A nyaralás mediterrán ízei finoman egészséges

Legkedveltebb nyaralási úti célok közt még mindig dobogós helyen van a Földközi-tenger partvidéke, ami nem csupán tengerpartjaival, kulturális látnivalóival, de ételeivel is csábítja a turistákat. A terület minden országa egyedi és igen karakteres konyhával büszkélkedik: itt a kifinomult franciától az egyszerűen ízletes görögön keresztül a különleges észak-arab fogásokig bármit megtalálhatunk. Ha pedig szeretnénk a hétköznapokba is belecsempészni a nyaralás nosztalgiáját, akkor főzzük meg otthon a Mediterráneum ízeit.

Görögország: olajban sült feta   

SONY DSC

Vágjunk félbe két fetasajtot (helyettesíthetjük krémfehérrel is) és fektessük egy tűzálló tál aljába. Kockázzunk rá 4-5 szem paradicsomot, karikázzunk rá 3-4 paprikát és dobjunk mellé 10-12 gerezd fokhagymát. Csipetnyi sóval (a sajt önmagában elég sós!), borssal, friss petrezselyemmel és kakukkfűvel ízesítsük. Locsoljuk meg bőven olívaolajjal, majd fedjük le alufóliával. Előbb letakarva, végül anélkül süssük készre. Friss kenyérrel vagy lepénykenyérrel kínáljuk, amit a fűszeres olajba is mártogathatunk.

Borajánló: Szászi Szent György Hegyi Olaszrizling 2012

Spanyolország: spanyol burgonya

SONY DSC

Hámozzunk meg és karikázzunk fel két nagy fej fehér hagymát. 600 g újburgonyát mossunk meg, ha nagyobbak, akkor negyedeljük el őket. Nagy serpenyőben, kevés olajon pirítsuk kevergetve 4-5 percig. Vágjunk félkarikákra két cukkinit, csíkokra két zöld vagy piros húsú kaliforniai paprikát, mehetnek a burgonya mellé újabb öt percig pirulni. Végül két érett, felkockázott paradicsom kerül bele, fűszernek egy teáskanál mustár, csípős pirospaprika, só, bors, fűszerkömény. Öntsünk hozzá 5 dl zöldséglevest (leveskockából is jó) és 2 dl hámozott, pürésített paradicsomot. Forraljuk fel és főzzük 35-40 percig. Akkor jó, ha a burgonya megpuhult és a zöldségek felszívták a folyadék nagy részét. Tálalás előtt szórjuk meg friss, aprított petrezselyemmel. Kínáljunk hozzá friss kenyeret vagy torillát.

Borajánló: St.Andrea Pinot Noir 2011

Olaszország: pestóban sült lazac parmezános tésztával

SONY DSC

Készítsük el a pestót. Ehhez egy csokor bazsalikomot, néhány gerezd fokhagymát, sót, fenyőmagot, reszelt parmezánt és olívaolajat kell sűrű, krémes állagúra turmixolni. Fejenként egy szelet lazacot sózzunk, borsozzunk, csepegtessünk rá egy kevés citromlevet, majd mindkét oldalát kenjük be alaposan pestóval. Sütőben süssük készre.

Főzzünk ki 500 g szélesmetéltet sós, lobogóvízben. Szűrjük le, forgassuk meg vajban, csepegtessünk rá citromlevet, szórjunk rá reszelt parmezánt és ezzel tálaljuk a lazacot.

Borajánló: Légli Rosé 2012

(fotó és szöveg: Levin módra blog)