Gasztro csavarok: wrap

 

 

Biztos kóstoltál már wrapet étteremben. Aki egyszer kipróbálja, biztosan rákap majd ezekre a fantasztikus tekercsekre. Ehetjük reggelire, ebédre vagy vacsorára, mert nagyon könnyen elkészítheted otthon!

 

 

wrap mindennapi no

 

 

Pulykahúsos-feketebabos tekercs

Adag 8 (1 tekercs adagonként)

Szénhidrát adagonként 27 g

Előkészület 25 perc

Sütés 10 perc

Hozzávalók:

8 db 18-20 cm lisztes tortilla

50 dkg darált pulykamell

1 bögre felaprított hagyma

2 gerezd fokhagyma, áttörve

1 bögre feketebab konzerv (sózatlan), átmosva, lecsepegtetve

1⁄2 bögre salsa szósz

2 teáskanál őrölt chili

1⁄2 bögre reszelt Cheddar sajt (60 gramm)

1⁄2 bögre felaprított saláta

Turkey-Wrap-with-Avocado-Smoked-Paprika-Sauce

1. A sütőt 170 fokra előmelegítjük.  A tortillákat egymásra rakva, fóliába csomagoljuk, és 10 percre betesszük őket a sütőbe, hogy megpuhuljanak.

2. Közben elkészítjük a tölteléket: egy nagy serpenyőben közepes hőfokon összesütjük a pulykahúst, a hagymát és a foghagymát. Egy fakanál segítségével darabokra szedjük a húst, és addig főzzük, míg a hús megbarnul, a hagyma pedig megpuhul. Leöntjük róla a fölösleges zsiradékot, hozzáadjuk a babot, a salsát és az őrölt chilit. Az egészet megmelegítjük.

3. Minden tortillába körülbelül 1/3 bögrényi tölteléket töltünk, megszórjuk egy evőkanál reszelt sajttal, és rászórunk egy evőkanálnyi salátát, majd összetekerjük a tortillákat.

 

Halas taco-tekercs

Adag: 4 (adagonként 1 tekercs)

Szénhidrát adagonként 21 g

Elkészítés 20 perc

Hozzávalók:

½ kiló friss vagy fagyasztott, megtisztított lepényhal filé (kb. 1,5 cm vastagságú szeletekre vágva)

1 teáskanál őrölt ancho chilipaprika vagy sima chilipaprika őrlemény

1⁄4 bögre zsírszegény tejföl

1⁄4 bögre gyümölcs salsa (bármilyen ízű)

2 bögre előrecsomagolt káposzta és répa mix

4 db 17-25 cm átmérőjű teljes kiőrlésű tortilla

zöldcitrom szeletek (opcionális)

wrap lazac

1. Ha fagyasztott halból készítjük, felolvasztjuk a halat. Egy kis olajjal vagy tapadásmentes sütőspray-vel lekenjük a grillrácsot, majd előmelegítjük a grillsütőt. A halat leöblítjük és szárazra töröljük. A filéket 1,5 cm vastagságú szeletekre vágjuk, és a sütőrácsra helyezzük. Chilipaprikával megszórjuk. 4-6 percig grillezzük vagy addig amíg a hal húsa szépen szétválik, amikor egy villával teszteljük. Amikor kész, kicsit hűlni hagyjuk, majd egy villával harapásnyi darabokra szeleteljük.

2. Közben egy közepes méretű tálban összekeverjük a tejfölt és a gyümölcs salsát. Hozzáadjuk a káposzta-sárgarépa mixet. A káposztás öntet a tortilla lapokra kanalazzuk, rárakjuk a hal darabkákat és összetekerjük. Ízlés szerint, zöldcitrom szeletekkel tálaljuk.

Ezekhez a tekercsekhez salátalevelet és kis tortillákat használtunk. Együnk belőle egyet vagy kettő, attól függően, hogy az adott étkezés keretében mennyi kalóriát és szénhidrátot szeretnénk elfogyasztani.

 

 

 

Csirkés-gyömbéres salátatekercs

Adag 4 (3 tekercs adagonként)

Szénhidrát adagonként  11 g

Elkészítés 20 perc

Hozzávalók:

2 bögre apróra vágott, főtt csirkemell

2,5  bögre káposzta és répa mix

1⁄4 bögre felaprított zöldhagyma

2 evőkanál felaprított sótlan, pörkölt mogyoró

1 evőkanál frissen reszelt gyömbér

1⁄3 bögre ázsiai salátaöntet, light

1⁄3 bögre konzerv ananász, lecsöpögtetve, feldarabolva

12 fejes saláta levél

13. Chicken Caesar Wrap

1. Egy nagy tálban összekeverjük a csirkét, a káposzta, répa keveréket, a zöldhagymát, a mogyorót és a gyömbért. Hozzáadjuk a salátaöntetet és az ananászt, jól megkeverjük.

2. Minden salátalevélbe beleteszünk körülbelül ¼ bögre tölteléket, majd a két oldalát behajtva, összetekerjük és egy fogpiszkálóval rögzítjük.

 

 

Ázsia marhatarja kelkáposztalevélbe tekerve

Adag 12 x 1 tekercs

Kalória adagonként 6 gramm

Elkészítés 20 perc

Lassú főzés 8-10 óra (alacsony fokozatot) vagy 4-5 óra (magas fokozaton) + 15 perc

Hozzávalók:

1 és ¼ kg kicsontozott marhatarja (serpenyőben megsütve)

1⁄2 bögre felaprított, meghámozott jicama-gyökér vagy felaprított zellerszál

1⁄2 bögre felaprított zöldhagyma

1⁄4 bögre rízsecet

1⁄4 bögre csökkentett sótartalmú szójaszósz

2 evőkanál hoisin-szósz

1 evőkanál frissen reszelt gyömbér

1⁄2 teáskanál chiliolaj

2 evőkanál kukoricaliszt

2 evőkanál hideg víz

12 db kelkáposzta levél

1⁄4 bögre durvára vágott kesudió (opcionális)

Zúzott pirospaprika

Roast-Beef-Wrap-with--Bacon-and-Bleu-dressed

1. A húsról levágjuk a felesleges zsiradékot. Ha szükséges, kisebb darabokra szeleteljük, majd beletesszük a lassúfőző-edénybe. Egy közepes méretű tálba tesszük a jicama-gyökeret (vagy zellergyökeret), a zöldhagymát, az ecetet, a szójaszószt, a hoisin-szószt, a gyömbért, a chiliolajat, ½ teáskanál sót és ¼ teáskanál feketeborsot, alaposan elkeverjük, majd ráöntjük a húsra.

2. Lefedve, alacsony fokozaton 8-10, magas fokozaton 4-5 órán át főzzük.

3. Miután a hús megfőtt, ha alacsony fokozaton főztük, feltekerjük magas fokozatra a főzőt. Egy kis tálban összekeverjük a kukoricalisztet a vízzel, majd beleöntjük a főzőbe, megkeverjük és további 15 percen át főzzük, vagy míg a szósz besűrűsödik.

4. Kivesszük a húst a főzőedényből, és két villa segítségével apró darabokra szeljük.

5. A húsdarabokat belekanalazzuk a káposztalevelekbe, ízlés szerint hozzáadjuk a kesudiót, néhány szál csíkokba szeletelt jicamba-gyökeret és/vagy zöldhagymát, majd megszórjuk a széttört pirospaprikával. A káposztalevél két oldalát behajtjuk, összetekerjük, majd egy fogpiszkálóval rögzítjük. A megmaradt szósszal tálaljuk.