Kerékpáros kalandozás a Fertő tó körül 2013

Egyre több család választja a pihenés aktív, mozgással egybekötött formáját, ezért ebben az írásunkban azoknak kívánunk remek ötletekkel szolgálni akik mozgás és egyben élménydús vakációt terveznek. Ehhez minden lehetőség adott a szomszédos Burgenlandban, a Fertő tó környékén, ahol szerkesztőségünk az elmúlt hetekben járt. Tapasztalatainkról itt olvashattok.

Ausztria legfiatalabb tartományának mintegy egyharmada természetvédelmi terület, ami ideális tereppé varázsolja arra, hogy jó levegőjén két keréken fedezzük fel csodás tájait. Impozáns mintegy 2500 km hosszú kiváló minőségű kerékpárút kínálatából a B10-es számmal jelölt helyi 138 kilométer hosszúságú ötcsillagos minősítéssel rendelkező Fertő-tó körül vezető szakaszon biztonságosan haladva erőnléttől és ízléstől függően, bárki találhat magának megfelelő túraútvonalat. A táv megtételére ideális körülmények között tempótól és a tervezett megállók számától függően érdemes két-három-öt napot kalkulálni tudván, hogy az útvonalra tervezett idő tetszőlegesen bővíthető, illetve le is rövidíthető, ha például az út egy részét komphajóval tesszük meg (pontosabban rövidítjük). Csodálatos természeti tájakon, borospincék mellett, idilli falvakon keresztül vezető utunk során rövid időre mi is vízre szálltunk, hogy a tó körüli bringa túra ezen lehetőségét is testközelből megtapasztalhassuk.

fertő_tó_ebike_2013

A helyi turisztikai szolgáltatások színvonalát dicséri, hogy -ha nincs kedvünk itthonról saját kerékpárjaink szállítását megszervezni, vagy ha bármikor egyéb célú ott tartózkodásunk során kapnánk kedvet ahhoz, hogy kerekezzünk a tó körül- szinte mindenhol találni kölcsönzési lehetőséget. Tetszés szerint választhattuk volna akár a rendkívül rugalmas, és ügyfélbarát Nextbike szolgáltatását, amely lehetőséget nyújt például non-stop kerékpárbérlésre, akár mobiltelefonunk segítségével is. Ebben a rendszerben lehetőség nyílik menet közben módosítani a már korábban tervezett útvonalunkat, vagy számos helyen le is tudjuk adni a kölcsönzött eszközöket ha épp úgy alakítjuk további programunkat. Ez a rugalmasság a megszokott osztrák minőséggel párosítva kétség kívül példátlan szabadságot biztosít egy spontán kerekezés során, de ezúttal csapatunk a tó északi részéhez közeli Podersdorf am See-ben levő ABC eBikes szolgáltatásait vette igénybe, amelynek minőségével utunk során teljesen elégedettek voltunk.

Kíváncsiságunknak, és komfortigényünknek engedve, rövid tanakodás után elektromos kerékpárokkal vágtunk útnak. Itt nem arra kell gondolni, hogy tekerés nélkül hátradőlve suhanunk, csupán rendelkezésre áll egy elektromos kisegítő lehetőség, amely a tó körüli gyakori erős szél esetén segíti a haladást. Használata (opcionális) közben az esetlegesen lemerülő akkumulátor miatt sem kell aggódnunk, hiszen Burgenlandban nem csupán kölcsönzők, hanem töltőállomások kiterjedt hálózata is elérhető.

Bármely szolgáltató mellett döntünk is, hasznos útvonal támogatást érhetünk el a www.burgenland.info/tourenguide oldalon, ahol a tájékozódásunkat segítő GPS adatok és túraútvonalak is letölthetőek.

Az első nap reggelén egy kellemes frissítő elfogyasztását követően Breitenbrunnban (Széleskút) a helyi nevezetesség a 16. századi, 32 m magas „Török torony“ lábánál vettük át a kerékpárokat. Természetesen a jelenleg éppen felújítás alatt lévő torony megtekintését sem mulasztottuk el, ahol  régi történelmi térképgyűjtemény mellett egy medve csontvázat is láthattunk, sok más érdekességgel együtt.

burgenland_2013

Utunkat ragyogó napsütésben a Cseresznyevirág-kerékpárúton kezdtük meg Purbachba (Feketevárosba). Ezt az útvonalat minden bizonnyal áprilisban is érdemes megtenni, hiszen akkor a virágzó cseresznyefák között tárul a mesebeli táj  az utazó elé. Alig indultunk el Breitenbrunn-ból, amikor takaros kis pincesor látványa késztette lassításra kis csapatunkat. Túravezetőnk szerint az osztrák családok is így kirándulnak, azaz betervezik a megállókat ezeken a hangulatos helyeken.

burgenlad_pincesor_2013

Kétség kívül kellemes felfrissülést biztosítanak a vidék hűs pincéi és borai. Rövid megállónkat követően, hamar elértük az utat oldalt szegészező cseresznyéssort, ahol megkóstolhattuk a finom gyümölcsöket egyenesen a fáról.

burgenlandi_kerékpározás_2013

Burgenland páratlan természeti szépségében kerékpáron ülve folyamatosan gyönyörködhet az ide látogató. A gondozott szőlős lankák és búza mezők kellemes színeikkel nyugtatják a városi stresszben hajszolt vándorok szemét és lelkét. Mi is élveztük a táj szépségét a cseresznye kóstolgatása közben.

burgenlandi_szőllő_2013

Lendületesen haladva hamarosan elértük az első tervezett megállónk helyszínét Purbach-ot “Feketevárost”, ahol elsőként egy innovatív vinotéka széles választékával ismerkedtünk ebéd előtt étvágygerjesztés gyanánt. A település a magyar nevét onnan kapta, hogy a török kiűzése után nem maradt más belőle, csak üszkös fekete romok. A központban sétálva sok, jó állapotban fennmaradt barokk házat és három, még ma is álló városkaput láthatunk, illetve aki éles szemmel figyelmesen közlekedik, megláthatja a feketevárosi törököt is.

burgenland_purbach_2013

A “Haus am Kellerplatz” (Ház a Pincetéren) vinotékában 64 borász 350 különböző borát van lehetőség végig kóstolni, de ez természetesen lehetetlen, így a mindenki választott az ízlésének megfelelő borokból és azokat ízlelgette. Legközelebb más borokat kóstolhatunk, ha visszatérünk.

burgenland_gastro_2013

 

A kellemes borkóstolás után a vinotéka melletti pincesoron pár lépésnyire található FOSSIL étteremben élvezhettük a helyi gasztronómia és vendégszeretet specialitásait, ahol lehetőségünk volt találkozni a Burgenland Tourismus magyar piacért felelős munkatársával Michaela Fischbach-al is, aki értékes gondolatokat osztott meg velünk Burgenland legújabb kerékpárosturisztikai fejlesztéseiről.  Az ebédet és búcsúzkodást követően minden szempontból feltöltődve, és kellemes hangulatban indultunk tovább.

burgenland_tourismus_2013

Igazán élvezetes a jó minőségű kerékpárutakon a kerekezés. Az UNESCO Fertőtáj Világörökség, a régió minden bizonnyal legismertebb és ennél fogva az egyik legnépszerűbb kerékpáros útja a B10. A tavat körbe ölelő útvonalon számos tervezett pihenőhely található és a „csúcs“ kitáblázottságnak köszönhetően egyszerűen nem lehet a helyes utat elvéteni. A Fertő tavi kerékpárútnak a 38 km hosszú Magyarországra eső szakasza is számos kulturális élményt kínál az  érdeklődő kerékpárosoknak.

 

bicikli_A10_2013

 Aki nem akarja egyhuzamban végigkerekezni a napot, tehet egy kis kitérőt Wander Bertoni burgenlandi-olasz művész szabadtéri múzeumába, ahol csodálatos természeti környezetben megtekintheti a művész egyedülálló tojásgyűjteményét is, melyet a világ minden pontjáról évek türelmes munkájával gyűjtött össze. Különleges és elismert alkotásai remek fotós témát kínálnak.

 

burgenland_bertoni_2013

A Fertő tó partján igazi riviéra “feeling” fogadja a kerékpárosokat. Tóparti kávézók hívogatják a megfáradt kerekezőket, hogy elfogyasszanak egy jegeskávét, egy erős feketét, vagy éppen egy jéghideg sört. Mi is megpihentünk a Neusiedl-ben található Mole West étteremben, mielőtt elértük volna esti  szállásunkat Illmitzben.

burgenland_neusiedl_2013

A fertő tó körül több étteremben tartanak kerékpáros menüt. Vacsoránkat egy ilyen típusú étteremben költöttük el, az Illmitzer-ben. Biztosak lehettünk benne, hogy a legjobb alapanyagokból sütötték, főzték az feltálalt ételeket, mert az étterem 2012-ben megkapta az osztrák „Genusswirt des Jahres“ címét, ami  egy kulináris kitüntetés a helyi alapanyagok kitűnő felhasználásáért.

A szállásunkra visszatérve bevallom, nem kellett a burgenlandi bárányokat számolgatnom, hogy álom jöjjön a szememre. A gasztro díjhoz pedig ezúton gratulálok.

burgenland_genusswirt_des_jahres_2013

Másnap reggel indultunk tovább Podersdorfba a bringavilágbajnokok terére, ahol részletesen tájékozódtunk a  NEXT bike kerékpárkölcsönző lehetőségeiről is.

 

burgenland_next_bike_2013

A hangulatos tóparti tér érdekessége, hogy az évek során a városban megfordult és a versenyeken résztvevő híres kerékpár bajnokok az úton hagyták a kézjegyüket, mint Hollywoodban a filmszínészek. Ausztriában ritkaságnak számít, ezért útba ejtettük Podersdorf még ma is működő szélmalmát. Még mindig jó erőben van az öreg monstrum.

burgenland_podersdorf_2013

Indulásunkat követően újabb kitérőt tettünk Althofba, ahol megálltunk egy istállónál, ahol autentikus parasztház, istálló, valamint egy snack bár is üzemel. Itt lehetőség van kis pihenésre, frissítők fogyasztására, esetleg lovagolásra, valamint állatsimogatásra a gyerekeknek.

burgenland_althoff_2013

Jó étvággyal érkeztünk utunk következő tervezett állomására Frauenkirchen (BOLDOGASSZONY) településre, ahol először a Paprikawirtin (Paprikás gazda)- hoz nevű helyiek által is nagyon kedvelt éttermet vettük célba. Az étterem tulajdonosa magyar gyökerekkel rendelkezik, így több magyar étel is szerepelt az étlapon. A család 1962. november 1-én szerezte meg a régi vendég- és sörházat amely a „vendéglő a gólyához” nevet viselte akkoriban.  Négy évtizednyi üzemeltetés során építették fel a mai Altes Brauhaus-t. A családi hagyományokat követve Püspök Ilona, 2004-ben vette át a vendéglőt és azóta ápolja szívvel-lélekkel a burgenlandi vendéglátó hagyományokat. A paprikakonyha iráni különös szeretete, vidám, temperamentumos stílusa miatt kapta a nevet, “paprika gazdaasszony”.

paprika_2013

A finom ebédet, és a háziasszonnyal való kellemes beszélgetést követően gyalog sétáltunk át az Esterházyak által 1868-ban újjáépíttetett kegytemplom hűs falai közé, hogy bebarangoljuk termeit és kolostorát, amit  török 1683-ban már elpusztított. A templomnak eredetileg csak egy tornya volt, mely közvetlenül a felszentelés után ledőlt. Ebben égi jelet látva a herceg két torony építését rendelte el. A templom régi híres búcsújáróhely, mely 1990-óta „basilica minor” rangot viseli. Ma ez Burgenland egyetlen bazilikája, belsejét a térség legszebb barokk templombelsőjeként tartják számon.

esterhazy_bazilika_minor_2013

Ha valaki több napra érkezik és a “kalandozásai” közben kellemes Spa élményre vágyik, érdemes a St. Martins Therme & Lodge fürdőben eltöltenie egy kis időt, A Fürdő és a hotel egy egyedülálló, eredeti természeti és kultúrtáj közepén, az UNESCO világörökség, a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park határán fekszik. A hosszú homokfövenyen nagyon kellemes a pihenés, szinte tenger parton érzi magát az ember, csak nem sós a víz.

st_martins_therme_fürdő_2013

Innen indulhatunk  vezetett felfedező túrákra, amelyeket a St. Martins rangerek vezetnek. A rangerek olyan képzett természeti vezetők, akik egyben különböző területek szakértői is, mint pl. ökopedagógusok, zoo- és környezetpedagógusok, zoológusok, botanikusok, geográfusok, asztrofizikusok, nemzeti parki túravezetők, egy szóval olyanok, akik szoros kapcsolatban állnak a régióval. Megédesítheti tehát itt tartózkodást kalandos felfedező túrákkal anélkül, hogy le kellene mondani Pannónia hőforrásainak előnyeiről. Mi is megtapasztaltuk a színvonalas túravezetést. Megtudtuk, hogy Orbán Viktor miniszterelnökünk is itt pihent családjával pár évvel ezelőtt és ők is élvezték a természetközeli, mégis teljes kényelmet biztosító fürdő és hotelkomplexum szolgáltatásait.

seewinkel_nemzeti_park_2013

A fantasztikus madárlest követően alkonyat előtt, korgó gyomorral indultunk vacsorázni a „Zur Blauen Gans“-ban (A Kék libához)  vendéglőbe. Weidenben ahol ötfogásos meglepetés menü várt ránk. Igazi gasztro élmény volt végig enni a vacsorát. Senki nem maradt éhen és a burgenlandi borok is finomak voltak. Örülök, hogy itt egy kicsit közelebbről is megismerhettem vendéglátónkat Sommer Klaust, aki profi vendéglátóhoz méltóan vezette végig a túrát, és mosolyogva emlékszem arra is, hogy itt a Fertő tó partján tudtam meg exkluzív információkat a Trák-Görög-Macedón kapcsolatok gyökereiről is:).

kekliba_ausztria_2013

Nagy alvás, és egy másnapi kiadós reggeli után elkerekeztünk  az illmici strandra, majd onnan komppal indultunk tovább Mörbisch felé. A kompolás jó lehetőség az útvonalunk módosítására, esetleges rövidítésére. A nem teljesen nyugodt tavon  sirályok hada követte hajónkat.

neusiedler_see_2013

Hazafelé utunk végső állomásaként beugrottunk még a st.margaretheni (szentmargitbányai) Familyparkba. A kisgyermekes családoknak ajánlom ezt a helyet, ahol a mesék birodalmába csöppenhetnek egy egész napra. A kicsik és nagyok is megtalálják a szórakozásukat a különböző hintákon, csúszdákon, hullámvasutakon. Több vizes szórakoztató játék várja a gyerekeket, így érdemes fürdőruhát is vinni. Ha megéhezik a csapat több étterem és kávézó várja a vendégeket. Még fánk formájú ház is van, természetesen fánkot és kávét kínálva. Idén több új attrakció várja az érdeklődőket, mint például a lendületes patkányhullámvasút vagy az almafa hinta.

familypark_vidámpark_2013

Házigazdánktól elbúcsúzva hazafelé Rust városán keresztül vezetett az út.  Rövid időre megálltunk és búcsúzóul még rövid ideig élveztük a mediterrán hangulatú kisváros kellemes hangulatát. A városban szerethetik a gólyákat vagy a gólyák a várost, mert nagyon sokszor találkozhatunk a madárral, vagy valamilyen róla mintázott motívummal. A középkori házak nagyon jó állapotban vannak és minden második kapualjban találhatunk egy hangulatos kávézót.

rust_ruszt_2013

 

Hasznos infó:

A Burgenland Tourismus és a Magyar Kerékpárosklub  idén májusban életre hívott egy olyan együttműködést, amelynek célja, hogy hazánkból minél többen ellátogassanak az egykori várvidékre, ahol különféle kedvezményekkel várják őket a  kétezer-ötszáz km-es, kiválóan kitáblázott a kellemes családi túrakörökön, vagy a kihívásnak számító hegyikerékpár-útvonalakon. Első lépésként a Kerékpárosklub tagjai kedvezményes szállás igénybevételére jogosultak tagkártyájuk felmutatásával.

 Kellemes kalandozást kívánunk! mindennapino.hu

utazás_2013