Kürtöskalács a legősibb sütink

Némelyek úgy tartják, hogy a kürtös kalács elnevezés a találóbb, mert ez a sütemény a honfoglaláskori időkig vezethető vissza, ugyanis a portyázó magyarok, ha lisztet és tojást zsákmányoltak, tésztát gyúrtak belőle, majd ezt kürtjeikre csavarva megsütötték a tábortűznél. Mások pedig úgy vélik, hogy a kürtőskalácsnak semmi köze a honfoglaló magyarokhoz, mivel ezt a süteményt csak akkor készítették, amikor már megtelepedtek és stabil konyhával rendelkeztek.

Egy másik elmélet szerint a kürtőskalács a kályhacsőről kapta a nevét, hiszen Székelyföldön a kályhacsövet kürtőcsőnek nevezik, a kürtőskalács sütőfa nagysága és átmérője is erre utal. A leleményes székely a keményfa parazsát, amit a főzéshez és melegedéshez használt, még valamire fel akarta használni, ezért az izzó parazsat kivették a kályha tetejére, vagy a kemence elé, és ott a parázs fölött forgatva sütötték meg e finomságot. Bár egyszerűbb a vásárokon fesztiválokon megvenni a kész kalácsot, de ha valakinek kedve van, akkor meg is sütheti, ha beszerzi a sütéshez szükséges speciális dorongot.

Kürtőskalács

elkészítési idő: 2.00

Hozzávalók 1 kg-os tésztához:

1 kg magas sikértartalmú liszt
5 dkg vaj
2 dkg élesztő
2 tojás
5 dl tej
10 dkg cukor
1 dl olaj
15 dkg vaj
5 dkg só.

Sütéshez megfelelő hosszúságú, 6-8 cm átmérőjű esztergályozott dorongfa szükséges, melynek egyik vége keskenyebb. A lisztet tálba szitáljuk. A lisztet és a tojást tálba tesszük. az élesztőt felfuttatjuk kevés liszttel és tejjel, a liszthez adjuk, és megsózzuk. Tejjel lotyogtatva közepesen kemény tésztát dolgozunk belőle, letakarjuk, és megdagasztjuk. Lisztezett deszkára borítjuk majd vékony 3 centis hurkákat sodrunk belőle. A dorong fát felforrósítjuk, megkenjük olajjal és csigavonalban felcsavarjuk rá a kisodort tésztát, vigyázva, hogy a csíkok egymás mellé kerüljenek. a feltekert tésztát megveregetjük lisztes kézzel, hogy a tésztahurkok kissé össze tapadjanak, majd cukrozott mogyoróforgácsba vagy dióba forgatjuk. közepesen erős parázs fölött, állandóan forgatva, vajjal megkenve, pirosra sütjük. Mielőtt teljesen elkészülne átkenjük cukrozott vízzel. A kalácsot a sütőfáról úgy vesszük le, hogy a vékonyabb részét néhányszor hozzáütjük az asztal széléhez, így könnyen lecsúszik. Kissé hagyjuk kihűlni, de még melegen fogyasztjuk.