A tökéletes pázsit titkai


A szomszéd kertje mindig zöldebb. De nem lesz ez így, ha megismered a cikkünkben leírtakat és megtanítod párodnak a füvesítés titkait. Természetesen neked már csak egy jó könyv kell a kezedbe és egy kényelmes kerti fotel, napernyővel, hogy a kertben pihenve élvezd az élet apró örömeit jövő tavasszal.

A telepítést a fagymentes időszak kivételével az év bármely szakaszában tetszőlegesen elvégezhetjük, mégis azt ajánljuk, hogy lehetőség szerint március vége-április közepe, vagy augusztus második fele és szeptember közepe közti időszakok valamelyikét válasszuk erre a munkára.  Az ilyenkor hazánkra jellemző időjárási viszonyok (jelentős csapadék és harmatképződés, hűvösebb éjszakák) nagy mértékben segítik füvünk  gyors és egyenletes növekedését, ugyanakkor kevésbé kedveznek a meleget igénylő gyomok elszaporodásának.

Egy esetleges tavaszi telepítés idején a talajban kellő nedvesség van, és a egyre növekvő hőmérséklete is kedvező fűmagunk fejlődésének. Az elhúzódó lassú melegedés a növekedési időt megnyújthatja ami némi rizikót jelent, és a gyomosodás is megindulhat. Nagy területek és öntözés nélküli felületek füvesítésére inkább az augusztus második felétől szeptember közepéig tartó időszak ajánlott. Az ekkor vetett fűmag nagy valószínűséggel kikel, a vetés gyommentes lesz, és a tél beálltáig a fű kellően meg tud erősödni.

A magvetés menete

A gondosan kiválasztott fűmagkeverék elvetését  megelőzően a talajt elő kell készíteni. A tömörített előkészített talajba akár kézzel, akár erre a célra kapható adagolóval szélcsendes időben vessük el a fűmagot. Ügyeljünk az egyenletes szórásra!

Kisebb területek füvesítésekor a tábla szélén, alakítsunk ki egy kis barázdát ahová bővebben szórjunk magot, így a fű növekedésekor határozott élt kapunk. Vetés után a fűmagot egyenletesen a talajba kell gereblyéznünk, vagy kapálnunk, de ha úgy látjuk jónak erre a célra készített hengert is használhatunk.

A gondozás

A vetést követő első nyírásig a földet folyamatosan nedvesen kell tartanunk. Különösen fontos ez a csírázás időtartama alatt, mely ideális körülmények között (14 °C feletti hőmérséklet) a vetés után 10 nap alatt megkezdődik és a növekedés idején, a csírázást követő 10-20. nap között.

Ezután az öntözést mérsékelni lehet. Az első fűnyírás várhatóan a vetéstől számított 30 napon belül válik szükségessé, amikor a fű magassága eléri a 8-10 centit. Ezt a nyírást száraz állapotában, 3-4 cm-es magasságban, éles késű géppel végezzük, a levágott füvet gyűjtsük össze. Jellemzően 3 nyírást követően füvünk tömörré, és kellőképpen ellenállóvá válik ahhoz intenzíven igénybe vehessük.

Ahhoz, hogy gondozott,üde zöld gyepünk legyen, nem elég a rendszeres nyírás és évközi locsolás: az intenzív növekedéshez folyamatosan pótolnunk kell az elhasznált tápanyagokat is különböző műtrágyák formájában. Jó munkát, és sikeres telepítést minden kedves kertbarát olvasónknak.