A fiatalság és a szépség titka

Csupán egyharmad részben köszönhető a géneknek az, hogy is nézünk ki – a többi az életstíluson múlik. Ha sokat mozgunk, megvédjük magunkat a túl sok napfénytől, és élvezzük az életet, már nagyok sok mindent tettünk magunkért.

Mitől öregszünk – és stratégiák, melyekkel késleltethetők a folyamatok

Ha őszinték vagyunk, az öregedés témájánál elkezdjük csapkodni a térdünket, mert persze, magabiztosak vagyunk, értékeljük és megbecsüljük az élettapasztalatainkat, és tudjuk, hogy büszkék vagyunk a szemünk körül lévő nevető ráncokra. Mégis, ha eszünkbe jut egykori énünk, az a sima és fiatal bőrű lány – hát, mintha ezer éve lett volna. Egyre többször esnek meg velünk olyan dolgok, ami már nem olyan „jó” érzés: az első négyessel kezdődő kerek születésnap, reggeli pillantás a tükörbe egy bulizós, vagy az idegesség, a stressz miatt túl rövid éjszaka után… Amit korábban lazán kihevertünk, ma már bizony nyomot hagy az arcunkon. Te egyáltalán nem érzed így magad? Csodálatos, akkor nyugodtan lépj tovább! A többiek számára viszont összeállítottunk pár tippet, hogyan öregedjünk „jobban” – és vigasztaljuk őket, hogy nincsenek egyedül. Mindegy, hogy idegesek leszünk-e az öregedéstől vagy sem, nem tudjuk megállítani. Annak ellenére sem, hogy a manapság születendő gyerekek fele várhatóan meg fogja érni a századik születésnapját. Ennek ellenére korlátozott az élettartamunk, méghozzá kb. 120 évben. És ha mégis létezne a fiatalság forrása, melyről már évezredek óta álmodozunk? Melybe öregen és ráncosan megyünk be, a másik oldalon pedig üdén és fiatalon lépünk ki, ahogy az idősebb Lucas Cranach 1546-ban készült festményén látható? A világ seregnyi tudósa kutatja a lehetséges megoldásokat, és megpróbálják megfejteni az öregedés folyamatát. Eddig „hanyatlásunk” négy okát tárták fel, melyek közül vannak olyanok, melyek egymásból következnek: a gének, a túl nagy hasi zsírréteg, az úgynevezett szabadgyökök és a kor előrehaladtával egyre jobban lecsökkenő hormontermelés – ez utóbbinál viszont még nem biztos, hogy az öregedés kiváltója vagy következménye.

 May_CreativeSpread_Templ.indd

(fotó: Douglas)

1. A gének

Elég egy pillantást vetni az anyáinkra és a nagyanyáinkra, máris egyértelmű, hogy az öregedésben nagyon fontos szerepet játszanak a gének. Rossz hír: ez az öregedés egyetlen okozója, amit nem tudunk befolyásolni. De szerencsére csak nagyjából egyharmad részben befolyásolják az öregedésünk folyamatát. A maradék kétharmad részt a tudomány mai állása szerint más dolgok befolyásolják. Ezekbe viszont (jó hír!!!) bizonyos szintig be tudunk avatkozni.

Ellenstratégia: nincs

 

Létünk gyenge pontja, hogy eszünk és lélegzünk – mivel minden anyagcsere-folyamat végén, tehát a sejtekben lezajló szénhidrát- és zsírégetés során keletkeznek salakanyagok, például szabadgyökök. Az emberi szervezet olyan, mint egy oxigén-meghajtású motor. S minden belső égésű motornál vannak hulladékok: az autó motorjánál a kipufogó gáz, a mi testünkben a szabadgyökök. Ezek olyan agresszív molekulák, amelyek a nagyjából 100 billió sejtünkben naponta pár tízezernyi kárt okoznak, ami érintheti a sejtszerkezetet, de akár a sejtben lévő örökítő anyagot is szétroncsolhatja, legrosszabb esetben pedig rákot is okozhat. De ez még mind semmi: az anyagcsere során keletkező szabadgyökök mellett rengeteg szabadgyök keletkezik a bőrünkben elsősorban az UV-sugarak, a dohányzás és a környezetből származó mérgek, például az ózon hatására, és a bőr idő előtti öregedését okozzák. Az arcunkon lévő ráncok akár 80%-a is az UV-sugarak rovására írható – pontosabban a szabad gyökök rovására, melyek a védelem nélküli napozás során keletkeznek a bőrben. De a szabad gyökök gyulladásokat is okozhatnak, emellett felelősek lehetnek a rossz alvásért, a stresszért és a búskomor hangulatért, de ezeket a folyamatokat még nem támasztották alá tudományos vizsgálatok teljes mértékben.

 7255713

Ellenstratégiák:

 • – A dohányzás abbahagyása – a cigaretta az első számú öregedést gyorsító!
 • – Kiadós alvás, mert a testnek szüksége van a pihenésre, hogy megtartsa öngyógyító képességét.
 • – Napvédő krémek használata, melyek megvédik a bőrt a káros UV-sugárzástól.
 • – Igyunk zöld teát, mert sok antioxidáns hatású anyagot tartalmaz (polifenolok). Ebből a szempontból ajánlatos időnként elkortyolgatni egy pohár vörösbort.
 • – Együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, mert szervezetünknek szüksége van a bennük található antioxidánsokra a szabadgyökök semlegesítéséhez. Ezek közé nem csak a C és E-vitamin tartozik, hanem az úgynevezett szekunder növényi anyagok is, amilyenek például a karotinoidok (ilyen az A-provitamin, amit Béta-karotinnak is nevezünk) vagy a flavonoidok, melyek a növények színét adják. A különböző flavonoidokat ma már P-vitamin néven foglalják össze. Ezen kívül a táplálék révén jutnak a szervezetbe
 • a fontos nyomelemek, például a szelén, a cink, a réz és a mangán. Ezek gondoskodnak arról, hogy normálisan működjenek a testben az enzimatikus gyök-semlegesítők.
 • Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nem szükséges külön táplálék-kiegészítők, például vitamintabletták szedése.

3. Hasi zsírtömeg

De nem csak a szabad gyököktől öregszünk, hanem a hasfalra lerakódott zsírtól is. A duci has azért is sokkal több „sima” szépséghibánál, mert a hasi zsír különleges zsír. Olyan vegyi üzemhez hasonlítható, mely mérgekkel árasztja el a testet, ezek hatására pedig megemelkedik a vércukor- és a koleszterinszint, valamint a vérnyomás. A koleszterin pedig a szív és az erek öregedéséért felelős. „Az ember annyi idős, ahány évesek az erei”, mondja Bamberg professzor, az öregedés folyamatának német szakértője, „és mindegy, külsőleg milyen fiatalnak látszik.” És aki meghalad bizonyos derékbőséget, annál veszélybe kerül az egész érrendszer. A vércukor- és a vérzsír-tartalom kérdésében döntő a derékbőség, nem a testsúly, hiszen a normál testsúlyú embernek is lehet kis pocakja. Ezért fontos, hogy a nők derékbősége legfeljebb 80, a férfiaké legfeljebb 94 centi legyen.

Ellenstratégiák:

 • – Tartsuk a súlyunkat, illetve fogyjunk le – például a Mindennapi nő wellness és diétás tippjeivel!
 • Sportoljunk, mozogjunk rendszeresen (hetente háromszor 30-45 perc kocogás, kerékpározás, úszás). A rendszeres mozgás megőrzi az alakunkat, erősíti a szívünket, és pozitív hatással van a pszichére.
 • Végezzünk hasizom-gyakorlatokat, derékfogyasztó gyakorlatokat!

 danubiusx_2009_06_Enjoy of water

(fotó: Danubius Hotels)

 

4. Stressz

Krónikus stressz esetén a testben nagyon sok kortizol hormon termelődik. Hasonló a hatása, mint a Cortison nevű gyógyszernek, melyet gyulladásos betegségeknél használnak. Összezsugorodik tőle az izomzat, megnő a has, megemelkedik a vércukor-szint és a vérnyomás. Ezért olyan a krónikus stressz, mint a Cortison-terápia. Ráadásul a kortizol hormon öregíti a bőrt, és elősegíti a kötőszövetek lebomlását – tehát a kortizoltól elvékonyodik a bőr.

Ellenstratégiák:

 • Lazítsunk (ízlés szerint meditációval, kocogással, jógával, progresszív izomlazítással, sétával, tai-chivel, pilatesszel, úszással…)!
 • Kapcsolódjunk ki egy illatos olajos fürdővel (nyugtató és kiegyenlítő hatású illóolaj például a levendula, a neroli és a citromfű).
 • Tanuljuk meg kezelni a stresszt! Érdeklődjünk ilyen tanfolyamok iránt!

5. Hormonok

A kor előrehaladtával bizonyos hormonok termelése jelentősen lecsökken. A legdrasztikusabb a csökkenés az ösztrogén nevű női nemi hormonnál, mely pár év alatt szinte teljesen elapad. Az ösztrogén segít a bőrnek megtartani a nedvességet, ettől lesz sima és üde, szabályozza a bőr felső hámrétegének megújulását, és a kollagén-rostok anyagcseréjét. Ha lecsökken az ösztrogén-szint, lebomlik a bőr kollagén-váza, sokkal vékonyabb és szárazabb lesz. A kiegészítő ösztrogén vagy gesztagén hormonterápiát ma már sehol sem alkalmazzák, mert kiderült, hogy az évekig tartó kezelés megnövelte a mellrák kialakulásának kockázatát, és könnyebben kap az illető szélütést vagy szívinfarktust. Ezért az orvosnak – ha felírja egyáltalán – csak rövid ideig, és alacsony dózisban szabad hormonpótlást alkalmaznia. Magyarországon általában nem a szépség, hanem az erős változó kori panaszok enyhítése miatt adnak az orvosok hormonpótlást. Érdemesebb inkább természetes módon erősíteni a hormontermelést, például mozgással!

Ellenstratégiák:

 • Rendszeres mozgás – nem csak levezeti a feszültséget, pozitív hatással van a hormonháztartásra is.
 • Végezzünk hormon-jóga gyakorlatokat: a brazil Dinah Rodriguez kifejlesztett egy speciális programot változó korban lévő nőknek, melynek gyakorlatai újra aktiválják a
 • hormontermelést a testben (KÖNYVTIPP: Hormon-jóga)
 • Bőrfelépítő, hatóanyagokban gazdag krémek használata – kívülről feszesíti a bőrt.

 

danubiusx_2009_16_Medical image

(fotó: Danubius Hotels)

És mit értek el a kozmetikai cégek kutatói?

A szépségipar szorosan együttműködik az öregedés-gátlás kutatásában: A Dior például támogatja az őssejt-kutatást, az Estée Lauder és a Beiersdorf egyetemekkel működik együtt, hogy nyomára akadjanak a bőrsejtek DNS-ének. A L’Oréal konszern 2000 óta tudósokat foglalkoztat, akik kizárólag új hatóanyagokat keresnek. A fent említett cégek általában két irányban kutatnak: egyrészről megpróbálják megelőzni a ráncok és a pigment foltok kialakulását – ezen a téren a szabadgyököket tartalmazó krémeket vetik be. Bőrgyógyászok szerint ha megfelelő táplálkozással be is visszük az antioxidánsokat a szervezetbe, ott nem különül el kizárólag a bőr számára, az egész belső szervrendszer használja ezeket. Ezért van értelme külön, kívülről ellátni antioxidánsokkal a bőrt. Emellett a napozókrémek is védenek a bőr korai öregedése ellen, mert megakadályozzák, hogy az UV-sugarak bejussanak a bőrbe, s ott szabadgyökök alakulhassanak ki. Nehezebb helyrehozni a már meglévő károkat.

Hyaluron_szérum

Ehhez olyan anyagok kellenek, melyek közvetlenül hatnak a kollagén-anyagcserére, és serkentik a bőrsejteket, termeljenek több kollagént. Ez feszesíti, simítja ki a bőrt, és ettől lesznek simábbak a már meglévő ráncok. „Sejtszabályzóknak” nevezik ezeket az öregedés-gátló anyagokat, melyek közé tartozik az A-vitamin (amit retinolnak is neveznek), a B3-vitamin (niacinamid), a C- vitamin, a peptidek (fehérjemolekulák), illetve a pro-xylan (egy cukormolekula) és bizonyos glükoproteinek (cukrot megkötő fehérjék). Az ásványi anyagok is támogatják a bőr természetes tápanyag-ellátását: a szilícium erősíti a sejtek tömörségét, és sűrűbbé, erősebbé teszi a bőrt. Így nem tud elpárologni a bőr természetes nedvességtartalma, s így nem alakulnak ki szárazsági ráncok. A magnézium segítségével a bőrsejtek jobban fel tudják venni az oxigént, emellett nyugtató hatású.

Yves Rocher, serum vegetale

A kalcium támogatja a sejtmegújulást, mely által a bőr újra vastagabb és simább lesz. Ilyen hatása van a foszfornak is. Fiatalító hatása van ezeken kívül a folsavnak, mely elsősorban kismamavitaminként ismert, mivel megvédi a sejtmagot a károsodásoktól. A B2-vitamin is fontos a zsír-, szénhidrát- és fehérje-anyagcsere szempontjából, segít a bőr- és a nyálkahártya-képzésben. Egy új eljárás kiszűri a vaníliában lévő aktív molekulákat, ezzel erősíti a kötőszöveteket. Az arany gyulladáscsökkentő hatású, ezért használja a hagyományos kínai orvoslás is, a japán lonchoz hasonlóan, mely stimulálja a bőr-regenerációt. Végezetül a ceramidok újra felépítik a bőr védőrétegét – ha krémként kenik a bőrre, védi és rugalmassá teszi.

Egyes öregedés-gátló krémek ezen felül tartalmaznak még olyan tápanyag-oldatot, amelyet általában égési sérülések kezelésére használják a sürgősségi gyógyászatban. Az oldat javítja a sejtek közti kommunikációt, és serkentik a sejtmegújulást. De az öregedés-gátló krémekben leutánozzák azokat a hatóanyagokat is, amelyeket a plasztikai sebészetben használnak. A legújabbak az úgynevezett mezolift-kezeléshez kapcsolódó termékek – az eljárás során hatóanyag-koktélt injekcióznak a bőrbe. Ez a koktél van benne most a szépítő szerekben is. Más gyártók viszont a „hosszú élet génjét” (SIRT 1) támogatják, ez a gén felelős a bőrsejtek élethosszáért. Az azonnali hatás eléréséért a kozmetikai cégek továbbra is a jól bevált nedvesség-megkötőket alkalmazzák, például a glicerint, ureát (húgyanyag, karbamid), B5-provitamint vagy hialuronsavat.

NIVEA moisturizing_anti-wrinkle_DayCare_Double

A Beiersdorf feldarabolta a hosszú láncú hialuronsavat, így már nem marad a bőr felszínén, hanem eloszlik a hámrétegben. Ezek a nedvesség-megkötők saját súlyuk többszörösét magukba tudják zárni nedvességből, így belülről támasztják meg a bőrt – a vékony ráncok eltűnnek. Az öregedés-gátlás ugyan csak pár órán át tart, de ha rendszeres időközönként visszük fel a krémet, elég jól meg tudjuk előzni vele a szárazsági ráncok kialakulását.

Az Avon kutatói továbbfejlesztették az Anew Reversalist termékcsaládot, hogy gyorsabban és drasztikusabban segítse csökkenteni a felületi és a mély ráncokat, illetve biztosítsa a komplett bőrmegújulást a sejtek szintjén is. Az Anew Reversalistben található forradalmian új Tri-Elastinex technológia egy átfogó folyamat, mely a ráncok sejtszinten történő kiegyenlítődését segíti elő. A Tri-Elastinex technológia a bőrhibákat végigvezeti a megújulás, a regenerálódás és az újraépülés folyamatán, illetve segíti növelni a bőr elasztin tartalmát és megújítani protein szerkezetét. Az Anew Reversalist segítségével bőrünk hidratált és feszes érzetet kelt, a ráncok pedig halványabbnak hatnak.

avon_anew_reversalist_termekcsalad_2

Hasonló booster hatása van a kollagén-tartalmú krémeknek: feltölti a ráncokat, így simítja ki a bőr felszínét. A proteines készítmények azonnal kisimítják a bőrt, mivel színtelen filmréteget képez a bőrön, mely száradás során megfeszíti az alatta lévő kötőszövetet. Nem rég óta léteznek öregedés-gátló tabletták is: rengeteg antioxidáns van benne, mely belülről segíti a sejtmegújulást, és sűrűbb lesz tőle a bőr szerkezete. A masszázs egyébként megnöveli minden öregedés-gátló termék hatását, mivel felpörgeti a sejtek oxigén-ellátását. Nyugodtan megünnepelhetjük tehát a 40. vagy az 50. születésnapunkat, már ha eddig még nem tettük meg. Mert ha rendszeresen ápoljuk és védjük a bőrünket, nekünk is azt fogják mondani: „50 évesen jobban néz ki, mint bármikor!”