Te is napimádó vagy?

Én is. De már óvatosabb vagyok egy pár éve. Egészen pontosan akkor döbbentem rá, hogy a napozás veszélyes, amikor egy sajtó rendezvényen egy francia tanárnő arcát mutatták be, akinek az ablakon bevilágító napfény a fél arcát húsz éven át érte, míg a másik árnyékban volt. Sokkoló volt a fotó. A hölgy fél arca ráncos és foltos volt, míg az árnyékban lévő nem öregedett annyira. Azóta még az utcára kilépve is használok napkrémet, ha eljön a tavasz. De egészen megdöbbentő, hogy az emberek mennyire imádják a Napot, és a napozást! Nem véletlen, hiszen a napfény serkenti az immunrendszerünket, pozitív hatást gyakorol testünkre és lelkületünkre egyaránt. A napfürdőzésnek azonban negatív oldala is van, és ennek kockázatait még mindig nem vesszük elég komolyan: még mindig túl sokan utasítják el meggondolatlanul a fényvédő termékek használatát!

 

A legutóbbi tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy a napvédő kozmetikumokat még mindig sokan nem használják. A magyar nők 61%-a nem használ napozókrémet! Ennek egyik legfontosabb oka az, hogy nem értik, milyen hatása van az UV sugárzásnak a bőrre és hogy hogyan működnek a napozótermékek.

beauty 3

Thomas Leveritt brit képzőművész és fényképész,  készített egy filmet, amely a nézők számára feltárja a saját, korábban soha nem látott arcképüket. A film készítéséhez egy új, speciális technikát alkalmaztak, mely segítségével megmutatható, milyen hatása van az UV sugárzásnak a bőrre. Az UV kamera által készített képeken ugyanis az arc a szokásostól eltérő módon jelenik meg: ez a technika képes megjeleníteni a napfény szabad szemmel nem érzékelhető UV (ultraviola/ibolyántúli) tartományát. A megdöbbentő különbség mindenkiből más-más reakciót vált ki, amit a filmmel Thomas hitelesen rögzített és így valósan mutatja meg az emberek meglepettségét azon, hogyan mutatkozik meg az UV sugárzás a bőrükön és hogyan hatnak a napozótermékek.

Thomas Leveritt „How the sun sees you“ videóját nem egészen egy évvel ezelőtt töltötte fel a YouTube oldalra, és azóta 14 millió ember látta. „Az alkotása elbűvölt minket és gyorsan ráeszméltünk, hogy nagyon hasonlóak a nézeteink. Ezért megállapodtunk, hogy az általa feltalált és felhasznált technikát közösen továbbfejlesztjük és felhasználjuk. Szeretnénk minél több embert meggyőzni arról, hogy a nap elleni bőrvédelem fontos és élőben bemutatni, hogy a fényvédő termékekkel valóban minimalizálható a bőr károsodásának kockázata. Úgy tűnik, hogy a film hihetetlenül hatékony módja annak, hogy figyelmeztessünk, és mindenkinek elmondjuk azt, hogy a bőr védelmére elegendő minőségi napozóterméket használni.

image001

Az UV fotózás titka

 

Az UV fotográfia kiemeli a bőr pigmentációját. Egy átlagos fényképpel összehasonlítva ezeken a képeken a világosabb arcbőr nagyon halványnak, a sötétebb bőr pedig még sötétebbnek tűnik. Az egyenetlen, foltos pigmentáció a jele annak, hogy az adott bőrfelület a múltban gyakran ki volt téve az UV sugárzásnak – a bőr károsodása elsősorban azokon a helyeken jelenik meg, amelyek rendszeresen ki vannak téve a napnak, például az arcon vagy a kezeken. A csecsemők bőrszíne az UV felvételeken többnyire egységes. A tinik arcán az UV felvételek már jelentős hiperpigmentációs foltokat mutatnak ki, amelyek az idő előre haladtával még erőteljesebbek lesznek.

Thomas_Leveritt

„Éppen ezt szerettem volna az UV kamera segítségével megmutatni az embereknek, és meggyőzni őket, hogy feleslegesen ne kockáztassanak,“ teszi hozzá Thomas. „Mindannyian egészséges bőrrel születünk és a nap elleni védekezés hatékonyan segít, hogy bőrünk egészséges is maradjon. Ezért olyan fontos, hogy az emberek megértsék, hogy a bőrüket védhetik napozáshoz készült kozmetikumokkal és így megelőzhetik a bőr korai öregedését is.“

A napozótermékek hatása

 

Az emberek többsége számára az UV kamera által megjelenített kép látványa meglepő és sokkoló volt, ugyanúgy, mint a bőr sötét színe képeken a napozókozmetikumok alkalmazását követően. A vegyi szűrőkkel ellátott napozótermékek többsége ugyanis az UV sugárzás ellen azzal véd, hogy elnyeli a beeső sugárzást. Ezért a napozótermékek használatát követően készített felvételeken sötét, akár fekete bőrszín mutatkozik meg. Ez a bizonyíték arra, hogy a fényvédő termék valóban működik. A szűrők másik nagy csoportja, a fizikai szűrők, ettől eltérően  működnek: az UV fényt tükör módjára verik vissza.

UV fotó 1

A jobb napozókozmetikumok mind a két UV szűrő típust tartalmazzák, ezáltal garantálják a legjobb UVA és UVB védelmet. Mindegy milyen napozószert választunk, a fényvédő faktor a különböző terméktípusokban nagyon hasonlóak, csak a vízállóság, az érzéki tulajdonságok és víztartalom tekintetében mutatnak különbségeket. A tökéletes védelemhez azonban nagyon fontos a megfelelő mennyiségű napozókozmetikum használata. Kutatások sorozata tárta fel, hogy a felhasználók csak feleannyi naptejet kennek fel, mint amennyi ténylegesen szükséges volna, ez pedig jelentősen csökkenti a hatékonyságot: 50-es faktorszámról 30-as, vagy még alacsonyabb faktorszámra. A bőr optimális védelméhez az egész testre nagyjából 6 teáskanálnyi napozószert kell felkenni – egyet-egyet mindegyik karra, egyet-egyet mindegyik lábra, egyet a test elülső (mellkas, has) részére és egyet a hátra. Érdemes külön figyelmet szenteljen az érzékenyebb részeknek: a fülek, az orr, az ajkak, a tarkó hajlamosabb a leégésre, de a vállak, a csípő, a hát alsó része és a térd hátoldala is érzékeny lehet. Ma már nem csak krémeket és tejeket használhatunk, hanem különböző permeteket is. Ezek ugyanolyan hatékonyak, mint a krémek, de alkalmazásuk sokkal kényelmesebb és egyszerűbb.


 

 

Élvezzük a nyarat, átadjuk magunkat a napsugaraknak, feltöltjük az energiaraktárainkat és közben a bőrünk is csodás barna színt kap. Csak a lelkiismeretünk ne kételkedne állandóan: tényleg jót teszek a bőrömmel? Nem kellene inkább az árnyékban maradnom? Végül mégis meggyőzzük magunkat: ki szeretne a nyaralásról ugyanolyan fehér bőrrel visszatérni, mint amilyen az indulás előtt volt?

 

A bőr lebarnulására abban a pillanatban kezdődik, amikor a napsugarak a bőrre esnek. A napsugárzás a hám alsó rétegében melanin képzésére ösztönzi a sejteket. Ez az a pigment, amely meghatározza a bőr színét és a bőrsejteket is védi a napsugárzás káros hatásai ellen.

Ez a növényi kivonat serkenti a bőrben a melanin természetes képződését, és így aktiválja a bőr védelmi mechanizmusát. A bőr így intenzív védelmet nyer és azáltal, hogy az aktív anyagok a bőr mélyebb rétegeiben működnek, a barnulási folyamat természetes módon és egyenletesen történik. Az így megszerzett barnaság sokkal tovább tart, és még ősszel is emlékeztetni fogja a nyaralás gondtalan pillanataira!

Spray úgy segíti a bőr barnulási folyamatát, hogy közben óvja a bőr egészségét is: édesgyökér kivonattal aktiválja a bőr melanin termelését, és a bőr saját védelmi rendszerét erősítve „dupla védelmet” ad a napsugárzás káros hatásaival szemben, hogy kompromisszumok nélkül, a lehető leghamarabb érhessük el a kívánt bőrszínt. Az áttetsző, vízálló olaj kiemelkedően hatékony UVA/UVB szűrő rendszert tartalmaz, hidratálja a bőrt, és kiemeli annak ragyogó barna színét, bársonyosságát.

Újdonság a családosoknak, és a „heavy usereknek”:

Naptej egy igazi klasszikus, mely megbízható napvédelmet és intenzív hidratálást nyújt. A fényvédelem a felkenést követően azonnal kialakul, ráadásul vízálló termék, mely most, 400 ml-es kiszerelésben kerül forgalomba. Rendkívül praktikus, főleg akkor, ha az egész család együtt indul kirándulni, nyaralni, vagy vízparton, amikor a naptejet gyakran érdemes újra felkenni, hogy biztosítsuk a megfelelő szintű és folyamatos bőrvédelmet.

…és az érzékeny bőrűeknek

Az érzékeny bőrűeknek sem kell feltétlenül az árnyékba húzódva tölteniük a nyarat! A Protect & Sensitive termékek formulája kifejezetten az ő igényeiknek megfelelően lett kifejlesztve, az allergiás reakciók kockázatának csökkentésére. Az új Spray FF 50-es fényvédő faktorral garantál magas szintű, megbízható védelmet az UVA/UVB sugárzás ellen. Illatanyag és színezőanyag mentes, vízálló termék, mely a spray kiszerelésnek köszönhetően gyorsan felvihető a bőrre, és könnyedén eloszlatható.