Variációk húsvéti tojásra

 

Hogy a tojásról ne csak a rántotta jusson eszünkbe, összeszedtünk néhány különleges, tojásból készült ételt, melyeket a nap bármely szakában elkészíthetünk és fogyaszthatunk.

 

Huevos Rancheros Tacos, azaz farmertojásos taco

tojas2

Adag 4 (2 taco adagonként)

Szénhidrát adagonként 31 g

Elkészítés 25 perc

 

2 teáskanál olívaolaj

1 közepes méretű vöröshagyma felaprítva

2 gerezd fokhagyma, áttörve

400-450 gramm sózatlan pinto- vagy tarkabab konzerv (lecsöpögtetve)

1⁄2 teáskanál őrölt kömény

1⁄4 teáskanál kóser só

1⁄4 teáskanál szárított oregánó

1⁄8 teáskanál cayenne-bors vagy chilipaprika

1⁄2 bögre víz

3 egész tojás

9 tojásfehérje

8 db 15 cm-es kukorica tortilla, megmelegítve*

60 gramm csökkentett zsírtartalmú, reszelt sajt

 

1. Egy nagy tapadásmentes serpenyőben felhevítjük az olajt, betesszük a hagymát és kb. négy perc alatt megpuhítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és további 30 másodpercig főzzük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a babot, a köményt, a kóser sót, oregánót és cayene-borsot, közben a kanál aljával szétnyomkodjuk a babokat. A tűzre visszatéve hozzáadjuk a vizet, és tovább nyomkodjuk a babokat. Alacsony hőfokon főzzük, amíg egy sűrű, kenhető állagot nem kapunk. A serpenyőből egy másik tálba tesszük, és melegen tartjuk.

 

2. Kiöblítjük és szárazra töröljük a serpenyőt. Egy kis olajjal kikenjük vagy tapadásmentes sütőspray-vel befújjuk, közepes hőfokon előmelegítjük. Közben egy nagy tálban felverjük a tojásokat és a tojásfehérjéket. A felvert tojásokat beleöntjük a serpenyőbe és kevergetés nélkül addig sütjük míg a szélei és az alja megszilárdul. Egy spatulával felemeljük és összehajtjuk a félig megsült tojást, úgy hogy a még nem megfőtt részek alulra kerüljenek. További 2-3 percig sütjük.

 

3. Tálaláskor, a babos keveréket szétosztjuk a megmelegített tortillákon, rátesszük a tojást, majd megszórjuk reszelt sajttal. Tetejére pico de gallo salát teszünk.

 

*tipp: A tortillák megmelegítéséhez, helyezzük őket két konyhai kéztörlő közé, és magas fokozaton 20-40 másodpercig melegítsük.

 

 

Csicseriborsós kaszinótojás

pickpH3ly

Adag 12 (3 fél töltött tojás)

Szénhidrát adagonként 11 gr vagy 9 gr

Elkészítés: 30 perc

18 kemény tojás

450 gramm konzerv csicseriborsó, átmosva, lecsöpögtetve

1⁄4 bögre finomra aprított zellerszár

2-3 evőkanál sima, zsírszegény görög joghurt

2 evőkanál cukor*

2 evőkanál felszeletelt zöldhagyma (1 darab)

2 evőkanál frissen facsart citromlé

1 evőkanál mustár

1 evőkanál víz

1 teáskanál friss petrezselyem

1⁄4 teáskanál zellermag

 

 

1. A kemény tojásokat hosszában félbevágjuk, kivesszük a sárgájukat. A tojásfehérjéket félretesszük, és három tojássárgáját beleteszünk egy konyhai robotgépbe.

 

2. Hozzáadjuk a csicseriborsót, a zellerszárat, a joghurtot, a cukrot, a zöldhagymát, a facsart citromlevet, a mustárt, a vizet, petrezselymet, a zellermagot és fél teáskanál sót. Letakarva addig dolgozzuk, míg teljesen sima nem lesz.

 

3. A félbevágott tojásokba két teáskanál csicseriborsókrémet töltünk.

 

4. Ízlés szerint díszíthetjük zöldhagymával, felszeletelt koktélparadicsommal és / vagy négybe vágott uborka szeletekkel, tálalhatjuk pita chips-szel.

 

 

 

Rákpogácsa posírozott tojással

röszti3

Adag: 5 (1 rákpogácsa, 1 tojás és kb. 2 evőkanál feltét adagonként)

Szénhidrát adagonként 12 g

Előkészület 30 perc

Főzés 10 perc

170 gramm rákhús darabokban, leöblítve, lecsöpögtetve

1 bögre felkockázott cukkíni

2 tojásfehérje

2 evőkanál sima, zsírszegény görög joghurt

3 evőkanál teljes kiőrlésű panko morzsa (japán zsemlemorzsa)

1⁄2 teáskanál chili-őrlemény

1⁄4 teáskanál széttört piros paprika

1 avokadó, félbevágva, megpucolva és felkockázva

2 evőkanál mangó-chutney

1 teáskanál citromlé

5 tojás, posírozott*

Üveges csípős paprika szósz (pl. Tabasco)

 

1. Egy közepes tálban összekeverjük a rákhúst, a cukkinit, a tojásfehérjét és a joghurtot.  Hozzáadjuk a panko morzsát, az őrölt chilit, az összetört piros paprikát és ¼ teáskanál feketeborsot.

 

2. A masszából öt darab 1,5 cm vastagságú pogácsákat gyúrunk. Egy tapadásmentes serpenyőt befújunk tapadásmentes főzőspray-vel, és közepes-magas hőfokra felmelegítjük. Beletesszük a pogácsákat a serpenyőbe, és 10 percig sütjük vagy amíg szépen megpirulnak. Közben egyszer megfordítjuk őket. Ha szükséges vegyük alacsonyabb hőfokra, hogy nehogy megégjenek a pogácsák.

 

3. Közben elkészítjük az avokadószószt. Egy kis tálban összekeverjük az avokadót, a chutney-t és a citromlét.

 

4. Elkészítjük a posírozott tojást, majd mindegyik rákpogácsára rátesszük egyet, majd az egésznek a tetejére rákanalazzuk az avokadószószt, végül óvatosan meglocsoljuk a csípős paprika szósszal. Ízlés szerint friss korianderrel megszórjuk.

 

 

*tip: a tojások posírozásához egy nagy méretű lábost félig megtöltünk vízzel, hozzáadunk 1 evőkanál ecetet, majd felforraljuk. Forrás után alacsonyabb fokozatra állítjuk, egy tojás feltörünk egy pohárban, majd óvatosan belecsúsztatjuk a vízbe. Miután az összes tojást beletettük a vízbe, fedő nélkül 3-5 percig főzzük, vagy addig, míg a tojások fehérjéje tökéletesen meg szilárdult és a sárgájuk sem folyik már, de még nem is keményedett meg teljesen.

 

 

 

 

Kalifornia paprikába csomagolt tojás röszti burgonyával

paprika5

Adag 8 (1 tojás paprikakarikában és fél bögre sült röszti burgonya)

Kalória adagonként 18 g

Előkészület 15 perc

Sütés 35 perc

550-600 grammos fagyasztott röszti burgonya

1 evőkanál olívaolaj

1 nagy zöld kaliforniai paprika

1⁄2 bögre pizzaszósz

1⁄4 bögre finomra reszelt parmezán sajt

8 tojás

 

1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Kiolajozunk egy 30×20 cm-e szögletes tűzálló edényt, beletesszük a röszti burgonyát, meglocsoljuk az olívaolajjal és kicsit összerázzuk, hogy elkeveredjen, majd egyenletesen eloszlatjuk. Betesszük a sütőbe, és 10 percig sütjük, ismét megkeverjük, eloszlatjuk az edényben, és újabb 10 percre visszatesszük a sütőbe.

 

2 Közben a kalifornia paprikát nyolc karikára vágjuk, és kimagozzuk. A burgonyát kivesszük a sütőből, és a sütőt levesszük 170 fokra. A paprikakarikákat két sorban a burgonyára helyezzük. Minden paprikakarikában elterítünk egy evőkanálnyi pizzaszószt, majd beleütünk egy tojást. Minden tojás tetejét megszórjuk parmezán sajttal. Betesszük a sütőbe és 15-20 percen át sütjük, amíg a tojásfehérjék megszilárdulnak és a sárgák is kezdenek besűrűsödni, de még nem kemények.

3. Ízlés szerint frissen őrölt fekete borssal és / vagy friss bazsalikommal tálaljuk.