Dél-Balaton borai és pincészetei jún16

Címkék

Hasonló cikkek

Oszd meg

Dél-Balaton borai és pincészetei

A Dél-Balaton egyik meghatározó pincészete, a Pócz Pincészet életében a szőlőtermesztés és a borkészítés hagyománya generációkra vezethető vissza. Pócz József, aki nemcsak a pincészet vezető borásza, hanem egyben a Balatonlellei Hegyközség elnöke 25 éve kezdte felépíteni a tízhektáros, ma már szőlőtermesztéssel, borkészítéssel és vendéglátással kibővült birtokát. „Az, hogy ma itt tartunk, rengeteg erőfeszítésnek köszönhető, de úgy hiszem, megérte az áldozatos munka, amit mind a szakma, mind a fogyasztók értékelnek.”

dav

A pincészet borkészítésének filozófiája, hogy átmentse és megőrizze a szőlő íz- és zamatgazdagságát, gyümölcsösségét. Saját termelésű szőlőből készítik boraikat. A pincészet egyediségét a cuvée-k adják, amelyek mind Pócz József ízlésvilágát, mind pedig a Dél-Balatoni Borrégió adottságait megjelenítik. Ezt az egyedi, kifejezetten gyümölcsös ízvilágot mutatta be boraival József a média képviselőivel, hisz a borász azt vallja: „nem elég, ha a szakma ismeri és értékeli a borainkat, aminek legutóbbi tanúbizonysága, hogy a Balatonboglári Borvidéki Borversenyen a csúcszsűri chardonnay kategóriában a régió legjobbjának ítélte a 2015-ös évjáratú Kokas-hegyi Chardonnay-nkat, ezt bizony meg kell ismertetni a fogyasztókkal is, hogy a Pócz márkát ízekhez és illatokhoz is tudják kötni”.

dav

A pincészet nagy dobása idén a 2013 elnevezésű prémium vörös cuvée-je. Ez egy cabernet sauvignon, merlot és kékfrankos házasításából született birtokbor, amely a hosszú, tölgyfahordós, majd ezt követően fél éves palackos érlelést követően idén már kapható. „Azt gondolom, a cuvée-k jelenítik meg igazán a pincészet egyediségét, a ízlésvilágomat és a borvidék kiváló adottságait” – tette hozzá József.

Pócz Pincészet szálláshelyA pince mellett egyébként vendégfogadásra alkalmas, modern, felszerelt helyiségeket is kialakítottak, így a pincészet profilja szálláshellyel is bővült az elmúlt időszakban. A kerékpárral, autóval vagy gyalog érkező, kikapcsolódni vagy feltöltődni vágyó vendégek számára tehát a balatonlellei Kishegyen lévő Pócz Pincészet ideális helyszínválasztásnak bizonyul.