irodák kínálatában szerepel már kifejezetten sportolásra épülő nyaralás ismert nagyvárosokban, kedvelt nyaralóhelyeken vagy trendi „buliszigeteken”.

 

6. Gondolkodj pozitívan!

A kedvenc zenéddel pozitívan befolyásolhatod az érzelmi állapotodat. Csak tedd be a lemezt, és kezdj el mozogni rá, vagy idézd fel, milyen jó érzés volt sportolni – ettől biztosan kedvet kapsz a folytatáshoz!

 

7. Húzd meg a határokat!

Ahelyett, hogy „tennem kell valamit az alakomért” mondd inkább ezt: „az elkövetkező hat hétben heti kétszer lemegyek a konditerembe, vagy futok 7 kilométert, stb… Így sokkal könnyebb megvalósítani.

 

8. Az a jó, amit élvezel

Nincs kedved kocogni, step-aerobikozni, unalmas hosszokat úszni? Nem is kell, hiszen más mozgással is megőrizheted az erőnlétedet! A tánc, a frizbízés, a vízilabda, a bowling, a tollasozás éppúgy fitten tart, csak az a fontos, hogy legalább 20 percig mozogj egyfolytában! Ráadásul ezeket a „sportokba” könnyedén be lehet vonni a gyereket is.

 

 

9. Éld ki az érzelmeidet!

Visszajöttél a sportolásból, lezuhanyozol, a tested kellemesen fáradt, de erővel teli, meleg, elégedett, egyszóval: eleven! Vésd jól az eszedbe ezt az érzést, hogy akkor is elő tudd hívni, amikor nincs olyan jó kedved.

 

10. Figyelj a minőségre!

Na még gyorsan három adag lábprés – gyakran elég slendrián módon végezzük el a kiírt programot, gondolatban egészen máshol járunk. Aki odafigyel az edzésre, sokkal nagyobb hatást érhet el. Próbálj meg minden mozdulatot tudatosan kivitelezni, testileg és lelkileg is érezhető lesz a különbség.

 

11. Válaszd ki a megfelelő időpontot!

Mindenki másképp csinálja: valakit reggel felébreszt a sport, másnak kínszenvedés minden lépés. Vannak, akik nem tudnak aludni sportolás után, mások meg úgy durmolnak, mint egy kisbaba. Találd meg, neked melyik a legideálisabb időpont a mozgásra, amikor jó érzés mozogni, és amikor a legjobb teljesítményt tudod nyújtani. Ezután próbálj meg mindig ebben az időszakban sportolni, így sokkal hatékonyabb lehetsz.

 

12. Délben kifelé!

Fogj össze a kollégákkal, és szervezz meg az ebédszünet idejére heti egy vagy két jóga, tai-chi, vagy nordic walking órát. Csapatépítő hatása van, ráadásul utána sokkal könnyebb visszaülni az íróasztal mögé. Ideális dolgozó anyukák számára, akik ingáznak a munkahely és a család között.

 

13. Hozd formába magad!

Kondizz az irodában a kávészünet helyett: az „asztali fekvőtámasz” erősíti a mellizmot és a tricepszet. Állj egy méterre az íróasztalodtól, támaszd meg magad kinyújtott karral az asztal szélén. A lábad legyen egyenes, a bokádat szorítsd össze. Belégzésnél nyomd előre a felsőtestedet, hajlítsd be a karodat, mint a hagyományos fekvőtámasznál, míg a felkar és az alkar nem zár be derékszöget. Kilégzéskor told vissza magad kiinduló helyzetbe. 15-ször.

14. Ne spórolj a felszerelésen!

Jó felszerelésben (különösen tornacipőben) és multifunkciós öltözékben (szél-álló, de lélegző, stb.) sokkal jobban fogod érezni magad mozgás közben. Ráadásul már nem lehet kifogás a rossz időjárás…

 

15. Keress új ingereket!

Nincs eredmény? Nem mutat változást sem a mérleg, sem a pulzusszámláló óra? Csak most ne menjen el a kedved! Teljesen természetes, hogy a test először gyors eredményeket produkál, majd leáll egy időre. Az ilyen stagnálásoknál vagy fel kell erősíteni az edzést, vagy a célorientáltságról át kell állni a folyamat-orientáltságra, azaz koncentrálj arra, hogy közvetlen közelről élvezheted a természetet!

 

16. Gondolj másokra!

Szenteld az egyik edzést tudatosan egy olyan embernek, akinek a szíveden viseled a sorsát, aki jót tett veled, vagy akinek nagy szüksége lehet az energiáidra. Ettől szinte meg fogsz táltosodni, el fogsz telni pozitív gondolatokkal, és könnyedén tudsz figyelni a feladatokra.

 

17. Milyen fitness-típus vagyok?

Csapat- vagy szólósport, kemény edzés vagy inkább könnyű megerőltetés – derítsd ki, melyik sportág illik hozzád! Jó kiindulási alap lehet egy internetes teszt, pl. a …… oldalon. És utána? Menj el pár próbaórára, próbáld ki, aztán indulhat a sport!

 

18. Légy reális!

Statisztikák szerint pár hónap múlva a fitness-bérletesek fele, 30%-a lemorzsolódik. Gyakran nem tudnak megfelelni a saját magukkal szemben támasztott túl magas elvárásoknak. Túl sokat akarnak egyszerre, és időpocsékolásnak tartják a további edzéseket. Ne gondolj rögtön a félmaratonra, inkább tűzz ki magad elé reális, elérhető célokat! Így sokkal gyorsabban lesznek sikerélményeid, amitől új erőre kapsz.

 

19. Mert megérdemlem…

Kutatások alátámasztják, hogy már heti háromszor egy óra kerékpározás, kocogás vagy úszás pozitív hatással bír: csökken a szívfrekvencia, több levegőt lélegzünk be, az izmok sokkal aktívabbak lesznek. És még valami: megerősödik az immunrendszer, vékonyodik a zsírpárna. Ez utóbbi két ok a legfőbb indok a mozgásra – már ha szereted a testedet! Hidd el, hálás lesz érte!

 

20. Ne olyan elkeseredetten

Semmi kétség, megéri legyőzni a bennünk lévő lusta gazembert. De vannak olyan napok, amikor jó okunk van a pihenést választani. Ha például fáj a fejed, akkor ne kocogj. De lehet, hogy jót tenne mondjuk a jóga? Ha pedig tényleg nem megy semmi, tűzz ki egy másik időpontot.

 

 

21. A változatosság gyönyörködtet

Ki mondta, hogy hétről hétre ugyanazt kell csinálnod? Nyugodtan kocoghatsz, bringázz, ha ahhoz van kedved, görkorizz néha, vagy ússz egyet, ha olyan az idő! Ha érzed, hogy már kezded unni az épp aktuális sportot, válts egy másikra, és máris minden meg van oldva!

 

 

22. Csak semmi hiúság

Félsz, hogy beszólnak neked sportolás közben? Félsz, hogy valaki utánad fordul, és azt mondja: „Hopp, hopp, hopp!” vagy „Lehetne kicsit gyorsabban?” Tudatosítsd magadban, hogy nem te vagy nevetséges, hanem az, aki otthon gubbaszt a kanapén. Tipp: egy MP3-lejátszóval a füledben lazán ki tudsz zárni mindent, amit nem akarsz hallani.

 

23. Kérj személyi edzőt!

Az ember gyakran csak lenyomja az előre kigondolt adagot, nem figyel az idővel egyre gyakrabban becsúszó hibákra. Elkerülheted ezeket a gondokat, ha egy profi személyi edzővel kihozod magadból a legtöbbet. Ha egy-két órára „lefoglalod” magadnak, közösen megoldást találhattok az egyéni problémáidra. További infók és címek: …..

 

(Fotó forrás: Danubius Hotels)