Lángos, a kedvenc nyári eledelem

“Ha végre itt a nyár és meleg az idő… ” A legjobb, amit tehetünk, hogy a strandolunk és ha megéheztünk befalunk egy lángost. Szerintem. Már alig várom, hogy a csongrádi strandon, fél órás sorban állás után megszerezzem Pici bácsi lángosát és elfogyasszam kis családommal a  strandolás méltó befejezéseképpen. Tavaly szavaztam is rá, de nem ő nyerte az Év lángosozója címet. Engem jobban zavart, mint őt, így idén talán beindítok egy kampányt, hogy Pici bácsi elnyerje méltó jutalmát. A minap a Margitszigeten is lángosoztam, bevallom, a szigetkör lefutása után. A lángos mérete meg sem közelítette pici bácsiét. És az íze és az állaga sem olyan, mint a csongrádi lángosé. Az ára viszont kétszer annyi volt…

lángos nyáron

Ez itt a képen Pici bácsi lángosa és a fiaim, amint tépik Csongrádon a Körös torokon…

Újra indult a tavalyi nagysikerű Lángos Voks, ahol ismét a lángos-rajongók szavazatai alapján dől el, hogy kié lesz a megtisztelő „Vénusz kedvenc lángosozója 2013” cím és az 1000 liter napraforgó-étolaj nyeremény. Nevezz, szavazz és nyerj te is!

 A Lángos Voks alkalmazás az egyik legnagyobb közösségi portálon érhető el, itt lehet nevezni a lángosozókat, valamint szavazni és értékelni az egyes helyeket. A Lángos Voks azonban egy kirándulás során is hasznos lehet, hiszen az egyre növekvő lángosozó adatbázisnak köszönhetően könnyedén megnézhetjük a virtuális térképen, hogy hova érdemes ellátogatnunk, ha egy finom lángost szeretnénk enni.

A nyár során a legtöbb szavazatot összegyűjtő lángosozó az 1000 liter étolaj nyereményen felül a megtisztelő „Vénusz kedvenc lángosozója 2013” cím tulajdonosa is lesz, mely kitüntetés egy éven keresztül díszítheti a büfé falát és csalogathatja a vendégeket. Az idei évben ráadásul két magyarországi közkedvelt üdülőhely a Balaton, illetve a Tisza-tó és környéke kiemelt figyelemben részesül, hiszen a vízparton különösen jól esik egy-egy ropogós, sajtos-tejfölös lángos. A különdíjasok nyereménye 500-500 liter olaj, valamint a Vénusz kedvenc balatoni illetve Tisza-tavi lángosozója cím. Természetesen a szavazás sem marad jutalmazatlanul, hiszen a verseny végén a voksolók között öt darab magasított falú sütőedényt sorsolnak ki, melyben akár otthon is kipróbálhatunk egy-egy új lángos receptet.

sajtos tejfölös lángos

LÁNGOS RECEPT

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • víz
  • 2 evőkanál olaj
  • pici cukor
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

A tejet és a vizet meglangyosítjuk. Egy pohárba pici cukrot teszünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felöntjük 1 dl tejjel. Lefedjük, és addig várunk, míg felfut.

Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót, a közepébe mélyedést formálunk, ebbe tesszük a 2 evőkanál olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet. Elkezdjük összekeverni, és a vizet apránként adjuk hozzá, nehogy túl híg tésztát kapjunk. Ha már közepesen lágy a tészta, akkor kelesztőtálba tesszük, és kb. fél órát kelesztjük. Ezután egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából, a tálcára tesszük. Konyharuhával letakarjuk, majd így kelesztjük tovább. Ha már szép nagyra megnőttek a tészták, elkezdhetjük a sütést.

Egy serpenyőbe bőséges olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük, lecsepegtetjük, és törlőpapírra tesszük, hogy a maradék olajat is felszívja. Tálaláskor sózzuk, tejföllel megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk. Aki szereti, még fokhagymával is jól megkenheti.