Nyaralás után a bőröd is megérdemel egy kis pihentetést

 Száraz bőr, napozási ráncok, pigment foltok – ez maradt a nyaralásból két héttel utána. Arcunk ilyenkor extra ápolást igényel. Összegyűjtöttük a legjobb otthon is elkészíthető krémeket és a profik legjobb arcápoló kezeléseit

1. A napozási ráncok kisimítása

Otthoni kezelés: A túlzott napozás sajnos napozási ráncok formájában hagy kellemetlen nyomot az arcon. Ha nem akarod, hogy mélyebb ráncok alakuljanak ki ezekből, kényeztesd a bőrödet rendszeresen intenzív regeneráló programmal. Az első lépés mindig egy kímélő arcradír. Nem csak az elhalt hámsejteket távolítja el az arcról, de gyorsabb regenerálódásra is serkenti a bőrt. Az utána felvitt szérumok vagy arcolajok – melyeket a nappali krém előtt kell felvinni – hatalmas dózisban tartalmaznak regeneráló anyagokat, például retinolt, vagy hasonló tulajdonsággal bíró növényi kivonatokat. Hasznos extra: Ha mikro-áramütésekkel dolgozó masszázsgéppel masszírozod végig az arcodat, a bőröd legmélyebb rétegeibe juttatja a magas koncentrációjú hatóanyagokat.

Profi eljárás: Ha ilyen kezelést szeretnél kérni a kozmetikustól, ügyelj a „Régenerant” – regeneráló vagy „Anti-aging” – „öregedés-gátló” megjelölésekre.

(Liftactiv teljeskörű ránctalanító és feszesítő ápoló szemkörnyékre, Vichy 6499Ft)

2. Nedvességpótlás száraz bőrnél

Otthoni kezelés: A magas hőmérséklet, a száraz nyári- illetve a hűvös klimatizált levegő miatt a bőr sok nedvességet veszít. Húzódni kezd, a szárazság miatt finom ráncok alakulnak ki. A nedvességpótlás előtt érdemes leradírozni az arcot egy hydro-peelinggel, mely felgyorsítja a sejtek anyagcseréjét, így szabályozza a bőr vízháztartását. Utána masszírozz be a megtisztított bőrbe egy speciális szérumot, mely magas koncentrációban tartalmaz hialuronsavat. Ennek hatására feltöltődnek a bőr felső rétegének vízraktárai. De a leghatékonyabb nedvességpótlók a vékony gyapjúmaszkok, melyeket használhatsz rendszeresen, heti egy-két alkalommal pakolás helyett. A maszk egészén találhatók nedvességpótló hatóanyagok, például algakivonat vagy ásványi anyagok, ezek automatikusan feloldódnak, amint a maszk érintkezésbe kerül a bőrrel.

Profi eljárás: A „Hydra”, „hidratáló” vagy „moisture” elnevezésű kezelés tökéletes választás ebben az esetben.

(Artemis, arcfiatalító szérum, Douglas 12 000Ft)

3. Az irritációk enyhítése

Otthoni kezelés: Vörös foltok, irritációk, feszülő részek – így reagálhat a bőr a nyári napra, a magas hőmérséklet-ingadozásra vagy a magas ózon-értékekre. Legfőbb elv a bőrápolásban: deszenzibilizáció, tehát az irritációk kiegyenlítése, az egyensúly helyreállítása. Ellestük a kozmetikusoktól: A napi arctisztító rituálé előtt görgess egy percig egy rücskös reflex-labdát a tenyeredben, ezzel megmasszírozod a reflex-zónákat, levezeted a feszültséget. Utána vigyél fel pl. növényi hatóanyag-komplexet tartalmazó anti-stressz folyadékot a megtisztított bőrre, mely erősíti az ellenálló képességét. De hetente kétszer felkenhetsz egy legyező-ecsettel energizáló ápoló pakolást is. Az ecset finom szőrének érintése és a plankton- vagy vörös alga-kivonat aktiválja a sejtek anyagcseréjét, emellett serkenti az ellazító endorfin hormon termelését. Hasonló pihentető, lazító hatással van a bőrre és a pszichére a rózsavíz permet, mellyel a kezelés végén alaposan befújjuk az arcot.

Profi eljárás: A hasonló kozmetikai kezelések neve „energetizáló”, „harmonizáló”, „stressz-oldó”, „Éclat” vagy „Destressant”

(Armoniabio, bőrfiatalító szőlőkrém, 7900Ft)

4. A pigment foltok kivilágosítása

Otthoni kezelés: Egyáltalán nem bájos módon „öregségi foltoknak” is nevezik a kiadós napozások nyomán keletkező pigment foltokat. Az egyenletes bőrhöz vezető első lépés a mikro-dermabrázió. Egy olyan kezelés, mely sokáig csak a bőrgyógyászok és a szépségszalonok kiváltsága volt, ma viszont már kapható otthoni használatra is. Az eljárás újra felgyorsítja a bőrmegújulást, az arc sokkal egyenletesebb lesz utána. A profikhoz hasonlóan az eljárás után vigyél fel a bőrödre tiszta C-vitamin-szérumot, mely tovább fokozza a foltok halványulását. A fehérítő hatású nappali krém csökkenti a mélyebb bőrrétegekben a melanin-képződést, emellett erős UV-védő, ami megelőzi a további foltok kialakulását.

(Citromos arckrém, The Body Shop, 3500Ft)

Profi eljárás: A „Resurface”, „fehérítő” vagy „Lucidity” elnevezések jelölik azokat az eljárásokat, melyek középpontjában a pigment foltok állnak.

(Hydrabio Sérum, hidratáló szérum érzékeny bőrre is, Bioderma,  6000Ft)

(Vezető kép: Nivea)