A tökéletes rizottó Andi szerint

József Andi szabadidejében süt, főz és gasztrobloggerkedik, Joci Andi kis világa címmel találhattok rá. Mivel több éve ismerjük egymást, Andi  legjobb receptjeiből válogathatunk és akár ki is próbálhatjátok, ha megtetszik egy-egy írása.

Mivel ez a tökéletes rizottó nekem, megosztom a receptet, hátha kedvet kaptok. Egy cetlin találtam a többi főzős papírkám között, az eredetét nem tudom, talán Jamie Oliver.

Lágy, kellemesen ropog benne a zeller, savanykás a citromtól és a bortól, a szárított gomba intenzív. A grillezett gomba pedig nagyjából a mennyország.
Hozzávalók:
– 2 zellerszár
– 1 marék szárított gomba
– rozmaring (nálam mindig nő)
– 1 fej hagyma
– olaj
– 1 bögre rizottónak való rizs
– 1-1 és fél bögre fehér bor (nálam egri chardonnay)
– 1 bögre csirkehúsleves (vagy egy leveskocka)
– 1 doboz csiperke (nyers, nem konzerv, az a fajta, amiben vegyesen van közepes és kicsi)
– só
– bors
– olívaolaj
– kakukkfű
– 2 gerezd fokhagyma
– 2 dkg vaj
– kevés parmezán vagy gouda
– apróra vágott petrezselyem
– fél citrom leve

Felkockázzuk a zellerszárakat, a hagymát és a feldarabolt szárított gombával együtt olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a rizst, a csirkehúslevest, egy bögre vizet és egy bögre bort. Óvatosan megsózzuk. A gombák közül a nagyobbakat daraboljuk fel, a szárakat is, a kicsiket hagyjuk egyben, úgy szebb. Felezzük el, hogy a kisebbek legyenek majd meggrillezve, a nagyobbakat feldarabolva dobjuk a rizottóhoz. Fedjük le, hadd főjön a rizs.

A kisebb gombákat tegyük egy serpenyőbe, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az olívaolajat, kakukkfüvet, rozmaringot, nyomjunk bele a fokhagymát. Adjuk hozzá a vajat és pirítsuk meg a gombát. Én főzéshez nagyobb szemű tengeri sót használok, szeretem a szemcsésségét, a tálaláskor is használom, mert egyszerűen szép.

Nézzünk rá a rizottóra. Ha száraz, adjunk hozzá vajat és a sajtot, én bort is adtam még ilyenkor hozzá – csak az íze kedvéért. Facsarjuk bele a citromot, majd egy jó adag petrezselymet is szórjunk bele. Fedő alatt hagyjuk, hogy a rizs beszívja a nedvességet kicsit.

Tálaláskor adjuk mellé a grillezett gombát.

Jól megy hozzá az a bor, amivel főztünk. Azt felejtsük el, hogy az olcsó bor jó főzéshez. Semmihez sem jó. Csak olyannal főzzünk, amit meg is innánk.