A plasztikai sebészet új vívmányai

Az ország legkiválóbb plasztikai sebészei rendszeresen képzik magukat, és külföldi kongresszusokon vesznek részt, hogy az esztétikai sebészet vívmányait elhozhassák a magyar pácienseknek is.

Dr. Pataki Gergely ellátogatott az Amerikai Plasztikai Sebészeti Társaság elnökének klinikájára, és több neves amerikai plasztikai sebésznél is járt. Lehetősége nyílt számos új eljárás elsajátítására és tökéletesítésére.

Szilikon, botox, lézer

„A cél a természetesnek ható, harmonikus eredmények elérése a plasztikai sebészetben és az anti-aging (öregedésgátló) kezelésekben. Ehhez ma a legkorszerűbb eljárások és anyagok állnak rendelkezésünkre, nemcsak Amerikában, hanem itthon is. Gyakorlatunkkal a legmagasabb szintű, személyre szabott ellátást kell biztosítanunk pácienseink számára a fiatalító műtétek és esztétikai kezelések terén. A legrövidebb idő alatt a legjobb eredményt kell elérnünk. Az életminőség javulása emellett a test és a lélek harmóniájával valósítható meg” – mondja Pataki doktor.

„Hialuronsav alapanyagú ránc- és ajaktöltő anyagok továbbfejlesztett változatai jelentek meg a piacon, tartósságuk növekedett” – számol be tapasztalatairól a doktor úr. A permanens – vagyis nem felszívódó – töltőanyagok közül a szilikon ajakimplantátumok is teret hódítanak. „A folyékony szilikon és egyéb korszerűtlen töltőanyagok hál’ istennek visszaszorulóban vannak. A botoxot jóval szélesebb indikációs területen és biztonságosabban vetjük be már most is. Ez a gyors, megbízható, fájdalommentes, nem műtéti eljárás nemcsak a homlok és a szem körüli ráncok, hanem az arc egyéb, sőt a nyak ráncainak kezelésére is alkalmas. A területek célzottan kezelhetőek, s a módszert helyesen alkalmazva megmarad, sőt nő az arc kifejezőképessége; a terápia plasztikai sebész szakorvos kezében veszélytelen. Az új, korszerűbb lézerekkel nagyobb biztonságban és eredményesebben lehet végezni a kezeléseket.”

Az implantátumok is fejlődnek, egyre több fajtájú, formájú és méretű érhető el már itthon is. Amerikában visszatértek a kiváló minőségű kohezív szilikongél alapú mellimplantátumokra, ezt  nők tízezreinél használják eredményesen. „A diagnosztikában, az esztétikai problémák feltárásában és megoldásában egyre nagyobb teret nyerő 3D (háromdimenziós) képalkotás a páciens igényeihez igazodó tökéletesebb tervezést, és ezáltal jobb eredmény kialakítását teszi lehetővé. Nagy segítség ez a mellplasztikák vagy a zsírszívás tervezése esetén is” – magyarázza dr. Pataki.

A saját zsírszövet átültetése 

„Tudományosan bizonyított tény, hogy a szervezet egyik részéből származó zsírszövet egy másik helyre beültetve megmaradhat – tudjuk meg a plasztikai sebésztől. – Emellett testünk zsírszövete rendkívül gazdag felnőttkori kötőszöveti őssejtekben. A már Magyarországon is alkalmazott sajátzsír-átültetések valószínűleg nemcsak a zsír térfogatpótló hatásán, hanem a benne lévő kötőszöveti őssejtek és különböző növekedési faktorok regenerációs (esetleg fiatalító) hatásán is alapulnak. Hegek kezelése, arcdeformitások korrigálása, ajakfeltöltés, arcfiatalítás, szilikonimplantátumok lefedése saját zsírral, nagyajakfeltöltés és péniszvastagítás lehetséges ezzel a módszerrel. Nagy az előrelépés a saját zsírral történő mellnagyobbítás terén is” – árulja el dr. Pataki.

Az ajakvastagítás új útjai

Az ajakvastagítás leggyakoribb módja az egyre korszerűbb töltőanyagokkal való nagyobbítás. „Ezen anyagok nagy része felszívódik. Előnyük, hogy jól alakíthatók, kipróbálhatók és tökéletesen szövetbarátok, hiszen a kötőszövet alkotóelemeit tartalmazzák; hátrányuk, hogy hosszú távon ismételni kell a beavatkozást. A népszerű ajakfeltöltés segítségével a vékony, esetleg aszimmetrikus ajkak mérete és formája tökéletesen megváltoztatható. A töltőanyagok teltséget adnak az ajkaknak, mindezt gyors, megbízható és egyszerű, nem műtéti eljárás révén. Amerikából adoptált új módszer itthon a tartós implantátum beültetése ajakba. Az anyag szilárd halmazállapotú, rugalmas, szilikon, tehát nem folyékony, és használata egyszerű; további előnye, hogy nem szívódik fel. Ezt mi az elsők között alkalmazzuk. A sajátzsír-töltéses eljárással is szép eredményeket érünk el.”

 Hogyan állítsuk meg az időt?

Amennyiben még nem jött el az arcplasztika ideje, számos egyéb eszköz áll rendelkezésünkre az idő kerekének megállítására vagy visszaforgatására. Például a kollagénindukciós terápia hatására fokozódik a bőr kollagéntermelése, így az arc fiatalodik, a ráncok kisimulnak, a pórusok összehúzódnak, az aknék, a hegek finomodnak. „Ezt egy speciális eszközzel végezzük. Az eredeti arcvonások megtartása mellett gyors és látványos ránctalanító, bőrfeszesítő hatás érhető el a rádiófrekvenciás bőrfiatalító készülékkel (Thermage), mely a bőralja kötőszövet kollagénépítő folyamatát serkenti. Az arc, a nyak már a kezelést követően szabad szemmel észlelhető mértékben feszesebbé válik – mondja dr. Pataki. – Fontos még a szálbehúzásos arcfiatalítás is. A ráncfeltöltéshez hasonlóan hosszú ideig érezhető a hatása. Ez egyszerű, ambuláns beavatkozás. A szál a megfelelő mélységbe helyezve a szöveteket meghúzza, és az eredményt tartósan konzerválja. Ezt is rendszeresen végezzük.”

Ráncfeltöltés fájdalommentesen

A ráncfeltöltés gyors, megbízható, fájdalommentes, nem műtéti eljárás, amellyel korrigálhatók az életkor előrehaladtával megjelenő ráncok, megváltoztatható az arckontúr. Ránctalanítást lehet végezni a homlok ráncain, a szemöldök közti és az alsó vagy felső ajkak körül megjelenő apró ráncokon, illetve az orrszárny-szájzug közötti redőn, de sok más helyen is. A bőr megfelelő mélységébe juttatott töltőanyagok ezenkívül alkalmasak az arckarakter formázására, segítségükkel célzottan emelhetőek ki az arc előnyös vonásai.

Fontosak az antioxidánsok is!

Az öregedésgátló, azaz anti-aging programok felhasználják a táplálkozástudomány legújabb vívmányait. „Az idei anti-aging világkonferencián is sok előadás méltatta az öregedés kapcsán a sejtvédő szabad gyök teóriáját, mely szerint az ismert antioxidáns anyagok (C-vitamin, E-vitamin, Q10-koenzim, liponsav és karnozin) fontos védő szerepet töltenek be szervezetünkben – árulja el a doktor úr. – Ezeket többnyire mind ismerjük korábbról, de számos hatásukat csak most bizonyították és publikálták.”