Érezzük nyeregben magunkat, érkezik a tavasz

Szinte mindenkinek porosodik egy biciklije a garázsban vagy a pincében, arra várva, hogy újra felpörgessék. Poroljuk le, tuningoljuk fel, és csapjunk a lovak közé!

bicikli

Csak elkezdeni nehéz

Gyerekként el sem tudjuk képzelni, hogy kedvenc hobbinkat majd évekre, akár évtizedekre is a sufniba dobjuk, de ahogy az ember változik időnként új hobbikat, sportokat fedez fel, másokat pedig elhanyagol. De ahogy mondani szokták, „a biciklizést nem lehet elfelejteni”, és még ha ki is estünk a gyakorlatból, nagyon könnyen újra feleleveníthetjük azt. Ha kell lépésről-lépésre tanuljuk újra, amíg eléggé magabiztosak vagyunk, ahhoz hogy nekivágjunk egy biciklitúrának. Ahogy a szervezetünk hozzászokik a kevésbé aktív életmódhoz, ugyanúgy a fittséghez is hozzá kell szoknia. A rendszeres mozgásnak számtalan jótékony hatása van. Azoknak az embereknek, akik hetente legalább két-három alkalommal sportolnak, javul a vércukorszintjük, a hangulatuk és még az inzulinérzékenységük is. Ha már jó ideje nem sportolt, vagy bizonytalan benne, hogy a biciklizés megfelelő az ön számára, kérdezze meg háziorvosát, hogy a szíve, lábai, szeme és vérnyomása megfelelő ehhez a mozgásformához.

Mozogjunk majd’ minden nap és kerüljük a 2-3 napos kihagyásokat. Felnőttnek legalább 150 perc, vagy annál több testmozgás javasolt hetente. Hogy ezt az időt valaki, hogyan osztja be, az saját magától függ, de minden egyes mozgás, legalább 10 perces kell, hogy legyen.

Amikor elkezdünk biciklizni, kezdjük olyan útvonallal, amit ismerünk és elég lapos területen át vezet. Fokozatosan növeljük a távolságot és a nehézséget, ahogy egyre magabiztosabbnak érezzük magunkat a nyeregben.

 

bicikli3

Személyre szabva

Mielőtt nekivágnánk az útnak, érdemes felkeresnünk egy kerékpár szaküzletet, hogy leellenőriztessük és beállíttassuk biciklinket, és így kellően kényelmesen vághassunk neki az útnak. Ha erre nincs lehetőségünk, íme néhány tipp a szakértőtől.

 

Ülés magassága

A bicikli ülésének magassága nagyjából a csípőnk magasságával egy szinten kell lennie. Ha azonban jó pár éve nem kerékpározott már, úgy állítsa be az ülést, hogy lábujjhegyeivel kényelmesen el tudja érni a földet. Ha országúti kerékpárt használ, és jó kondícióban van, általában az a kényelmes, ha egy kicsit be tudja hajlítani a térdét, amikor a pedál a legalsó ponton van.

 

Karok tartása

Kezünket a kormányon tartva, a vállaknak enyhén be kell görbülniük. A legjobb módja, testünk megtartásának, ha ellazítjuk a kezeket és a vállakat, az egyensúlyhoz és az erőhöz használjuk törzsünk izmait. A kényelmetlen testtartást elkerülhetjük azzal, hogy egy kissé behajlítjuk a könyökeinket és vállainkat. Ha nyújtózkodnia kell, hogy elérje a kormányt, állítsa be annak pozícióját vagy tegye előrébb az ülést.

 

Melyik kerékpár a legideálisabb számunkra?

Biciklit venni olyan, mint új autó vásárolni: végtelen számú modell közül választhatunk, és még azokon belül is, ártól függően, számtalan opció és kiegészítő kínálkozik – plusz érdemes ugyanúgy elvinni egy próbakörre, mint az új gépkocsit. Mielőtt felkeresnénk egy szaküzletet, először is el kell döntenünk, milyen típusú kerékpárt szeretnénk.

bicaj

1. Cruiser kerékpár

A cruiser kerékpárok előnye a kényelem – széles kormány, puha nyereg, széles kerék jellemzi –, hátránya, hogy általában kevés váltófokozattal felszerelt. Leginkább városi használatra ajánlják.

 

2. Országúti kerékpár

A legkönnyebb és leggyorsabb kerékpár, általában koskormányos, vékonygumis, könnyű vázas, amelyet kimondottan aszfaltra, országúti gyors haladásra terveztek.

 

3. Hibrid kerékpár

A mountain bike és az országúti kerékpár keresztezéséből született jármű, valamivel szélesebb kerékkel és masszívabb vázzal. Egy komfortos hibriden ülhetünk egyenes testtartással, ami leveszi a nyomást a hátról.

 

4. Rekumbens (fekvő) kerékpár

A rekumbens kerékpároknak hátradöntött ülése van, a pedálok pedig a test előtt helyezkednek el. Alakjának köszönhetően a kerékpáros súlya kényelmesen eloszlik, és a hát jobban ki van támasztva.

 

Felkészülés

Igyunk elég vizet: szakértők a mozgás elkezdése előtt 2-3 pohár víz elfogyasztását ajánlják, sportolás közben is 20-25 percenként frissítsük fel magunkat. A kerékpározás során folyamatosan hidratálni kell magunkat, különösen, ha meleg környezetben csináljuk.

 

Üljünk kényelmesen: A legjobb nyergek kerékpáronként változnak. Ha egy kényelmes hibridre vágyunk, keressünk olyat, aminek szélesebb az ülése. Az országúti, versenykerékpárok ülése általában keményebb és van rajtuk egy bevágás, ami hosszú távon nem feltétlenül a legkényelmesebb.