Lézerrel a szépségért

Mindannyian baba bőrről álmodozunk, a kozmetikumokat reklámozó modellek arcbőrét csodálva. Sajnos ez sokunknak nem adatik meg. Nem kevesen vívjuk meg napi csatánkat a problémás bőrrel és annak következményeivel, a felnőttkori pattanásokkal és a hegekkel.

Lézer minden mennyiségben

Elmondhatom, mindent kipróbáltam már, ami a piacon kapható. A bőrkisimító krémektől jobb lett a bőröm állaga, de nem simult ki teljesen. Szakemberhez fordultam már évekkel ezelőtt, bízva a sikerben. Kezdtem a kozmetikusnál. Az akkor újdonságnak számító gyümölcssavas hámlasztást próbáltam ki először. Ez a kezelés abból áll, hogy négy alkalommal lesavazzák az arcbőrt, 20-30-40%-os gyümölcssavval, ami ennek a drasztikus hatásnak köszönhetően, hámlással reagál. Így kellene az új bőrnek egyre simábbnak lennie. Majd teljesen kisimulnia. Szebb lett a bőröm, de nem tűntek el teljesen a hegek. A dermabrázió következett, aminek a lényege a bőrcsiszolása. Elmondhatom, hogy se jobb, se rosszabb nem lett a bőröm tőle.Bár négy alkalmas “bérletet” vettem.

garnier zöld

És végre a lézertechnika a szépségiparba is berobbant, hosszas elmélkedés és kutatómunka után a lézeres beavatkozás mellett döntöttem. Ha tudom, hogy ez ilyen drasztikus beavatkozás, (erről persze nem írtak a sebészeti oldalak) nem vállaltam volna, de a műtét előtti megbeszélésen csak arról tájékoztattak, hogy négy-öt napos kieséssel számoljak. Itt már altattak, mert annyira komoly beavatkozásról volt szó. Ébredés után az arcom be volt kötözve, mivel a lézerrel teljesen leégették a régi arcbőröm. Ha valaki látta a Macskafogó című rajzfilmet, akkor Safranekhez hasonlítottam a leginkább. Nem beszélve a fájdalomról, amit egy súlyos égési sérülésnél tapasztalhat meg az ember. Fájdalomcsillapítókon éltem napokig. Két hétig nem tudtam bemenni a munkahelyemre. A bőröm viszont sokkal szebb lett. Éveket fiatalodtam, a szem körüli ráncaim lelézerezésével is. Hogy megérte-e, abban már nem vagyok biztos.

Frakcionált lézer?

Szerencsére a szépségipar is rengeteget fejlődött. Már nem annyira drasztikusak a beavatkozások, hiszen nem engedhetjük meg magunknak, hogy két hétig otthon regenerálódjunk. Munkámnak köszönhetően, sokféle szépészeti újdonsággal találkozok. Egyre több szakember emlegette a frakcionált lézert, mint a legkorszerűbb bőrkisimító eljárást. Ennek a lényege és menete, hogy egy komputerizált lézerszkenner egyenletesen teleszurkálja a bőrt ezer apró lyukkal, úgynevezett mikroszkopikus kezelési zónákat létrehozva. Ezek között a lyukak között kezeletlen, ép bőrhidak maradnak, amelyekből nagyon gyors hámosodás következhet be.

before after

Szerintük emiatt a frakcionált lézer kezelés jelentősen kisebb fájdalommal járó beavatkozás, aminek a során a gyógyulási idő lényegesen lerövidül és a mellékhatások is csekélyebbek, mint a hagyományos ablatív lézeres eljárásnál. Ezen előnyökön túl még a lézerenergia mélyen a bőrbe hatolva fokozza a kollagén és elasztin termelődését, ezáltal a bőr feszesebbé, fiatalosabbá, a bőrpórusok kisebbekké, egyenletesebbé válnak, a finom ráncok eltűnnek, és a pigment egyenetlenségek is jelentősen javulnak. A neten kutatva rátaláltam a nekem leginkább szimpatikus oldalra, ahol a legmeggyőzőbben tájékoztattak a beavatkozásról, majd felkerestem a Körúti Orvosi Centrumot, ahol Dr. Papp Ildikó esztétikai bőrgyógyász szakorvos elmagyarázta, miért olyan jó ez a frakcionált lézer. Pár hét múlva már a kezelőben vártam, hogy elkezdődjön a lézerezésem. Kis érzéstelenítésre  (EMLA illetve Lidocain kenőcs )szükség van és tapasztalatom szerint, akkor hatékonyabb a fájdalomcsillapítás, ha a bőrön maradhat legalább fél óráig.

DSC_1013

Ezután a sebész, Dr Pesthy Dénes kezdte meg a munkát. A bőr megvizsgálása után eldöntötte, hogy milyen mélységű és intenzitású lézerrel megy végig az arcon. Bevallom, bár a doktor úr igazán gyorsan és precízen dolgozik, az első alkalom fájdalmas volt, mert nem hatott a fájdalomcsillapító krém elég ideig. Az egész procedúra nem tartott húsz percnél tovább. Ezután lejegelték a kezelt bőrfelületet. Égési sérülés fájdalmát éreztem három órán át, majd ezután megnyugodott a bőröm.

Kezelés után

Ilyenkor ne tervezzen senki egyéb programot, mint hogy távkapcsolóval a kézben pihen három-négy napig. Mivel a látvány elég drasztikus, vendégeket se fogadjunk. Az arcon több ezernyi tűszúrásos hegecske keletkezik az első napokban, úgy néz ki a bőr, mint egy négyzetrácsos matek füzet.  A bőr színe rózsaszín és kissé puffadt lesz. Mindez a gyógyulás folyamata. Szerintem az otthoni helyes kezelésen nagy a hangsúly, mert igen érzékeny az új bőr és nem mindegy, hogy mit kenünk rá. A bőrt folyamatosan hidratálni kell!

Image 49545

A Vichy, Bioderma és La Roche Posay termékeit használtam. Óránként spray-ztem, majd hidratálóval kentem be vastagon az arcom. Esténként és reggelente óvatosan tisztítottam. Amire nagyon kell vigyázni: a napfény. A kezelések közötti időben napozni tilos, de az utcára is 50 faktoros naptejjel bekent arccal léptem ki. Így elkerültem a foltosodást. A lézerkezelésre a téli időszak a legalkalmasabb.

LRP_ termálvíz_ cseppek

 

 

A bőröm teljesen megújult, az apró ráncok azonnal eltűntek. A hegek halványulnak és mivel előttem áll még két kezelés, valószínű végre örökre elbúcsúzhatok tőlük. A környezetem is észrevette a változást, sokan dicsérnek.

A frakcionált lézerrel történő bőrfiatalítás hatására tehát a bőr:

  •     feszesebb lesz (lifting-hatás)
  •     a ráncok kisimulnak, a pattanás utáni hegek és pigment egyenetlenségek jelentős mértékben javulnak
  •     a pórusméret csökken
  •     a bőr megfiatalodik, új kollagén képződik (a kezelést követő 6 hónapon át)

 

Dr Papp Ildikó esztétikai bőrgyógyász szerint

A frakcionált lézer-kezelés ideális pattanásos hegekben szenvedő  fiatalok számára, 40 év fölött pedig
azoknál érhetünk el vele jó eredményeket,akik bőre a fénykárosodás és az öregedés első jeleit mutatja  – ráncok, fakó arcszDr Papp Ildikó esztétikai bőrgyógyászín, nap- és öregedési foltok. A kezelés férfiak és nők számára egyaránt alkalmas az arcbőr megújítására. A frakcionált lézerrel történő bőrfiatalítás rendkívül hatékony a szem alatti ráncok kezelésére, a nyak,a  kéz,  a dekoltázs fiatalítására is. Az eljárás  hegek és a striák kezelésekor is  kitűnő eredményeket mutat. Az új arcbőr megújító módszer mindenekelőtt azon páciensek részére ideális,akik foglalkozási – és privát életbeli kötelezettségeikből adódóan nem engedhetik meg, hogy néhány napnál többet kiessenek a munkából egy hagyományos  lézer peeling mellékhatásai miatt. A frakcionált lézer kezelés után a páciensek legkésőbb 5-7 nap után ismét teljesen „szalonképesek”.