Burgenlandban szeretik a bicikliseket

Burgenland sportolási lehetőségek gazdag tárházát kínálja az aktív kikapcsolódás híveinek. Az elmúlt évek során a legfiatalabb osztrák tartomány, Ausztria vezető kerékpár desztinációjává lépett elő. A Burgenland Tourismus és a Magyar Kerékpárosklub  idén májusban életre hívott egy olyan együttműködést, amelynek célja, hogy hazánkból minél többen ellátogassanak az egykori Várvidékre, ahol különféle kedvezményekkel várják őket a  kétezerötszáz kilóméteres, kiválóan kitáblázott a kellemes családi túrakörökön, vagy a kihívásnak számító hegyikerékpár-útvonalakon. Első lépésként a Kerékpárosklub tagjai kedvezményes szállás igénybevételére jogosultak tagkártyájuk felmutatásával.

A jövő két keréken

Burgenlandban nemcsak a kiválóan kiépített kerékpár-hardver a vonzóerő a két keréken utazóknak. Sokkal inkább az aktuális szoftver az, ami a kerékpár-rajongók szívét megdobogtatja. A vonzó kínálat, sok újdonsággal – a GPS-túráktól az E-Bike-kölcsönzőkön, segway-túrákon, saját biciklis szálláshelyeken és éttermi tekerős – menükön keresztül vezetett kerekező túrákat is magába foglal. Különösen kedvelt a 138 kilométer hosszú Fertő tavi kerékpárút, amely újabban a „felfedező túrának“ köszönhetően a Duna menti kerékpárúttal is összeköttetésben áll. A hegyi kerékpárosok a Rozália, az Írott-kő és a Vashegy meredek szakaszain tombolhatják ki magukat.

 

Környezettudatos utazás vasúton

Nem kell az országon át kerekezni Burgenlandig. Vasúton kényelmes és kedvező áron juthatunk el az EU Regio-vonatokkal Szombathely és Szentgotthárd állomásokon át Dél-Burgenlandba, valamint a Sopronból és Budapest-Győr vonal(ak)on keresztül Észak-Burgenlandba. Ezekre a vonatokra kedvezményes menetdíjak érvényesek. A menetrendben kerékpárjelzéssel feltüntetett vonatokon a kerékpár szállítása ingyenes. A 6 és 14 éves kor közötti gyermekek féláron utazhatnak.

Fertő tavi kerékpárút az ADFC (Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club) az Általános Német Kerékpár Klub 5 csillaggal kitüntetett útja!

Az UNESCO Fertőtáj Világörökség a régió minden bizonnyal legismertebb és ennél fogva legforgalmasabb kerékpáros útja. A határon átlépő Fertő tavi kerékpárút mindösszesen 135 km hosszú, osztrák és magyar oldalon halad a Fertő-tó körül, a Fertőzug, a Fertő-Fertőzug iletve a Fertő-Hanság nemzeti parkok területeit érintve. A szakaszon számos tervezett pihenőhely található és a „csúcs“ kitáblázottságnak köszönhetően egyszerűen nem lehet a helyes utat nem megtalálni. A Fertő tavi kerékpárút magyar szakasza 38 km hosszú és az érdeklődő kerékpárosoknak számos kulturális élményt kínál.

B57 „Weinidylle“ kerékpárút

Felejthetetlen a bringázás a “Weinidylle” azaz (bor-idill) elnevezésű útvonalon, ahol szőlőskerteken át és  romantikus pincesorok mentén kirándulhatunk.  Az összesen 121 km hosszúságból, 60 km esik a magyar oldalra. Borkedvelők és túrázók népszerű úticélja már évek óta Ausztria legkisebb borvidéke.

burgenland családi kerékpározás

Hármashatár kerékpárútvonal

Az új, három országot átszelő kerékpárút Burgenland legdélibb csücskében található, Ausztriát, Magyarországot valamint Szlovéniát köti össze. A Rába-Őrség-Goričko Natúrparkon áthaladó 80 kilométeres szakaszon kultúrák, tájak és ízek változatos kínálatával ismerkedhet meg a látogató (www.naturparkraab.at).

Kerékpárkölcsönzés a Fertő-tó régióban

A Fertő-tó körül a hét minden napján, a nap 24 órájában 3 sebességes nyilvánosan kölcsönözhető kerékpárok (nextbike) várnak rátok. A nextbike-ok számos régióban egy egyszeri regisztrációt követően már egyszerűen a mobilról is kölcsönözhetők. Nextbike kölcsönözhető már App, QR-Code vagy SMS segítségével. Kölcsönzők a Fertő-tó körül találhatók. www.nextbike.at

 http://www.neusiedlersee.com/de/themen/sport/rad/service/Fahrradverleih/

 

 

E-biciklizés Burgenlandban

Burgenlandban  számos „e-bike és solar-töltőállomás található, ahol a bicajosok sokszor még ingyen is „tankolhatnak“ áramot. A Fertő-tó is alaposan felkészült az e-bikerek fogadására. Pomogytól Fraknóig 23 töltőállomás üzemel, így aztán semmi sem állhat egy gondtalan kerékpártúra útjába. A Dél-Burgenland olyan szünidős Paradicsom, amely magát, 800 km kitáblázott kerékpáros túraútvonalával, a kerekezőkhöz igazított szolgáltatásokkal, a változatos természeti- és kulturális kínálatával, gasztronómiai tartalmával és a szőlőshegy lábánál álló formatervezett nyaralótól az ötcsillagos szállodáig terjedő szálláslehetőségeivel mutatja be. Egy valamint több napos csomagokat is kínálnak már szállással.

Természeti élmények – vezetett E-Bike túrák a Lapincs völgyében és Felsőőrön. Az útmentén álló mennyei élményt nyújtó szálláshelyek pihenésre vagy egyszerű betérésre egyaránt alkalmasak. A 18 kölcsönzőben több mint 130 e-bicikli áll készen Oberwart, Güssing und Jennersdorf körzeteiben, hogy a bicikliseket Dél-Burgenlandon keresztül vigye.

 

 burgenland 2013 kerékpározás

 

 (fotók: Burgenland Tourismus)