Az Auguszt birodalom titka

A fény utcai Auguszt Cukrászdába voltunk hivatalosak a minap, hogy megcsodálhassuk az adventi sütemény különlegességeket és megtudjuk, hogyan készül a család az ünnepekre. Mivel a kerületben élek, már többször jártam a híres cukrászdában, de még sosem beszélgettem személyesen Auguszt Józseffel. Nagy élmény volt ez a délután nekem és nemcsak a békebeli sütik miatt, hanem a békebeli történetek miatt is, amiből megismerhettem a család múltját. 145 év hosszú idő, történelmileg is jelentős. Az Auguszt család története pontosan ennyi időre, 4 generációra nyúlik vissza, de már a kapuban áll az ötödik generáció, hogy felkészüljön a stafétabot átvételére.

2H0_8773

A család által felhalmozott és a végletekig tökéletesített cukrász szaktudás olyan örökség, amelynek ápolása kiemelten fontos feladatuk a jelenben. A múltbéli sikerek és kudarcok során érett meg 145 év filozófiája, a minőségi cukrászat iránti elkötelezettségük. A hagyományok megőrzése mellett nagy hangsúlyt fektetnek a tudás továbbfejlesztésére, új utakat járva, új eljárásokkal és alapanyagokkal kísérletezve, ám mégis örökösen ragaszkodva a legmagasabb minőségi elvárásaikhoz.

2H0_8727

Alapanyag és technika

 

Az Auguszt sütemények titka a négy generáció által felhalmozott tudásban, a szakértő mozdulatokban, a precíz arányokban és a kiváló alapanyagokban rejlik. A legifjabb családtagok a konyhában mozogva első kézből leshetik el a cukrászmesterség fortélyait. A generációkon átívelő szakma így a legkiválóbb környezetben felnövő, mesterségük iránt elhivatott cukrászokat nevel. A klasszikus receptek megőrzésénél, a hagyományos sütemények előállításakor a kézi munka, a mindenre kiterjedő figyelem, az alkotórészek megfelelő hőmérséklete és számtalan olyan apróság is fontos szerepet játszik, amely mind alapvetően meghatározza a végeredmény minőségét. A hagyományos receptek megfelelő technológia mellett a mai kor igénye, az étkezési kultúra változása szerint korszerűsíthetők, könnyíthetők úgy, hogy az eredeti ízüket teljes mértékben megőrizzék.

2H0_8944

Haladás és hagyomány

 

Léteznek ízek, amelyek gyermekkorunk óta velünk élnek. Bizonyos sütemények emlékeinkből megszépülve bukkannak elő és így is maradnak meg bennünk. Az Auguszt cukrászdában újra felfedezhetjük ezeket a csodás süteményeket, amelyek változatlan ízben, kimagasló minőségben, a legmodernebb technológia és a legkiválóbb alapanyagok felhasználásával kerülnek elénk. Ezek igazán maradandó élmények. Régi emlékeket idéz a főzött krémes, amely valódi vanília rúd felhasználásával készül kiváló minőségben.

2H0_8702

Az Auguszt cukrászdinasztia fiatalabb tagjai nem csak a szaktudást, a cukrászat szeretetét, hanem a kísérletező kedvet is örökölték elődeiktől. Mivel kiválóan ismerik a szakma mesterfogásait és magabiztosan bánnak az alapanyagokkal, fantáziájuknak semmi sem szabhat határt. Így kerülhetnek az Auguszt cukrászda kínálatába olyan új sütemények, amelyek teljes mértékben hűek a hagyományokhoz, mégis új színt visznek a választékba.

 

E80 torta

 

Az Auguszt családban hagyomány, hogy a cukrászattal foglalkozók süteménnyel lepjék meg a rangidőst születésnapjára. A 80 éves Auguszt Elemér számára Auguszt József keze által készült az a különleges marcipános-csokoládés, kávés hullámokkal és mandulával ékesített torta, amely olyan mértékben elnyerte a szakértő apa tetszését, hogy a mai napig megtalálható az Auguszt cukrászda kínálatában. Az E-80 torta ízvilága nem csak az ünnepelt, hanem a széles vásárlóközönség elvárásaival is találkozott. Egy igazi családi különlegesség, amely a mai napig eredeti formájában kizárólag az Auguszt cukrászdában kóstolható meg.

2H0_8629

Ünnepi sütemények

 

Minden kultúra meghatározza magát étkezésében. Egyes fogások, nemzeti különlegességek olyan értékeket hordoznak, amelyek alapján könnyen megismerhetjük magát az országot. A hagyományos sütemények ünnepekhez kapcsolódva a magyar kultúra szerves részét képezik. A tradicionális receptek velünk élnek, megőrzésük a cukrászok nemes feladata. A karácsonyi ünneplés elengedhetetlen süteménye a mákos és a diós bejgli. Márványos mintázatú sült tésztában ízletes töltelék csavarodik. A hagyományos, diós és mákos bejgli mellett gesztenyés és déligyümölcsös változatot is készítenek az ünnepekre. Adventi és karácsonyi kínálatukat színesíti a tradicionális francia fatörzs, a mandulás-narancsos csoki alagút és különféle keleti csemegék. Készítenek csipkedíszes mézeskalácsokat és habkarikát a karácsonyfára, de készül csokis koldustallér, vajas és zabpelyhes kekszek, de díszdobozos csokis narancsívvel, kandírozott narancshéjjal vagy házi bonbonokkal is meglephetik szeretteiket a hozzájuk látogatók.