Olasz design misszió

Az Alessi gyár 1921 óta töretlenül tartja fenn élvonalbeli pozícióját az olasz design-kiegészítők palettáján. A cég folyamatosan bővülő kínálatában a legnevesebb olasz és nemzetközi tervezők (többek között Ron Arad, Karim Rashid, Zaha Hadid, Piero Lissoni, Patricia Urquiola, Philippe Starck) tárgyai kapnak helyet.
Az Alessi család a 19. század során az olasz Alpokbeli Orta-tó mellett telepedett le, ahol a fa- és fémműves tradíció napjainkban is működik még.

alessi2013

Az cégen belül a mai napig érvényesülő deisgn-szemlélet Carlo Alessi vezetésének idején fogalmazódott meg, ipari formatervezőként az ő nevéhez fűződik az 1935-1945 közötti időszakban tervezett termékek szinte mindegyike.
Az ötvenes években fia vette át a cég vezetését, aki nem tervezőként, hanem kreatív vezetőként tevékenykedett a cégnél, és az olasz designcégek akkori gyakorlatának megfelelően a legnagyobb hangsúlyt a szabadúszó tervezőkkel való együttműködésre fektette.
Az termékeket a mai napig gépek segítségével készült kézműves tárgyakként tartják számon – a fejlett technikai lehetőségek alkalmazása mellett a kézművesség hagyománya, kultúrája és tapasztalatai alapvetően meghatározzák a gyártási folyamatot.
Az Alessi azok közé a történelmi múltra visszatekintő olasz designcégek közé tartozik, akik számára a design missziót, küldetést jelent, mely túlmutat az eredendő formaalakítási folyamaton, és az évek során általános szemléletté, világszemléletté nőtte ki magát. Ez a szemlélet a cég gyakorlati lépéseinek mindegyikét alapvetően meghatározta és meghatározza a mai napig.

Pina Fraina & Fiona Fish

Ezen cégek közelebb állnak az alkalmazott művészetek egyfajta kísérleti laboratóriumához, mint adott esetben, egy tradicionálisabb értelemben vett iparághoz.
A cég laboratóriuma egyszerre vállal folyamatos közvetítőszerepet a nemzetközi kreatív kultúra legfejlettebb és legmeghatározóbb megnyilvánulásai és a közönség elvárásai, álmai között.
A tökéletes együttműködés, melyet egy gyár, ez esetben az Alessi el tud érni annak érdekében, hogy formálja és fejlessze a fogyasztói kultúrát, akkor jöhet létre, ha a gyár felvállalja a művészi közvetítő szerepet olyan új tárgyak létrehozásával, melyek magukon viselik a transzcendens jegyeit és segítenek a modernitásunk, jelen korunk esztétikumának megértésében.

Az Alessi termékek már itthon is kaphatók a Mobili Mania bútoráruházban.