Tökéletes kikapcsolódás..Kényeztesd magad a fürdőben!

 

A víz az élet forrása, bölcsője, legfontosabb lételemünk.  Nemcsak isszuk, de lubickolunk is benne, kihasználva testi-lelki egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait. Termálvíz, gyógyvíz, hidroterápia, balneoterápia, fürdőkúra és ivókúra – napjaink gyakran ismételt kifejezései, de tudjuk-e, mi rejlik a látszólag egyforma fogalmak mögött. A közönséges vízben fürdéskor a víz fizikai tényezői (hőmérséklete, nyomása, felhajtó ereje) hatnak a szervezetünkre. Ezeket a hatásokat használja fel a vízgyógyászat, más néven a hidroterápia, míg a gyógyforrásoknak és gyógyvizeknek alkalmazásával és hatásaival foglalkozó tudománya balneológia, magyarul gyógyfürdőtan.

A kultúra bizonyos fokára eljutott népeknél már a régi ókori időkben is elterjedt volt a fürdőzés. Nem egy helyen fontos szerepet játszott a vallásos követelményekben is, mint például a régi babiloniaknál, asszíroknál, perzsáknál, indusoknál. A rendszeres és céltudatos fürdőzés – a tulajdonképpeni fürdőkultúra – a görög, majd főleg a római korban alakult ki a keleti rituális tisztálkodásokból. A rómaiak már azt is tudták, hogy a víz egyes betegségeket gyógyít. Ők kezdtek el közfürdőket építeni nagy medencékkel. A fürdők élén orvos állt és itt folyt a római közélet jelentős része is. Nem csak Rómában, hanem a birodalom többi városában is nagy számban építettek fürdőket. Városaikat olyan helyre építették, ahol meleg források biztosították a fürdők ellátását, mint például Pannónia fővárosát, Aquincumot is.

Teljes újjászületés a Danubius hotelekben

Teljes újjászületés a Danubius hotelekben

Nem véletlenül itt, hiszen Magyarországkülönleges balneológiai adottságai révén rendkívül gazdag ásványvizekben  és gyógyhatású termálvizekben. Az itt lévő hévízek nemcsak mennyiségüket tekintve, de gyógyászati, balneológiai hatásuk alapján is egyedülállóak a világon. Sehol máshol nem található, ennyi különböző betegségkezelésére, illetve megelőzésére alkalmas kiváló minőségű termál és gyógyvíz. Az országban mintegy 150 meleg vizes gyógyfürdő, köztük 36 speciális – többek között radioaktív, kénes-savas, sós-brómos-karbonátos, jódos vizet tartalmazó – fürdő található. A legismertebbek a budapesti fürdők, Hévíz, Harkány, Bükfürdő, Sárvár, Zalakaros, Gyula, Hajdúszoboszló.

 

Hogyan is hatnak a fürdők? Közismert tény, hogy a vízben könnyebbnek érezzük testünket, könnyebben mozgatjuk végtagjainkat. Különösen jól észlelhető ez a jelenség sérült, kopott, beteg izületek esetén. Mozgás közben érezzük a víz simogató, masszírozó hatását. A langyos, vagy kellemesen meleg vízben ellazulnak a feszes izmok, kitágulnak a vérerek, javul a vérkeringés. Ezek az úgynevezett fizikai hatások. A termál- és gyógyvizek emellett azonban kémai hatásokkal is rendelkeznek, amely a bennük oldott ásványi anyagoknak köszönhető. Ezek az ásványi sók a bőrön keresztül felszívódva bekerülnek a vérkeringésbe, és így eljutnak a test minden egyes kicsi sejtje közelébe. Erősítik az immunrendszert, pótolják az izmok, izületek számára nélkülözhetetlen anyagokat, kedvezően befolyásolják a szervezet reakciókészségét, segítik az öngyógyító folyamatokat.

 

A gyógyvizek fizikai tulajdonságai közül különösen fontos a víz hőmérséklete. A langyos 21-31°C hőmérsékletű fürdők az idegrendszerre nyugtató hatásúak. A meleg fürdők hőmérséklete 32-37°C között van. Az ilyen vízben a bőr erei kitágulnak, a szívműködés, a légzés szaporább lesz. Gyógyfürdőzéskor a meleg hatására kitágulnak a bőr pórusai, így a vízben található ásványi anyagok könnyen bekerülhetnek a vérkeringésbe. Erősítik az immunrendszert, fokozzák a nyirokkeringést, ezáltal gyógyító folyamatokat indítanak be a szervezetben. A meleg víz oldja a fájdalmas izomgörcsöket, csökkenti az izületi fájdalmakat, gyorsítja a salakanyagok kiválasztódását.

Ivókúraként a nátrium és hidrokarbonát-ionokat tartalmazó alkalikus vizek a gyomor és bélhurut, a gyomorsav túltengés és a légúti hurutos betegségekre ajánlottak. A keserűvizek ugyanebben a formában – a gyomor-, a bél-, a máj-, és az epebetegeknek panaszait orvosolják.

 

A számos különböző összetételű és gyógyhatású forrás közül a hévízi termálvíz az egyik legértékesebb. A tó felülete, melyet egy igen korai geológiai periódusban keletkezett termálforrás táplál: 47.500 m2. Mivel a forrás percenként 20.000 liter vizet ad, a tó vize 72 órán belül megújul. A gyógyvíz hőmérséklete a nyári hónapokban 33-35°C és télen sem csökken 26°C alá. A kénnek és a radonnak köszönhető a termálvíz rendkívüli gyógyhatása. Hévízi specialitás a tó fenekét 1 méter vastagságban borító gyógyiszap. Túlnyomórészt növényi eredetű tőzegiszapról van szó, melyben ásványi anyagok találhatók. A gyógyfürdőkben számos népszerű és hatékony kezelési lehetőség létezik, amelyek felerősítik, támogatják a termálfürdő jótékony hatásait:

 

ISZAPPAKOLÁS

A Danubius szállodákban használt iszap Magyarországon a híres hévízi termálforrásból, Pöstyénben a Vág folyó meleg forrásainál nyert üledékből származik. A gyógyiszapok hatása a gyógyvizekéhez hasonló. Az iszap legjellemzőbb tulajdonsága a jó hőtároló képesség és a jó hőleadás. A meleg hatására kitágulnak az erek, gyorsul az anyagcsere, ennek következtében a krónikus gyulladások csökkennek. Szintén a meleg hatására az izmok és az inak ellazulnak, a görcsök feloldódnak. Az ásványi anyagokban gazdag iszap méregtelenít, megköti a szabadgyököket, fokozza a vérkeringést, pótolja a hiányzó ásványi anyagokat, visszaadja a bőr fiatalos ragyogását.  Az iszap ásványi anyagai közül lazító hatású a jód és a bróm, nyugtató a nátrium, a kalcium és a bróm, míg a helyi anyagcserét a kén fokozza. A pakolás hőmérséklete rendszerint 40-45°C, de az orvos alacsonyabb hőfokot is meghatározhat. A pakolást az orvos által előírt testtájakra helyezik fel. A testet ezután száraz lepedőbe csavarják. 20 perc után az iszapot lemossák, ami után egy 15 perces száraz pakolás következhet. A kezelés enyhíti az ízületi duzzanatokat, az izomfeszülést, illetve a porcok, kötőszövetek és a porckorongok jobb tápanyagellátásához vezet. Ezen kívül erősíti a szervezet gyulladáscsökkentő és immunfolyamatait. Az iszap részlegesen is alkalmazható. Szovátán, Romániában, az iszapot a Medve-tóból nyerik, és a fentiekkel megegyező módon alkalmazzák. A sós iszap nemcsak mozgásszervi betegségek, hanem néhány bőrbetegség és nőgyógyászati rendellenesség gyógyítására is alkalmas.

 

 

EGYÉNI TERMÁL AROMAFÜRDÔ

Különlegessége abban rejlik, hogy különböző hatású növényi kivonatokat kevernek a 36-38 °C-os termálvízbe. Ilyen az ellazulást segítőlevendula, a bőr gyógyulását elősegít kamilla, az enyhén nyugtató citrombalzsam, illetve a bőr megújulását szolgáló csalán. A kezelés a termálvíz ellazító és a növényi olajok gyógyító hatását ötvözi.

 

SZÉNSAVAS TERMÁLFÜRDÔ

32-34 °C hőmérsékletű fürdő, melybe széndioxid gáz apró, „pezsgő” buborékait pumpálják, amelyek felpezsdítik és beborítják a bőrt, a gáz pedig a bőrön át felszívódik a szervezetbe. Hatására lelassul a szívműködés, csökken a vérnyomás és a szívet terhelő stressz. A kezelés általános pihentetőként is ideális, mivel a széndioxid buborékok kellemesen csiklandozzák a test minden pontját. A széndioxid gáz és a termálvíz kombinálása megkettőzi a hatást.

 

SÓS KÁDFÜRDÔ

A kezeléssel hatásosan gyógyíthatók a krónikus mozgásszervi és idegrendszeri megbetegedések, bizonyos krónikus bőrpanaszok és nőgyógyászati megbetegedések. A víz magas sótartalma miatt a fürdőző könnyűnek és ellazultnak érzi magát, így a kezelés egyben hatásos stresszoldó élmény is.

 

SÚLYFÜRDÔ

Ez, a magyar Moll Károly, hévízi reumatológus orvos által kidolgozott kezelés passzív eljárás, mely folyamatos, állandó húzóerő révén éri el a lágy szövetek (izmok, inak, ízületi tok) megnyúlását. A súlyfürdő során a nyaknál vagy a karok alatt felfüggesztett test saját súlyát használják. A hatás fokozására néha további súlyokat helyeznek a derékra, esetenként a lábra. A kezelés során – melyet egészségügyi szakember felügyel – a test finoman megnyúlik, ami ellazítja az izmokat és a gerinc merev kötőszöveti elemeit.

 

AQUARELAX TERÁPIA

Az aquarelax terápia termálvízben, vízi nudli segítségével történik, amely biztonságban fenntartja a vendéget a vízen, miközben a terapeuta különböző mozgatásokat és masszírozásokat végez. A könnyűség és a súlytalanság érzésével, az alacsonyabb pulzusszámmal érhető el a kezelés eredményesebb hatása. Fizikai ellazulás, teljes relaxáció segítségével a kezelés végén nyugodtabbnak, kipihentnek, de mégis energikusabbnak fogja érezni magát.

 

A fürdés hónapja

Danubius Health Spa Resort szállodákban nemzetközi szinten májusban a balneológia kerül a fókuszba. A különféle rendezvények, előadások célja, hogy minél többen megismerjék a fürdőkúrák hatását és a rendelkezésre álló lehetőségeket. A kedvezményekkel szeretnék minél több gyógyulni vágyó számára a fürdőkúrák igénybevételét lehetővé tenni. A szállodák különféle ajánlatokkal készülnek:

Május a balneológia hónapja

Május a balneológia hónapja

 

Danubius Health Spa Resort Margitsziget
Minden érkező vendég tájékoztató levelet kap a balneológiáról.
10% kedvezményt biztosítanak minden helyben vásárolt vizes wellness kezelésre.
Gyógyvendég tájékoztató keretén belül előadást tartanak a gyógyító víz erejéről.
Étkezések előtt gyógyvizet kínálnak az étteremnél

Danubius Hotel Helia
 „3=2” (kettőt fizet, hármat kap) kedvezményes ajánlat a balneoterápiás (súlyfürdő, tangentor) és elektroterápiás kezelésekre, valamint a vízitornára.
Májusi extra fürdőválasztékkal várják az érdeklődőket:
– Holt tengeri sófürdő (15-20’)
– Bázikus fürdő (20’)
A májusban gyógy-package-es foglalással érkező vendégek részére lehetőséget biztosítanak egy ingyenes próba-súlyfürdőre, és heti 2 alkalommal ingyenes csoportos vízi gyógytornára (gerinc-/csípő-)
Belföldi vendégek részére:
Ingyenes felmérő orvosi vizsgálatot biztosítanak, majd erre alapozva lehetőséget adnak egy próba-kezelésre 50% kedvezménnyel (súlyfürdő vagy vízi gyógytorna)
Kedvezményes áron vásárolható 5-alkalmas balneo-bérletek:
– 5-alkalmas súlyfürdő bérlet 20% kedvezménnyel, vagy
– 5-alkalmas vízitorna bérlet 20% kedvezménnyel

Danubius Health Spa Resort Bük

Május 18. 10.00 óra: Gyógyvizek, gyógykúrák Magyarországon -előadás, beszélgetés Dr Horváth Péterrel

május 17-20. 40 % jubileumi engedmény a következő kezelésekre: Iszapfürdő, Váltófürdő, Hidromasszázs, Gyógymasszázs 20′, Gyógytorna

 

 

Danubius Heath Spa Resort Aqua és Danubius Health Spa Resort Hévíz

Minden kedden 14 órakor térítésmentes kúratanácsadás, kiemelt téma a fürdőkúra jelentősége.
2-t fizet, 3-t kap minden elektroterápiás kezelés igénybevételekor
Előadás az elektroterápia lehetőségeiről.
Május 18-án (péntek) 13 órakor prezentáció, az előadás témája: fürdőkúra, a hévízi gyógykezelések fontossága és hatásai, a prezentációt Dr. Horváth Bernadett tartja
A Fitness Check vizsgálatból 40% kedvezményt biztosítanak

 

A határainkon túli Danubius gyógyszállodák is részt vesznek a balneológiai napok megrendezésében:

 

Pöstyén

A híres szlovákiai gyógyfürdő, Pöstyén kedvezményes csomaggal várja a vendégeket:

1. “Balneológiai napok” kedvezményes csomag

2012. 05. 17-20

Foglaljon 4 éjszakát 3 éjszaka áráért!

–       szállás 4 éjszakára félpanzióval (büféreggeli, vacsora)

–       Orvosi konzultáció

–       Gyógykezelések – 1x termál fürdő (Mirror pool), 1x agyagpakolás, 1x rész

gyógymasszázs, 1x hidroterápia , 1x Nordic walking/ Csoportos gyógytorna, 1x

Sóbarlang

 

2. Ingyenes belépés a Piešťany Balneológiai Múzeumba

 

3. Árengedmény a „Hot spring of Spa Piešťany“ könyvre (melynek témája a pöstyéni gyógyforrások gyógyító ereje)

 

Marienbad

Különbözö programok várják a látogatókat, például a prágai Károly Egyetem orvosi karával együttműködésben Orvosi balneológiai előadásokon is részt vehetnek az érdeklődők.

Májusban nyílt napot tart a Centrální lázně a 200 éves gyógyászati hagyomány és balneológia a gyermekeknek jegyében, animációs programokat szerveznek a kezelésre érkező gyerekek számára.

2012. május 18. (14:00-18:00)

Május 18-án a szálloda nyitva áll minden kedves látogató előtt, aki kíváncsi Centrální Lázně hagyományos kezelőhelyiségeire, a gyönyörű épület történelmét bemutató fotókiállításra, avagy a gyermekek részére kialakított balneo részlegre. Konzultációs igény esetén, a gyógyászati személyzet készséggel áll a vendégek rendelkezésére.

2012 májusától jubileumi kezelések a 200 éves Centrální Lázně-ban:

–       Jubileumi szénsavas fürdő (45 perc)

–       Jubileumi szénsavas fürdő iszap kivonattal (45 perc)

–       Jubileumi holisztikus aroma masszázs (45 perc)

–       Jubileumi regenerációs masszázs (30 perc)

–       Jubileumi természetes száraz gyógy gáz fürdő (30 perc)