Ne hagyd kint a leandert!

Még az indián nyár lágy napsugarait élvezhetjük. De a hobbikertészek már tudják, hogy fel kell készülni a hideg télre, ha jövőre is szép kertet szeretnénk otthonunkban. Van, hogy fokozatosan szépen, máskor egycsapásra köszönt be az ősz. Ne várjuk meg, hogy az első fagyok figyelmeztessenek minket kintfelejtett szobanövényeinkre, vigyük őket lakásunk biztonságába.

A beköltöztetéskor alaposan vegyük szemügyre őket, és ha kártevők nyomait találjuk szakszerűen kezeljük. Ha a növény levélzetén elszáradt részeket találunk, azokat távolítsuk el, ha a levelek porosak mossuk át őket óvatosan. Tisztítsuk meg cserepeiket is, amennyiben azok mohásak nyirkosak volnának. Ha növényünk kinőtte helyét, szükségszerűen ültessük át nagyobb méretű cserépbe. Ha csak 1-2 mérettel nagyobb cserepet választunk növényünket intenzívebb virágzásra sarkallhatjuk. Ha cserépbe ültetünk, előtte áztassuk be azt, mivel az agyagból készült száraz cserép jelentős vizet képes elvonni növényünk elől. Nagyobb növényeknél még megfelelő méretű cserép esetén is cseréljük a föld felső rétegét, amihez megfelelő típusú friss földet használjunk. Figyeljünk növényeink lakáson belüli elhelyezésére.

Ne tegyük őket huzatos helyre, vagy akár közel a fűtőtestekhez, és törekedjünk arra, hogy lehetőleg ablak közeli helyre kerüljenek a fényigény miatt. Egy fűtött lakásban alig kell kevesebbet öntözni, mint egyébként, mivel növényünk nem kerül pihenőidőszakba.