Miért olyan fittek és egészségesek a svájciak?

Svájci utazásaim során feltünt, hogy a helyiek nemcsak jól ápoltak és divatosan öltözködnek- korra és nemre való tekintet nélkül, – de fitten és vidáman élik hétköznapjaikat ebben a gyönyörű, ámde néha zord időjárású alpesi országban. Vajon mi a titkuk?

Bio minden mennyiségben

Svájc lakossága igen vegyes és ez igaz a gasztronómiára is. Nincs tipikus svájci étel, mivel konyhájára hatott az olasz, német és az osztrák is, így alakítván a nemzeti menüsort. Sokszor esznek keveset és törekednek a bio alapanyagok beszerzésére. Zürichben barangolva tapasztaltam, hogy a nagy, luxus áruházak mellett jól megférnek a helyi gazdák által kínált bio zöldségek, gyümölcsök és hentesáruk a kellemesen kialakított fedett piacokon.

A gazdálkodók, nemcsak a jó minőségű gyümölcsöket, zöldségeket kínálják, hanem az ebből készített, titkos recept alapján főzött lekvárokat, kandírozott gyümölcsöket, savanyúságokat és egyéb finomságokat, melyeket ízlésesen és trendin csomagolva árulnak. Vannak olyan kisvárosok, mint például Yverdon-les-Bains, ahol a helyi kisüzletben láttuk azoknak a gazdáknak a fotóit, akik nap mint nap beszállítják gazdaságukból a különböző terményeket. Egy egész falat beborított büszke fotójuk.

Sajtok, nemcsak ínyenceknek

A sajtjuk is joggal világhírű, mivel rendre nyerik a versenyeket a svájci gazdák szerte a világban. Bár lila tehénnel nem találkoztam, de láttam a szintén híres svájci vonatból, a hegyoldalon legelésző jól tartott teheneket. Ahogy hallottam, nem könnyű a gazdák élete, de tisztelik és elismerik a svájciak a gazdaságokban dolgozókat, akik magas színvonalú élelmiszereikkel teszik színvonalasabbá az ország lakosainak és az ide látogató turistáknak a mindennapjait. A sajtokat előételként és desszertként is fogyaszthatjuk, biztosan nem fogunk csalódni. Haza is szállíthatjuk, ilyenkor gondos csomagolást kap a jellegzetes illatú souvenír.  A gasztronómiai kultúra nagyon fejlett ebben az országban, egyre több a tematikus és elegáns étterem, melyekben a séfek igazi ínyenc fogásokkal kápráztatják el a vendégeket. Bár ezt a gasztronómiai élményt meg kell fizetni, ezek a helyek mégis mindig tele vannak és érdemes előre helyet foglalni.

 

Svájc bio utazás mindennapi nő

A svájciak szívesen vásárolnak a biopiacon

Ki a szabadba!

Nem vitatható, hogy a svájciak a természeti adottságoknak is köszönhetik fittségüket. Bár hiába lennének hegyek, ha senki nem tudna feljutni rájuk. A hegyi utak kiépítettek, így kiválóan alkalmasak túrázásra, nordic walkingolásra vagy kerékpározásra. Már a kisgyermekes családok is bátran nekivágnak a több órás gyalogtúrának, mert így szokták meg. A téli sportok gyakorlása az immunerősítésben fontos. Így ne csodálkozzunk, ha a svájci nyugdíjask jobban néznek ki, mint a magyar harmincasok…

 

 

 

 

Hasznos információk Svájcról

Svájc sport kerékpár utazás mindennapi nő

A sportolást már gyerekkorban megszeretik

– Zürich: www.zuerich.com

– Lake Geneva Region Genfi tó környéke.: www.genferseegebiet.ch

– Yverdon-les-Bains: www.yverdonlesbainsregion.ch

– Repülőjegy, Swiss International Air Lines: www.swiss.com

– Swiss Travel System: www.swisstravelsystem.com

– Infó: www.MySwitzerland.com,

– ingyen hívható információs szám: 00800 100 00 30