Facebukta, avagy így tönkreheted a friss szerelmet a hálón

A közösségi média párkapcsolatokra gyakorolt (pozitív és negatív) hatását tanulmányok is bizonyítják – de ahhoz, hogy ne legyél kapcsolatgyilkos, elég, ha ezt a cikket elolvasod.

  1. A státuszt ne piszkáld még

Megvolt az első randi, és hazaérve tigrisugrással vetődsz a gép elé, hogy az ’egyedülálló’ státuszt máris ’kapcsolatban’-ra változtasd? Nem kéne. Mielőtt világgá kürtölöd azt, ami lehet, hogy nincs is, higgadj le, és hívd fel anyádat, vagy valamelyik barátnődet, és meséld el inkább nekik, hogy mi történt. Kevés cikibb dolog van annál, mint ha a pasas végül soha többet nem keres, te pedig kétségbeesve próbálod kitalálni, hogyan lehet úgy változtatni a kapcsolati státuszodon, hogy ne jelenjen meg minden ismerősöd üzenőfalán. Segítünk: sehogy

2. Hagyd békén virtuálisan

Bár még csak pár napja, esetleg hete tart a románc, folyamatos interakcióval jelölöd meg a területed. Ha posztol, elsőként reagálsz, minden kommentjét belájkolod, és napjában többször is mindenféle kedves és vicces (vagy legalábbis általad annak tartott) dolgot teszel ki a falára? Először csak a barátai fognak hülyének nézni, de hamar eljön a pillanat, amikor ő is elkezd azon gondolkodni, hogy felhívja egy ügyvéd ismerősét, hogy a távoltartási végzés körülményeiről érdeklődjön. Fogd vissza magad, és ne tekeredj rá virtuális boa constrictorként.

3. Bírd ki, hogy nem fotózod állandóan

Ha eszik, ha iszik, ha alszik, ha csekket fizet be a postán, téged minden pillanatban elbűvöl, és szerinted ő a legvonzóbb, legtökéletesebb férfi a földön? Klassz! Viszont ha mindezt fotókkal dokumentálod, és fel is töltöd a Facebookra, akkor ne csodálkozz, ha mániákusnak néz. Lehet, hogy szerinted cuki, ahogy álmában folyik a nyála, vagy a vasárnapi ebédnél kilóg a szájából a csirkecomb, de valószínűtlen, hogy az erről készült képeket szeretné az interneten viszontlátni, ráadásul az ismerőseidet is az őrületbe kergeted vele. Gyakorlatilag egyszerre csinálsz nyilvánosan hülyét belőle és saját magadból is, és rövid időn belül csak emlék lesz a kapcsolat – bár legalább a fényképek megmaradnak.

4. Türelem pasit terem

Arra kapacitálod a barátaidat, hogy jelöljék ismerősnek? Ez nem a legjobb ötlet, különösen, ha személyesen még nem is találkoztak. A leghorrorisztikusabb verzió, ha kiposztolod a profilját valami olyan szöveggel, hogy „ő az én szerelmem, jelöljétek be!”. Ő a pasid, nem a Rolling Stones, szóval felesleges neki rajongói bázist építened. Ahogy telik az idő, egyre többen megismerik majd a köreidből a választottad, és bejelölik maguktól –kivéve egy ilyen húzás után,  mert akkor biztos lehetsz benne, hogy ez a pillanat sosem jön el.