Kürtőskalács rekorderek vagyunk!

Kisebb fiammal mi is kilátogattunk a 2. Kürtőskalács Fesztiválra. Mindketten szeretjük ezt a csemegét, így kipróbáltunk sokféle ízesítésűt. Nekem a kávés lett az idei kedvencem, Gergő a nutellásért rajongott. Most már csak egy házi kürtőskalács készítő sütőt kell beszereznem, hogy ne csak ünnepnapokon jussunk hozzá ehhez a finomsághoz.

kürtőskalács mindennapi nő

A hétvégi 2. Kürtőskalács Fesztiválon újra bebizonyosodott: igazi édesszájú nemzet a magyar. Azontúl, hogy felállították az egyszerre sütés rekordját és ezzel beírták magukat a Magyar Rekordok könyvébe, rekordmennyiségű kürtőskalácsot fogyasztottak a Vajdahunyad Várához látogatók. A jótékonysági Nagy Közös Sütésen 62 csapat, 125 lelkes rekorder 248 kalácsot sirített és pirított egyszerre. A Fesztivál 3 napja alatt pedig közel 20000 kürtőskalács sült a faszénparázson, több mint 2500 kiló fehérlisztet használtak, és közel 1000 kg cukor fogyott.

„Most egy tipikus tömegszerűségi rekordkísérletnek lehettünk szemtanúi itt a Vajdahunyad váránál, ami örömmel jelentjük, sikeres volt” – összegezte Sebestyén István, a Magyar Rekordok hivatalos regisztrátora. „A Magyar Rekordok könyvének szabályzata szerint, ha egyszerre, egy helyszínen, sok ember csinál valami érdekeset, nem mindennapit legalább 5 percig, akkor azt hivatalosan bejegyzik. Ez itt a Nagy Közös Sütésen maximálisan megvalósult, ugyanis egyszerre ennyien még sosem sütöttek kürtőskalácsot. Az új magyar rekord szerint végül 12 perc alatt 125-en pirították kalácsaikat.”

kürtőskalács  2 mindennapi nő

A jótékonysági Nagy Közös Sütésen a résztvevők profikat megszégyenítő gyorsasággal szerelték össze a mini partisütőket, majd ezt követte az olajozás, tésztanyújtás, és már pirultak is az erdélyi finomságok. A csapatok az itt elkészült kalácsok egy részével a Hűvösvölgyi Gyermekotthon lakóinak kedveskedtek.

„Életem első rekordkísérletén vettem részt, nagyon örülök, hogy részese lehettem ennek a kiváló kezdeményezésnek. Szinte minden csapathoz odamentem sütés közben, átragadt rám az izgalmuk, ami persze teljesen érhető, hisz itt a tét az volt, hogy bekerülünk-e a Magyar Rekordok könyvébe, ami nagyon megtisztelő dolog. Sikerült!” – büszkélkedett Dombovári Vanda a 2. Kürtőskalács Fesztivál háziasszonya.

„A Nagy Közös Sütés fantasztikus eredményekkel zárult, megdöntöttük a tavalyi számokat, aminek nem csak mi, de a rekorderek is nagyon örülnek. A tavalyi volt a főpróba, idén a premier, ami szerencsére nagyon jól sült el. 62 csapat, 125 lelkes vállalkozó sütött végül egyszerre 248 kürtőskalácsot, mivel 2 sütőrúd volt, viszont összesen ennél jóval több, közel 500 kalács készült a rekordkísérlet alatt, amihez megközelítőleg 100 kg lisztet és 30 kg cukrot használtunk fel. Az ország minden tájáról érkeztek kürtősszerelmesek, sőt külföldről, Kanadából, Németországból, Lengyelországból is, ami óriási meglepetés volt. Nagyon meg vagyunk elégedve, hisz’ ezzel bekerültünk a Magyar Rekordok könyvébe, ami egy hatalmas eredmény” – meséli büszkén a rendezvény szervezője, András Tünde.

photographer

A szombati rekordkísérletet követően egész hétvégén sültek az ínycsiklandozó kalácsok. A klasszikus íz világú édességek mellett remekül szerepeltek a glutén- és laktózmentes kalácsok valamint az újdonságnak számító ízbombák is: az abszolút favorit a málnapelyhes és a citrusos volt, de jól teljesítettek a csokicseppes, a müzlis és a kávés finomságok is. A Csináld magad! sátorban pedig bárki kipróbálhatta a kürtős-készítés varázslatos művészetét.

Forrás: Just Creative

Fotó: Kürtőskalács Fesztivál / Vanik Zoltán