Kertészkedjünk, már itt a várvavárt tavasz a hétvégén!

Érzem a tavaszt a csontjaimban, hallom a madarakat, amint tavaszi stílusban fütyörésznek, de még mindig fázik a kezem az utcán és a csizmámat nem merem elpakolni. Azért lesz jó idő majd egyszer, de úgy érzem, elcsúsztunk a tavaszi kerti munkálatokkal (én biztosan). Már régen meg kellett volna metszeni a bokrokat és a hatalmas hortenziákat. Tavasszal rengeteg a teendője egy hobbi és egyben profi kertésznek!

hangulat_05_T6832601M3V01

A tökéletes pázsit

Bizonyára mások is rengeteget foglalkoznak kertjük zöld foltjával a gyeppel. Én is nyújtogatom a nyakam, hogy lássam, a szomszéd pázsitja miért zöldebb az enyémnél. Több szakkönyvet megnézegettem, (azért nem olvastam végig az utolsó betűig), de még nem jöttem rá a titokra. Volt olyan év, hogy haragos zöld pázsitunkat irigyelte a szomszédság és volt olyan is, hogy nem sikerült eltüntetni a foltokat októberig sem. Ha visszagondolok, akkor azt kell megállapítanom, hogy a gyephez nagyon jó minőségű fűmagra van szükségünk. Az elszórását nagy gonddal végezzük. Nekem akkor lett szép pázsitom, amikor előtte egy kicsit felborzoltam a területet egy kaparó szerszámmal, amit a szerszámos szekrényben találtam. Az elszórást követően a Lidlben beszerzett, rózsás kerti csizmámban beletapostam a földbe a fűmagokat. Amikor gondos kertész vagyok, még a madarakat is elhessegetem a gyep közeléből, hiszen igazán finom csemege és könnyű préda az én kis a fűmagom. Madárijesztőket is fabrikálhatunk, színes anyagokból. Bár a városi madarak elég intelligensek ahhoz, hogy ne dőljenek be holmi absztrakt ember figurának, maximum megcsodálják, mint valami kiállítási tárgyat, majd jót falatoznak a fűmagból és még reklamálnak egy kis pezsgőért. Érzékeny gyepünket locsolni sem árt. Ezt is óvatosan, mert a vad vízesések kiverhetik a fűmagot a helyéből és szépen elfolyik a szomszédba… De nincs szebb látvány egy kezdő, hobbi kertésznek, mint megcsodálni, a szakkönyben “szőrősődő” fűnek nevezett mini gyepet. Mert akkor látjuk, hogy volt értelme a sárban taposásnak, madár riogatásnak, hajnali locsolásnak. Lesz fűvünk! A gyep másik nagy ellensége a gyerek. Mivel gyeptávoltartási  határozatot nem kérhetünk saját ivadékaink ellen, így meg kell értetni velük, hogy tilos a gyep közelébe menni három hétig. Ezt mindenki eldöntheti, milyen nevelési eszközökkel érheti el, nálam az utolsó pillanatokban kiengedett rikácsolás, avagy a három decibellelel levegőbe eresztett “NE LÉPJ A FŰREEEE!” sikoly szokott segíteni, de ehhez résen kell lenni, azaz figyelni kell a kertben játszó gyanús elemeket. Ha minden óvintézkedést és gondozási lépést betartottunk, akkor már csak egy fűnyíróra és egy férjre, (vagy hasonlóra) van szükségünk, hogy három hetente megigazítsuk a szép zöld gyepünk frizuráját.

hangulat_04_T6829701M3V01

Virágos kert

Ki ne szeretné, hogy kertjében pompázzanak a legszebb virágok? Mivel évről évre egyre több virág fajtával ismerkedek, lett egy pici tapasztalatom, melyik szépséget érdemes megvásárolni. Kezdő kertészek elkövetik azt a hibát, hogy megvesznek minden virágot, ami megtetszik a virágpiacon. Ebben az eladók is vétkesek, mert nem kérdezik a vásárlókat arról, milyen a kert fekvése, talaja, mennyire járja körbe a nap. Pedig ezek a legfontosabb kérdések, hiszen nem olcsó mulatság a kertészkedés. A mi félárnyékos kertünkben a hortenziák érzik remekül magukat, így ezekből többet kiültettem már és minden évben egyre nagyobbak és szebbek lesznek. A naposabb helyekre egynyári virágokat szoktam ültetni a gyerekekkel, ez remek családi mulatság. Közösen választjuk ki a virágokat és közösen ültetjük el őket. A gyerekeknek is van saját ültető szerszámuk, így ők is profi kertésznek tartják már magukat. Locsolni is szeretik a saját ültetésű virágaikat. És lesik, mikor bújik ki az első bimbó. Volt olyan év, hogy csak lila virágokat vásároltam, mivel a kerti bútor párnái ilyen színűek. Az idén inkább a többszínű virágokat részesítem előnyben, de bevallom, még nem vettem egy dugványt sem, mert most olvadt el a hó a kertben. Érdemes figyelni a kertészeti kiállításokat is, ott sok különleges növényt találhatunk és ha szerencsénk van, akkor a szakemberek jó tanácsokkal  szolgálnak. A Tchibo üzleteiben pedig a hobbi kertészek ötletes szerszámokat és kerti kiegészítőket találhatnak. Divatos és igazán hasznos ötlet a kertben zöldségeket, gyümölcsöket termeszteni. Mivel édesapám nagy kertész, így láttam, mennyit bajlódott, hogy ehető méretű és minőségű sárgarépánk legyen. Ádáz küzdelmet folytatott a kártevőkkel, és el kellett döntenie, hogy csúnya. kukacos bio, vagy szép nagy, de műtrágyázott, permetezett zöldségünk legyen. Inkább feladta a harcot és a piacon szerzi be a zöldségeket. Azért nem kell feladnia mindenkinek, próbálkozni lehet, de nagyon sok figyelmet igényel egy saját konyhakert kialakítása és gondozása. A gyümölcsfákkal is hasonló a helyzet. Mire termőre fordul eltelik pár év, így csak azok kezdjenek hozzá a termesztéshez, akik hosszútávon gondolkodnak kis kertjükben.

hangulat_06_T6850501M3V03

(fotók: Tchibo)