Mikróval is süthetünk

Sokoldalú, jól teljesít, és a tekintélyesebb jénai sem akadály számára. Ez a konyhai kisegítő a SAMSUNG MC32F606TCT típus számmal jelölt “okos” mikrohullámú sütője.

samsung MC32F606TCT mikro teszt

Szerkesztőségünkben járt tesztalanyunk teljesítmény, méret, és anyaghasználat tekintetében is a mikrohullámú sütők élvonalába tartozik. Ehhez méltóan igen sokoldalúan használhatjuk a mindennapi finomságok elkészítésénél. Kételyeinkkel szemben számos praktikum áll szemben. A samsung 100e forint körüli mikrója egyszerű melegítésen túl képes gyors kiolvasztásra (smart defrost), főzésre (smart cook), zsírszegény sütésre (slim fry), kelesztésre, vagy akár többfázisú műveletekre is.

Hőlégkeveréses sütésre, normál vagy akár grill sütésre is alkalmas a hármas (TDS) mikrohullám-elosztó rendszerének köszönhetően pedig a benne készített ételek gyorsan és egyenletesebben melegszenek illetve készülnek. Az innovatív megoldásoknak köszönhetően receptjeinket kevesebb olajjal, vagy akár olaj nélkül is próbára tehetjük benne. Szép letisztult kivitelű, kívül inox, belül kerámia borítású sütő nettó űrtartalma tekintélyes 32l-es méretével a nagyobbak közé tartozik. Különleges funkciói között találtunk ECO sütési funkciót is, de díjaztuk a gyerekzárat, valamint tetszett a kék színű LED kijelző, és meggyőző volt a 40-200 ℃ közötti hőlégbefúvó, valamint a (hőmérsékletet/párát) együtt figyelő szenzor is.

funkciók01

Az ilyen multifunkcis eszközöket szeretjük ami “tököt reszel, habot ver”,

úgyhogy kedvet kaptunk egy kis tesztelésre:)

Az alábbi három étel elkészítésére vállalkoztunk tesztalanyunk segítségével:

I.,     Spenótos vadrizs pirított sütőtökkel

II.,   Csőben sült válogatás gyömbérrel és tartármártással

III., Padlizsán krémleves

 

Íme az eredmény:

Spenótos vadrizs pirított sütőtökkel:

hozzávalók 4 személyre:

  • fél csésze hosszú szemű rizs
  • fél csésze vadrizs
  • 2 marék spenótlevél
  • 2 csésze kézmeleg víz
  • lestyán
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg sütőtök
  • olaj

1., Egy hőálló tálba öntsük a kétféle rizst, a vizet, és tegyük rá a vajat. Fedjük le, majd a mikrohullám legmagasabb fokozatán (900W) 15 percig kezdjük meg a főzést.

spenótos vadrizs pirított sütőtökkel_03_small

2., Szakítsuk meg a főzést a 8. percnél. Keverjük össze a rizst a felvágott spenótlevelekkel, majd a Start újbóli megnyomásával folytassuk a főzést.

3., Serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg az apró kockára vágott sütőtököt.

spenótos vadrizs pirított sütőtökkel_06_small

Tálaláskor a kész spenótos rizsre tegyünk egy-egy evőkanál sütőtököt.

spenótos vadrizs pirított sütőtökkel_09_small

Jó étvágyat kívánunk!

Csőben sült válogatás gyömbérrel és tartármártással

hozzávalók 4 személyre:

  • 3db cékla
  • 2db nagyobb répa
  • 4db vilmoskörte
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor kakukkfű
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 5dkg gyömbérgumó
  • 4 adag tartármártás
  • olaj

1., A zöldségeket és a gyümölcsöt hámozzuk meg, és vágjuk egyforma méretű kockákra. A hagymát vágjuk apróra.

csőben sült válogatás gyömbérrel és tartármártással_02_small

2., Tegyünk mindent egy tálba, locsoljuk meg olivaolajjal, szórjuk meg egy csipetnyi sóval, fűszerezzük friss kakukkfűvel, majd alaposan keverjük össze.

3., Az elkészült alapot tegyük kerámia sütőtálba. Nyomjuk meg kétszer a légkeverést jelző gombot, majd állítsuk be a sütési időt 20 percre. Süssük ropogósra a zöldségeket.

csőben sült válogatás gyömbérrel és tartármártással_03_small

4., Még melegében szedjük tálkákba az elkészült ételt, és vágjunk rá metélő hagymát, reszeljünk rá gyömbért, és egy jó nagy evőkanál tartármártással keverjük össze.

csőben sült válogatás gyömbérrel és tartármártással_04_small

Jó étvágyat kívánunk!

Padlizsán krémleves

hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg padlizsán
  • 1liter zöldségleves
  • 1 dl 20%-os főzőtejszín
  • oregánó
  • lestyán
  • petrezselyem
  • 3-4 gerezd fokhagyma

1., A padlizsánt hámozzuk meg, és vágjuk kisujjpercnyi darabokra.

padlizsán krémleves_01_small

2., Tegyük hőálló tálba, majd öntsük rá az elkészített zöldséglevest.

3., Nyomjuk meg egyszer a mikrohullám gombját és 900 W-on főzzük 15 percig.

4., Botmixerrel pépesítsük össze, és öntsük hozzá a tejszínt. Fűszerezzük oregánólevelekkel.

padlizsán krémleves_03_small

5., Tegyük vissza az okos sütőbe további 3 percre, hogy a tejszín egyet forrjon a levesünkkel.

padlizsán krémleves_04_small

Tálalás előtt szeleteljük fel vékonyra a fokhagymát, és oregánóval együtt serpenyőben pirítsuk ropogósra némi olajban.

padlizsán krémleves_06_small

A puding próbája sikeresnek bizonyult. Dolgos kis masinánk hatékonyan és meglepően csendesen végezte a feladatát, amelynek végeredménye 3 finom fogás lett. Egyszerű kezelhetőségére nem lehet panasz, egyetlen észrevétel talán, hogy a használatot segítő receptfüzetben  megjelölt főzési időtartamok nem minden esetben bizonyultak pontosnak, azonban a finom és friss ételek mindenkit kárpótolnak a néhány plusz percnyi várakozásért.

Búcsúzóul vállalkozó kedvű olvasóink számára közzé tesszük Stiller Tamás mesterszakács néhány a Samsung “okos” mikrohullámú sütőjében is kipróbált receptjét:

Joghurtos halleves kaporral

Hozzávalók 4 személyre:

• 25 dkg szarvasi afrikai harcsa

• 1 darab zöld húsú paprika

• 1 darab piros húsú paprika

• 1 darab sárga húsú paprika

• 1 csokor kapor

• 2 db újhagyma

• 0,5 liter joghurt

• 2 dl víz

• pici só

Elkészítési mód a Samsung “okos” sütőben:

1. Daraboljunk fel mindent kisujjpercnyi darabokra.

2. Két réteg zöldség közé tegyük a felkockázott harcsát.

3. Szórjuk meg kaporral, és öntsük rá a joghurtot és a vizet. Kavarjuk össze az egészet, majd mikrohullámmal 900 W-on főzzük 15 percig.

 

Tálaláskor apróra vágott újhagymaszárral, citrommal és némi kaporral díszítsük.

A séf tippje: kevés chillitől még üdítőbb ez az étel.

 

Töltött szűzpecsenye

Hozzávalók 4 személyre:

• 1 darab sertés szűzpecsenye

• 2-4 szál snack kolbász

• kakukkfű, szerecsendió

• frissen őrölt bors

• rozmaring

• vaj

Elkészítési mód a Samsung “okos” mikrohullámú sütőben:

1. A szűzpecsenyét vágjuk 2 darabra. Szúrjunk a húsba késsel 4 nyílást, ide húzzuk bele a kolbászokat.

2. Fűszerezzük kakukkfűvel és friss borssal. Az alacsony rácsra tegyünk rozmaringleveleket, és fektessük rá a húst.

3. Tegyünk a rács alá egy tányért a szaftnak.

4. Hőlégkeveréssel 200 °C-on 15 percig süssük, majd 8 percig grillezzük.

5. Sütés végén vegyük ki, és tegyünk rá vajdarabokat, majd reszeljünk rá szerecsendiót. Hagyjuk ráolvadni, és a tányérra lecsöpögő szaftban forgassuk meg a húst. Tálaláskor friss salátával kínáljuk.

 

Jó étvágyat kívánunk!

mindennapino.hu