Három szuper epres recept

Primőrök között is úttörő az illatos-zamatos, tavaszi hangulatot idéző csók-piros eper, ami nem csupán finom, hanem rendkívül egészséges is. A-, B1-, B2 és nagyon magas C-vitamin tartalom mellett ásványi anyagokban is igen gazdag, kalcium, kálium, magnézium, vas és cink is megtalálható benne. Jótékony hatással van az epe- és a veseproblémákra, élénkíti a keringést, fokozza a méregtelenítést, sőt tisztítja a fogakat.

epersüti

Fogyaszthatjuk önmagában, tejszínhabbal, vagy akár az alábbi receptek szerint.

Klasszikus: osztrák csokoládétorta eperrel, tejszínhabbal

A sütőt 170°C-ra előmelegítjük, a torta alját sütőpapírral kibéleljük.  SONY DSC

250 g csokoládét és 170 g vajat vízgőz felett felolvasztunk. 6 tojást szétválasztunk, a fehérjét egy csipetnyi sóval, a sárgáját 200 g cukorral kemény habbá verjük. A cukros tojássárgájához hozzákeverjük a kihűlt csokoládét, 30 g lisztet és fél kávéskanál sütőport, legvégül óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabot. 40-45 percig sütjük, akkor jó, ha a közepébe szúrt fogpiszkáló még nedves marad a süteménytől. Ne ijedjünk meg: a tészta sütés közben megemelkedik, teteje megrepedezik, hűlés közben pedig összeesik. Formában hagyjuk hűlni, majd tegyük át egy tortatálra.

250 ml kemény habbá vert, porcukorral ízesített tejszínhabbal és 200 g eperrel díszítjük.

Villám-desszert: epres pohárkrém

eperkrém

Fél kilogramm epret alaposan megmosunk, feldaraboljuk és összeturmixoljuk. 250 ml tejszínt 2-3 evőkanál porcukorral kemény habbá verünk. 1 csomag tejszín-ízű pudingport 1 evőkanál cukorral és fél liter tejjel a leírás alapján elkészítünk. Míg forró, beletördelünk egy tábla fehér csokoládét és alaposan összekeverjük. Kis poharakba vagy tálkákba rétegezzük a kihűlt pudingot, az eperpürét és a tejszínhabot. Fogyasztás előtt legalább 1-2 óráig hűtjük.

Merész: epres csirkesaláta

SONY DSC

Fél fej jégsalátát, egy kígyóuborkát és néhány bazsalikomlevelet felaprítunk, tálra rendezzük, megöntözzük egy kevés olívaolajjal és balzsamecettel. Erre jön egy felkockázott grillcsirke-mell, 100 g megmosott eper, végül pedig sűrű balzsamecet-szósz.

(Fotó és szöveg: Balogh Eszter a Levin módra blog szerzője)