Erzsébet, a királynő

A neves életrajzíró, Sally Bedell Smith számtalan interjúra és korábban sosem idézett dokumentumra támaszkodik, amikor egy ritka pillanatra félrelebbenti a fátylat, hogy megismertessen annak a királynőnek nyilvános és magánéletével, aki páratlan tekintéllyel, tapintattal és eleganciával vezette át hazáját és a Nemzetközösséget az elmúlt hatvan év minden háborúján és zűrzavarán.

erzsebet, a kiralyno

A könyvben megismerünk egy fiatal lányt, aki nagybátyja trón fosztása után hirtelen a trónörökös szerepében találja magát.

kepmelleklet FF.indd

Találkozunk a tizenhárom éves Lilibettel, amint beleszeret  Fülöpbe a fiatal tengerészkadétba, és eltökéli, hogy feleségül megy hozzá, még ha szülei a vagyonosabb angol arisztokratákat részesítenék is előnyben. Látjuk, ahogy a második világháború idején katonai teherautókat szerel, majd a győzelem napján ott áll Winston Churchill mellett a Buckingham-palota erkélyén. Majd  fiatal királynőként lép elénk, aki  igyekszik egyensúlyt találni kettős szerepkörében, mint uralkodó és mint kétgyermekes fiatalasszony.

kepmelleklet FF.indd

Sally Bedell Smith átcsempész minket a palota kapuin, hogy nyomon követhessük a királynő mindennapos rutinjait – a „vörös dobozokat”, bennük a kötelezően áttekintendő aktuális dokumentumokkal; a heti audienciákat, amelyeken az idők során tizenkét miniszterelnök vett részt; a fizikailag is megerőltető külföldi körutazásokat; a sajtó szüntelen figyelmét – s persze személyes kapcsolatát Fülöp herceggel, élete szerelmével; a gyermekeivel s olykor zűrös házastársaikkal; az unokáival és a barátaival.