Az igéző szőkeség titka

 Mézszőke, platinaszőke vagy finoman melírozott természetes szőke – nemcsak nyáron szeretjük a fénylő színű hajkoronát. Pár tipp, hogy szőkeségünknek ne a hajunk lássa a kárát.

A szőke hajnak tulajdonképpen egész évben szezonja van. Viszont nyáron, mikor minden sokkal könnyebb, és a ruha is szellősebb, sokkal jobban megy a szőke haj a finoman lebarnult bőrhöz. Az idei év trendje a svédszőke, a szőke satírozás, ami úgy néz ki, mintha a nap szívott volna pár tincset, és a szuper természetesnek ható középszőke. A rövid vágásokhoz is újra a nagyon világos, hideg, szinte fémes szőkét. Ezekhez az árnyalatokhoz, de a festett szőke hajnál általában véve is fontos, hogy jól ápoltak legyenek a tincsek. Mert az elegáns és a hétköznapi frizurák között nagyon vékony a választóvonal – főleg a festett hajnál.

Blonde_Montage_DP_preview

Elegáns színek a szalonból

„A szép szőke a legeslegnehezebb hajszín”, mondja egy müncheni sztárfodrász. A nagyobb változtatásoknál, például ha sötét az alapszín, a fodrásznak jó festék- és hajismeretre van szüksége, hogy minél kíméletesen érje el a kívánt színt. A jó fodrászok általában alacsony hidrogén-peroxid-koncentrációval és hosszabb hatóidővel dolgoznak. A melírozásnál és a szőke fényfoltok festésénél speciális, úgynevezett „painting” technikát alkalmaznak, mellyel teljesen természetes fényhatásokat érnek el. A legújabb: az úgynevezett French Highlights eljárásnál a szőkítő krémet először rákenik vagy hajvasalóval beledolgozzák a tincsekre, majd vékony papírba csomagolják. Egy düsseldorfi fodrász szerint „Így minden hajhossznál egyenletesebb a melírozás, és egészen a haj tövéig be lehet festeni a tincset, a hosszú hajba is könnyen felvihetők a feltűnőbb színhatások is.”

Fényes hajkorona saját kezűleg

Akinek sötétszőkénél nem sokkal sötétebb a haja, és szeretne csatlakozni a szőkék táborához, akkor saját kezűleg is elkészítheti álmai frizuráját a legújabb otthon is használható hajfestékekkel. Részben leépítik a hajszálakban lévő pigmenteket, és új, szőke pigmenteket adnak hozzá. Amivel feltétlenül tisztába kell lenni: csak akkor lesz elsőre olyan szőke a hajad, mint a csomagoláson lévő ragyogóan fényes, ha a természetes hajszíned is már eleve világos. A sötét (festett) hajat először ki kell szőkíteni (le kell szívatni) egy intenzív szőkítővel.

EU_TE_IM_AmberOil_200_CEE2_1506_9000101001822

Mivel ez nem egy kíméletes folyamat, a szőkítők mellé extra balzsamot vagy ápoló hajpakolást csomagolnak, melyek a folyamat végén helyreállítják a hajszálak épségét. A következő hajfestésig a lenövő sötét töveket kezelheted egy speciális lenövésekre való szettel, amely csak kevés szőkítőt tartalmaz. Csak rá kell kenni a sötét részekre, és a hatóidő letelte után leöblíteni. A legújabb fejlesztés: hajkímélő pH-értékű krém hajfestékek, a benne lévő hajvédő és regeneráló hatóanyagok megerősítik és fényessé teszik a frizurát. Könnyű felkenni, és csak 10 percet kell várni. Az eredmény: fénylő meleg és hideg szőke árnyalatok.

 

 

Ezzel a kezeléssel folyamatos lesz a csillogás

A szőke haj nagyon érzékeny, mindegy, hogy természetes vagy festett, így extra ápolásra van szüksége. A speciális sampon-balzsam-pakolás sorozatok erősítik a haj szerkezetét, kiegyenlíti a károsodásokat, és fénylővé, dússá teszik a hajat.

ElseveExtraordinary_OlejVkremu

Mi segít az elszíneződéseken?

Minél világosabb szőke, annál fogékonyabb az elszíneződésekre. Besárgulhat, vagy kifakulhat a túl klóros, meszes vagy sós víztől, sőt, néha még zöldes fényt is kaphat. Ezeket eltüntetheted, ha folyamatosan használsz szőke hajra kifejlesztett reflex samponokat, balzsamokat és pakolásokat (lásd fent). A sárga stich ellen speciális ápoló termékek segítenek, melyek lila színű levendula samponnal és balzsammal semlegesítik a sárga fényt, így sokkal tisztább lesz a szőkeség. A zöldes elszíneződés eltűnik, ha feloldasz 2 aszpirin+C tablettát fél liter vízben, és azzal leöblíted a hajad.

 

(fotó: Schwarzkopf)

Melírcsíkok saját kezűleg

Otthon, saját kezűleg is festhetsz világos csíkokat a fedőtincsekbe, kivilágosíthatod a hajvégeidet, vagy megfesthetsz pár kontúrtincset, melyek lágyan keretezik az arcodat. Az otthoni használatra készült melír-szettekben mindent megtalálsz, amit használnod kell. Középszőkétől középbarnáig terjedő színskálában mutat a legszebben. Borzolt technika: melírozás helyett az új módszer teljesen természetes hatást érhetsz el látható átmenetek nélkül. Válassz le a hajból vastag tincseket, tupírozd fel alaposan, majd ütögesd rá finoman a tenyeredre kent szőkítő krémet. Rövid és félhosszú hajból a legszebb. Dupla melír: Fess két árnyalatú – egy szőke és egy másik, harmonizáló árnyalatú – festéket egy huzamban a tincsekre! Félhosszú és hosszú hajba. Búra-melír: A speciális sapka alól kötőtűhöz hasonló eszközzel húzkodják ki a vékony tincseket, ezeket szőkítik ki, így különösen finom és egyenletes az eredmény. Bármilyen hajhosszhoz.

haj mindennapi nő

Melyik szőke való nekem?

Aranybarna: Harmonizál a napbarnított bőrrel. Jól mutat meleg árnyalatú bőrnél. Melírozásnál használható mind hideg, mind meleg szőke árnyalatokhoz.

Vörösesszőke: Tökéletes szeplősöknek, meleg árnyalatú bőrűeknek, de porcelánbőrűeknek is jól áll.

Hamuszőke: Hűvös árnyalatú bőrhöz és halványan lebarnult bőrhöz. A bézs fényű, nem túl világos hamuszürke árnyalat ki tudja egyenlíteni a vöröses arcbőrt.

Platinaszőke: Hűvös hatású ápolt porcelánbőrűeknek, érdekes kontraszt enyhén barnult bőrhöz.

Ez jó…

Odaadó ápolás – A szőke haj amúgy is nagyon igényes. A festett haj pedig még inkább.

Használj speciálisan szőke hajra készült terméket – A szőke hajra készült samponok és balzsamok olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek erősítik a haj szerkezetét, mégsem nehezítik el a hajszálakat. Gyakran tartalmaznak optikai szőkítő és reflex-pigmenteket, melyektől világosabb és fényesebb lesz a haj.

ElseveNutriGlossLuminizer_booster

Védd a naptól – Kalappal, kendővel és UV-védő termékekkel – a legjobb védelem a kifakult, fakó nyaraló-szőkeség és az elszíneződés ellen.

Kérj időpontot a fodrásztól – főként akkor, ha a hajadat öt árnyalattal világosabbra szeretnéd festetni vagy sötétebb színű hajadat szeretnéd kiszőkíttetni.

3D-PRODIGY INTER FACING-100114

Jó ha tudod…

Ne szőkíttesd ki teljesen – ha először szeretnél „kiszőkülni”, teszteld le inkább melírozással, hogy jól áll-e neked egyáltalán a szín.

Nagy „ugrások” a színben – Az extrém színváltozást – sötétről világosra – nehezen viseli az ember és a haj is. Ha mindenáron muszáj, világosítsd ki a hajad két lépésben, közte hagyj elég időt, és mindig fodrásszal végeztesd, hogy ne legyen részed „narancs csodában”, és ne törjön le a procedúra során a hajad.

Forró formázás – A hajsütő vas, a hajvasaló és a hajszárító megtámadja a szőke haj amúgy is labilis szerkezetét. Dolgozz jó minőségű, alacsony hőmérsékletű eszközökkel és hővédő formázó szerekkel.