Abruzzo aranya, avagy az olívaolaj alkímiája júl04

Címkék

Hasonló cikkek

Oszd meg

Abruzzo aranya, avagy az olívaolaj alkímiája

 

Az alkímia szó eredete Egyiptomba vezethető vissza, mikor a Nílus áradása a sivatag homokját termékeny, fekete földdé változtatta. Az alkímia ebből adódóan átlényegülést jelent, olyan folyamatokat, melyek magasabb minőségbe emelnek.

Ahogy a bölcsek köve az átlagos fémet értékes arannyá varázsolja, úgy emeli a valódi olívaolaj is az egyszerű ízeket a kulináris élmények magaslatára.

IMG_3183

„Alchimia”. Ezt a nevet viseli az az extraszűz olívaolaj is, melyet Massimiliano d’Addario olajmester és olajsommelier kóstoltatott velem. Összehasonlításképpen előbb a hazai konyhákban használatos magolajat ízleltük meg. A színe halvány volt, az illata semmilyen, az íze szintén, ráadásul kellemetlen, zsíros érzetet hagyott maga után. A második pohárban azonban több évtizedes tradíció, szakértelem, szenvedély és mediterrán életérzés öltött testet. Egyetlen apró korty elegendő volt, és a hatása alá kerültem. Az illata a frissen kaszált fű, a nyári alma és a virágzó kamillarét egyvelege, az íze felrobban a szájban, egyszerre pikáns és keserű, utóíze pedig tiszta és üde.

IMG_3353

Az olasz fiatalember így fogalmazta meg legkifinomultabb termékük lényegét: „Ez az olaj olyan, mint egy gyönyörű nő. Elegáns, stílusos, csábító. Felébreszti és elvarázsolja az érzékeket.”

Az érzéki élmény és az alkimista varázslat mellett sok érdekességet is megtudtam az extraszűz olívaolajokról.

Különbség olaj és olaj között

Kétféle olaj létezik. Az egyiket olajos magvakból kémiai folyamatokkal nyerik ki, ilyen a napraforgó, a mogyoró vagy akár az olívamag.

A másikat kizárólag mechanikai úton, közvetlenül az olajbogyó gyümölcshúsából préselik. Ezt az „olíva-dzsúszt” nevezzük extraszűznek. Nincs benne sem adalékanyag, sem színezék, sem pedig tartósítószer, ugyanis a kesernyés ízt adó polifenol nem csak a termést óvja, hanem a későbbi hosszú eltarthatóságot is biztosítja. Préselés után a víztől elkülönített tiszta olaj fénytől, levegőtől elzárva 12°C-ra hűtött acéltartályokba kerül, szavatosságának 18 hónapja csupán a kipalackozástól kezdve lép érvénybe.

A kézműves olajok minőségéről egy kilenc főből álló bíráló bizottság dönt.

SONY DSC

Jótékony hatása szervezetünkre

Ha igazán egészséges, vegyi anyagokat teljes mértékben nélkülöző olajat szeretnénk használni, akkor válasszuk az egyedüli ilyen jellemzőkkel bíró extraszűz olívát. Gyógyító hatását már az ókorban is feljegyezték, a babiloni orvosokat nemes egyszerűséggel „olajismerőnek” titulálták.

Az olajfa leveleiből főzött teát lázcsillapításra, vérnyomáscsökkentésre vagy enyhe nyugtatószerként használták.

Az olívaolaj telítetlen zsírsavaival koleszterincsökkentő, antibakteriális, illetve a flavoidoknak köszönhetően a daganatos betegségek prevenciójában is jól alkalmazható. Önmagában fogyasztva enyhe hashajtó hatású.

Külsőleg rovarcsípésekre, viszketésre, horzsolásokra, a száraz haj és bőr ápolására ajánlják.

 IMG_3110

Olívaolaj a konyhában

Ha sima olajat öntözünk a salátára zsíros érzést kelt, míg az extraszűz olívaolaj szerepe a fűszerezés, az ízek összehangolása, finom kiemelése. Az olaj fajtájától függően ízárnyalataiban felfedezhetjük a rukkolát, a mandulát, a paradicsomot, az articsókát, a mezei virágokat. Pár csepp a nyers zöldségfélékre, a levesbe, a tésztára vagy a húsokra, és valami egészen új ízharmónia kerül az asztalunkra.

A közhiedelemmel ellentétben olívaolajban süthetünk is, mivel a füstpontja 210°C fölött van, míg a napraforgóolajé 150°C körül.

SONY DSC

Én a beszélgetés másnapján serpenyőben pirított kenyérrel, mozzarellával, érett paradicsommal és bazsalikommal csempésztem vissza egy kis olasz hangulatot. És az alkímiát elvégezte a rácsurgatott olívaolaj…