Szép mosolyt a gyereknek!

 

Anyaként sokat tehetünk kisbabánk fogainak fejlődéséért, sőt mi több meg is könnyíthetjük a fogzás folyamatát, ha megfelelő eszközt használunk. Nem kell félni tőle, hanem inkább időben felkészülni.

 

 

Jön a fogacska!

A kicsi ilyenkor jobban nyáladzik, ami kellemetlen foltokkal terítheti be a frissen ráadott ruhácskát, továbbá előfordulhat, hogy nyűgös, hőemelkedése van, esetleg kifehéredik vagy megduzzad az ínye. Ami még szembetűnő, hogy ebben a periódusban a babák állandóan csak rágnának és rágnának. Ekkor még egyébként is nagyon fontos az ízlelés, de a fogzás során különösen jól jöhet valamilyen tárgy, amit szabadon harapdálhat a gyermek. Utóbbi esetében természetesen ügyelni kell rá, hogy a szóban forgó eszközt a kicsi ne tudja lenyelni, ne álljanak ki belőle éles részek, illetve – sajnos ilyenekről is hallhattunk már – ne tartalmazzon semmilyen kioldódó méreganyagot. Feltehetően minden babás háztartás el van látva mindenféle rágható játékkal, de mikor gyermekünk már sokadszor cincálja szét kedvenc plüssállata fülét, érdemes elgondolkodnunk egy alternatív megoldáson. Szerencsére már léteznek direkt olyan eszközök, amelyeket kisbabák számára fejlesztettek ki. Ezek a különleges kialakításnak, ellenőrzött alapanyagoknak és változatos rágófelületeknek köszönhetően kellemesen masszírozzák és dörzsölik a babák ínyét. Ez csökkentheti a fogzással járó fájdalmat, mivel fokozza a vérkeringést és a nyálkiválasztást. További előnye, hogy gyógyszer alkalmazása nélkül átvészelhető ez a fájdalmas időszak, ezzel meggyorsítva és megkönnyítve a fogzási folyamatot, így már a kezdetektől fogva nagy segítségünkre lehet gyermekünk fogápolásában.

 

 A fogorvos barát

Apropó, fogápolás. Gyakran mi anyukák is félve megyünk fogorvoshoz és csak akkor, ha már nagyon muszáj. Ahhoz, hogy ettől a rossz beidegződéstől gyermekünket megkíméljük, érdemes magunkkal vinni őt a mi szokásos éves fogorvosi vizsgálatunkra, akár anélkül is, hogy megvizsgáltatnánk. Így minél előbb megismerkedik a rendelői légkörrel, és rutinná válik számára a rendszeres ellenőrzés. Megtanulja, hogy fogorvoshoz járni az életünk része, és így ha konkrét fogfájás orvoslására kerül a sor, akkor már nem lesz számára riasztó és idegen a környezet.

A másik mumus a fogmosás. Ebben is példát kell mutatnunk kicsinyeinknek, még akkor is, ha pedig sokszor mi is a hátunk közepére kívánjuk ezt a napi rutint. Ahhoz, hogy gyermekünk számára a fogmosás ne kötelező feladat legyen, hanem a napi rutin része, már egész korán a kezébe adhatunk egy fogkefét. Amikor már fogni tud, reggel és este, pár percre engedjük játszani egy babafogkefével, amit kedvére csócsálhat. Így mire tényleges fogmosásra kerül a sor, egy számára ismerős, a napi higiéniájába beépült tevékenységről lesz szó.

 

 A tejfogakat is ápold!

A tejfogakkal rendelkező gyermekeinknek eleinte mi magunk mossuk a fogait, ez történhet akár fekve is, így könnyebb a babának nyitva tartania a száját és nekünk is egyszerűbb dolgunk van. Miután mi végeztünk, jutalmul a csöppség is megkaphatja a fogkefét, amivel szabadon „gyakorolhat”. Ez még akkor is hasznos, ha eleinte csak játszik és szopogatja a fogkefét, mert így később késztetést érezhet arra, hogy egyedül is megpróbálkozzon a fogmosással. Ez azért is nagyon fontos, mert a fogfelület nem újul meg, tehát bármilyen károsodás maradandó, ráadásul rendkívül fájdalmas sérülést okoz. Hiába hullnak ki később a tejfogak, ápolásukra már egészen pici kortól időt kell szánni, hogy a gyötrelmes szuvasodást és gyulladást megelőzzük, illetve kialakítsuk a megfelelő napi rutint.

 

 Fontos a jó fogkefe

 

Természetesen a fogápolás eszköze sem másodlagos, különösen gyermekek esetében. A lényeg, hogy lehetőleg minőségi, puha sörtéjű és kicsi fejű fogkefét vásároljunk, kézbe illő nyéllel. Utóbbiak jelentősége azért is rendkívüli, mert a jó kezelhetőség mellett segítenek megelőzni a különféle sérüléseket is, így gyermekeink félelemérzet nélkül szokhatnak hozzá a kíméletes fogápoláshoz, amivel elkerülhetik az eszeveszett sikálásból származó problémákat is.