Nyári grill receptek

Nyáron az egyik legjobb dolog a kerti grillezés barátokkal. El sem lehet rontani a tűzön sült ételeket, hiszen a lényeg a füstös íz és azt könnyen elérhetjük. Rengeteg grill recept van, mi most azoknak segítünk, akik már unják a készen kapható félkész grill ételeket és szeretnének kísérletezni az ízekkel.

 

Családi bőségtál

előkészítési idő: 70 perc

hozzávalók négy személyre:

20 dkg füstölt szalonna

25 dkg sertés rövidkaraj

25 dkg csont nélküli pácolt hátszín

20 dkg füstölt kolbász

20 dkg csirkemell

1 mokkáskanál morzsolt metélőhagyma

őrölt bors só

a mártáshoz:

4 gerezd fokhagyma

1 dl ketchup

1 evőkanál mustár.

A csirkemellet és a hátszínt borssal és mustárral pácoljuk, majd a sóval és borssal ízesített sertésbordával együtt négy szeletre vágjuk. Előkészítünk négy db alufóliát, kibéleljük vékony szalonna szeletekkel, hátszínt és csirkemellet. Megrakjuk kolbász karikákkal, széleit ráhajtjuk,
majd az egészet egy nagy fóliába csomagoljuk. a fokhagymát megtisztítjuk, lereszeljük, majd a mustárral együtt a ketcuphoz keverjük. A fóliát vörös parázsba ágyazzuk, és 15- 20 percig sütjük. Savanyúsággal és petrezselymes burgonyával fogyasztjuk.

 

(fotó: Koór György)

Padlizsánágyra fektetett csirkecombok

Előkészítési idő 70 perc +érlelés + grillezés

Hozzávalók négy személyre:

négy csirkecomb két padlizsán

10 dkg csiperkegomba

10 dkg paradicsom

két gerezd fokhagyma

egy vöröshagyma

négy dl olaj

egy evőkanál szárnyas fűszerkeverék

csipetnyi gyömbérpor

a csirkecombokat félbevágjuk, megmossuk és csepegtetjük. Bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, és a grillrácson megsütjük.
Közben elkészítjük a zöldségragút: a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát elő hevített olajon megpirítjuk, majd rátesszük a megmosott felkockázott padlizsánt gombát és paradicsomot.
Enyhén megsózzuk és meghintjük a gyömbérporral. A grill combokat a zöldség talapzatra tesszük és snidlinges rizzsel körítjük.

 

Barbecue csirkecomb

Előkészítési idő: 70 perc + grillezés

Hozzávalók négy személyre:

négy db csirkecomb

kettő babérlevél

nyolc szem egész bors

egy kiskanál ételízesítő

mártáshoz: 3,5 dl ketchup

négy evőkanál méz

ízlés szerint oregánó

bazsalikom

Kakukkfű

Cayenne-i bors

durvára tört fekete bors

A csirkecombok bőrét lehúzzuk, majd a forgójuknál kettévágjuk. Babérlevéllel, borssal és ételízesítővel fűszerezett vízben félig megfőzzük. A mártáshoz valókat összekeverjük, beleforgatjuk a lecsöpögtetett húst, grill- rácsra fektetjük, és fél óra alatt megsütjük. Fóliában sült burgonyát, és zúzott fokhagymával és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesített tejfölt kínálunk.

 

 

Fokhagymás grillcsirke

Elkészítési idő:60 perc+ 2. óra érlelés+ grillezés.

Hozzávalók 4 személyre:

1 konyhakész csirke

1,5 dl fűszeres páclé

2 egész fej fokhagyma

2 ág kakukkfű

fűszersó

A csirkét kettévágjuk, megmossuk, és bedörzsöljük a fűszersóval. Meglocsoljuk a páclével, és 2 órán át hideg helyen érleljük. A fokhagymát felszeleteljük, megtűzdeljük vele kissé bevagdosott csirke bőrét. A csirkéket 35 percig grillezzük, közben többször megforgatjuk. A maradék fokhagymát alufóliába csomagoljuk, rácsepegtetünk a pácléből, és 15 percre a grillbe tesszük. Onnan levéve megszórjuk kakukkfűvel. Fehér kenyérrel és fokhagymával kínáljuk. Paradicsomos uborkasaláta, parasztkenyér és száraz fehérbor illik hozzá.