Borok és a csábítás

Most nemcsak a borszakértő Mindennapi Nők figyelmét kérjük. Ha olyan programot keresel, ahol azt érzed, hogy itt van mindenki, aki számít, akkor látogass el a Vince Budapest Wine Show-ra március 17-19-re a Corinthia Hotel Budapest-be.

A VinCE Magazin, az ország piacvezető bormagazinja minden év márciusában rendezi meg Wine Show-ját, amely kiemelkedik a sétáló kóstolók sorából egyrészt professzionális szervezése, másrészt a nemzetközi sztárelőadókat és borokat felvonultató mesterkurzusai miatt. Érdemes kilátogatni, mert ennyi jóképű borászt ilyen koncentrációban nem sokszor láthatunk. A magyar borászok új generációja mind képviselteti magát ezen a jeles eseményen és hölgyeim, a borkóstolás közben igazán remek vizuális élményben is részetek lehet. Ha már ilyen szerelmetes hangulatba kerültünk, nézzünk egy kis boros pikáns trükköt az ismerkedésre.

bor

 

Címkével mondom el

Alapvetően ne a bor neve miatt vegyünk meg egy bort, de ha megbízható, ajánlott minőségű borok közül válogatunk, akkor a fontos randevú előtt nem hátrány, ha a címke besegít a vallomásban. Íme néhány hasznos példa.

 

656f8cddfaad70e229213b375b15b614fe1a1804.jpg.cf

Bizsergés

Istvándy Gergely, a fiatal badacsonyi borász muskotály szőlőből készült illatos fehérborának a sejtelmes jelentésű Bizsergés nevet adta. A  muskotály jellegzetes, csemegeszőlőre emlékeztető aromája a kezdő borfogyasztóknak is „bejön”, és címkéje rögtön elmondja, hogy mit érzünk.

 

Táncba hívó rozé

A rozék rózsaszín árnyalataikkal eleve csábítóak, az epres-málnás illatok pedig még vonzóbbá teszik ezeket a mérsékelt árú, friss fogyasztásra szánt borokat. Az etyeki Haraszthy Pincészet  legújabb, 2015-ös pinot noir rozéja hátcímkéjén mutatja, hogy mire hivatott: tánc, randevú, izgalom a lazacszín, az illatos rozé feladata a világon.

valentines-day-sunset-wine-couple-e1295471081282

Grand Dame

Egy igazi dáma, maga a nő, a csábítás, az elegancia – még akkor is, ha a Grand Dame egy francia pezsgő nevét viseli. A champagne komplex, élesztős, semmivel sem összetéveszthető aromái annyira mámorítóak, hogy biztos a siker. És persze azt is értékelni fogja  a hölgy, hogy több mint tízezer forintot költött lovagja pezsgőre… A Grand Dame a champagne-i Veuve-Clicquot birtok pezsgője, amelyből a VinCE Budapest Wine Shown egyszerre hatfélét kóstolhatnak az érdeklődők az egyik mesterkurzuson március 4-én!

 

Szerető szívek

Itt-ott már felbukkant egy ismeretlen pincészet jól fogyasztható fehérboraival, címkéjén két szívvel, ugyanis a kesztölci borászat a Szivek (rövid i-vel) nevet viseli. Az elnevezésben semmi romantikus nincs, a Szivek ugyanis a tulajdonos testvérpár vezetékneve, de ügyesen kihasználják a címkén a sors ajándékát.

 

IMÁDlak, Édesem

A Tokaji borvidéken, Mádon működő biobirtok két bora is beleillik a Valentin-napi hódító kellékek sorába, a két palack együtt pedig biztos siker – főleg, hogy így van egy száraz és egy édes borunk.

woman

Szerelmi-dűlő

Magasabb szférákba visz a tokaji Demeter Zoltán, aki mesésen összetett, gyönyörű borokat készít többek között a Szerelmi-dűlő gyümölcséből. A Szerelmi-dűlős Hárslevelű végtelenül gazdag, minden korty újabb és újabb élményt ad – itt a bökkenő az, hogy már nem kapható, így legalább olyan nehéz megtalálni, mint a sírig tartó örök szerelmet.

 

Keresztnevek kavalkádja

Egészen biztosan meghatódik a választott hölgy, ha keresztnevét látja az est fényét emelni hivatott borospalackon. Persze nem a gravírozásra vagy ragasztott címkére gondolunk, hanem arra, hogy az igazán szerelmes férfi rászánhat egy órát a kutatásra, hogy fellelje a kedvese nevét viselő bort. Fanni (Bock Pince), Eszter (Demeter Zoltán), St. Andrea-borok (St. Andrea Birtok), Lídia-borok (Lídia Borház) csak néhány példa, de fiúnevek is bőven akadnak: Atus cuvée (Gere Attila), Béla és Bandi (Béla és Bandi Pincészet).

 

Zelna-borok

A bor készítőjének személyisége óhatatlanul rányomja bélyegét a borra, ami a balatonfüredi Zelna esetében is így van. A borászat egy fiatal házaspár: Lilla és Barna, akik életük dupla kalandjába vágtak egyszerre, amikor összeházasodtak és borászatot alapítottak. Remek fehérboraik összetettek, izgalmasak, koncentráltak – mint egy jó kapcsolat. Nem kell füredig menni, hogy megkóstoljuk boraikat, ugyanis a VinCE Budapest Wine Show-n is kiállítanak március 17-19én.

 

Miraval

A provence-i rozé az álompár, Angelina Jolie és Brad Pitt délfranciaországi birtokán készült, és ráadásul kiválóan sikerült, ahogy azt minden szakmai fórum is elismeri. Az itthon a 2014-es VinCE Budapest Wine Show-n debütált rozé már hazai borkereskedésben is elérhető.

 

Napholdcsillag

A romantikus nevű cuvee a móri Csetvei Krisztina pincéjében készül, pompás száraz fehérbor chardonnay, szürkebarát és ezerjó fajtákból – igazi szerelembor, ahogy készítője mondja (apró adalék, hogy Kriszti egy borbemutatóján ismerte meg Nestát, a rádiós zenei szerkesztőt, akivel jelenleg épp első gyermeküket várják).

brindisi amoroso

Ajándékozzunk borral teli hétvégét!

A Valentin-napon még elővételben lehet VinCE Budapest belépőt vásárolni. Érdemes kihasználni. A Wine Show a Corinthia hotelben lesz immár 7. alkalommal, és közel 1000 bort kóstolhatnak a látogatók – mind olyan pincészettől, amely korábban már vakteszten bizonyította a minőséget. És nem utolsó szempont, hogy a pompás környezet, a kiváló borok katalizátorként működnek, akár kapcsolatok is indulhatnak. Kaptunk már hírt VinCE Budapesten szövődött szerelemből született házasságról, sőt megérkezett az első VinCE-baba is!

 

bor