A sonka ötven árnyalata avagy mihez kezdjünk a húsvéti maradékkal

 

Egész évben alig várjuk, hogy Nagyszombat legyen, hogy végre sonkát ehessünk főtt tojással, friss kaláccsal, tormával, hónapos retekkel, újhagymával. Vasárnapi menü ugyanez. Még Húsvét hétfőn is elmegy, de kedden már egyik családtag sem vágyik a sonka-tojás ebédre. Viszont tele még a hűtő sonkahegyekkel, sőt a leleményes háziasszonyoknak a sonka főzőleve is felhasználásra vár. Ekkor jönnek az ötletek a maradék hasznosítására.

hangulat húsvet

(fotó: Tchibo)

 

Mint a Forrest Gumpban a rákrecepteket, úgy sorolhatjuk mi is a sonkás ötleteket: sonkás kocka, bableves, sonkás szendvicskrém, lencse- vagy sárgaborsó-főzelék, sonkával töltött kifli csőben sütve, sonkás pizza, kaszás leves, carbonara spagetti…

Minden háztartásnak megvannak a maga bevált receptjei. Én most egy különös skandináv-zalai kombinációban sonkával töltött gombócot készítettem. Ebben a fogásban minden, ami húsvéti új értelmet nyer.

 

Hozzávalók négy személyre:

500 g burgonya

1 tojás

2 evőkanál búzadara

1 evőkanál olaj

kb. 150 g liszt

100 g főtt sonka

1 fej hagyma

100 g reszelt sajt

frissen őrölt fekete bors

2-3 evőkanál vaj

1 kis pohár tejföl

1-2 teáskanál ecetes torma

 

A burgonyát héjába megfőzzük, meghámozzuk és összetörjük. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a tojást, a búzadarát, az olajat, sót és annyi lisztet, hogy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kisebb négyzetekre vágjuk. sonka gombócok

A töltelékhez felaprítjuk a hagymát és kevés olajon vagy vajon megpirítjuk. Hozzákeverünk egy nagy teáskanál tejfölt, a darált sonkát, a reszelt sajtot és sok borsot. Ebből tegyünk kis gombócokat a tésztára. Csípjük össze a két-két végét, majd a tenyerünkben formáljuk helyes gombócokká.

 

 

 

SONY DSC

 

Tegyünk fel sós vizet forrni, majd 2-3 adagban 5-7 perc alatt főzzük ki a gombócokat. Olvasztott vajra szedjük ki őket.

A maradék tejfölt keverjük össze a tormával, csipetnyi sóval, ezzel kínáljuk a sonkás gombócokat.