Egyből kétfélét: meggylekvár-variációk júl02

Címkék

Hasonló cikkek

Oszd meg

Egyből kétfélét: meggylekvár-variációk

Tombol a nyár, és vele együtt a lekvárbefőzés is. Kezdő háziasszonyként hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy ez valami olyan rejtélyes, titkos, ősi tevékenység, amire csak nagyanyáink voltak képesek. Pedig lekvárt főzni igazán nem ördöngösség. Jóformán csak gyümölcs és cukor kell hozzá, a zselésítőkkel pedig rengeteg időt megspórolhatunk. Egy ötlet, hogyan tudunk egyetlen befőzéssel két különböző ízt elspájzolni télire.

Az alap

Szükségünk lesz 3 kg magozott meggyre, fél kiló cukorra és egy zacskó 3:1-ben zselésítőre.

Ezt fogjuk kettéosztani.

SONY DSC

Hagyományos: frissítő meggydzsem

1500 g meggyet 250 g cukorral tegyünk fel főni egy nagyobb fazékban. Adjunk hozzá egy fél citromlevet, nyugodtan beledobhatjuk a citrom héját is. Mehet hozzá egy rúd fahéj és egy rúd vanília is. Gyakran kevergetve főzzük legalább egy órán át. Halásszuk ki belőle a citromhéjat, a fahéj- és vanília rudat, majd botmixerrel törjük össze teljesen a gyümölcsöt. Keverjünk bele fél csomag zselésítőt, és főzzük további tíz percet. Alaposan kimosott, kiszárított üvegekbe még forrón töltsük bele a lekvárt. Lehetőleg kisebb üvegeket válasszunk. Zárjuk le légmentesen.

meggylekvár

Különleges: csokoládés-levendulás meggylekvár

1500 g meggyet és 250 g cukrot tegyünk fel főni egy nagyobb fazékban. Gyakran kevergetve főzzük legalább egy órán át. Botmixerrel törjük össze durván a lekvárt, de maradjanak benne nagyobb darab gyümölcsök is. Keverjünk hozzá fél zacskó zselésítőt, majd 150 g jó minőségű étcsokoládét és főzzük további 10 percig. Legvégén keverjünk bele egy evőkanálnyi levendulavirágot. (csak a szirmokat szedjük le a szárról). Alaposan kimosott, kiszárított üvegekbe még forrón töltsük bele a lekvárt. Zárjuk le légmentesen.

Ez a lekvár palacsintába tölteléknek, esetleg piskótába kiváló, míg a fenti nyugodtan mehet kenyérre-zsemlére.

levendulás meggylekvár

(Fotó, szöveg: Levin módra blog)