Lakberendezési trend 2013

Az ember személye szent és sérthetetlen, amit az is bizonyít, hogy egyre inkább önmagunk felé  fordulunk,  a nyugalmat és kikapcsolódást keressük a mindennapok információ áradatától  és rohanásától  megfáradva. Ez az érzés csak erősödött bennem a  legutóbb, amikor a Frankfurti Vásárváros  AMBIENTE  lakberendezési kiállításának minden képzeletet felülmúló gazdagsággal berendezett csarnokaiban kószáltam, vagy éppen a pezsgő világváros mindennapjait figyeltem. A vásárvároson belül és a falain túl, egyre több a pihenésre, beszélgetésre hívogató kávézó, melyek berendezése egyre inkább egy lakásra, és nem egy  vendéglátóegységre emlékeztet.  A berendezés legtöbbször különféle régi darabokból áll össze, a házias ízek és tálalásmódjuk is ebbe az irányba mutat. A legkedvesebb emlékem egy „loft” étteremből való, ahol az előételt és a desszertet apró befőttesüvegekben szolgálták föl . Igen az a gyanúm, hogy  a trendeket megálmodó tervezők egy könnyebben élhető, barátságos világ megteremtésén fáradoznak.

És most lássuk, milyen fő stílus irányokat kínálnak a Stilbüro bora.herke munkatársai 2013- ra:

1. Virágzó mező 

R45_trends2013_final_18_7.indd

Akik a falusi környezetet szeretik, általában vonzódnak a friss, tiszta megoldásokhoz, előszeretettel használják a romantikus hangulatot árasztó motívumokat. Lakásukban a finom anyagokat, az egyszerű  geometrikus mintákat részesítik előnyben. Az általában, rájuk jellemző, visszafogott pasztellszíneket azonban szívesen oldják egy – egy markáns pirossal.

2.   Klasszikus alap 

R45_trends2013_final_18_7.indd

Nemesen egyszerű, és mindenből a legjobb minőség. Bőrrel, fával, krómmal dolgoznak ennek az irányzatnak a képviselői. Plasztikusan megmunkált részletek, tűzések, patchwork  kölcsönöznek különleges hangulatot ennek az erősen férfias  világnak.

3.  Különc birtok 

R45_trends2013_final_18_7.indd

A gazdagon berendezett enteriőr létrehozatalához szükség van némi fantáziára, és nem nélkülözhető egy kevés dekadenciára való hajlam se. A színpadias hatásoktól sem mentes berendezésben az antikot  szürrealista darabokkal  egészítik ki, amitől az egész viccessé  válik.

4. Ellentétes szféra 

R45_trends2013_final_18_7.indd

Ezeket az enteriőröket a sivatag színei jellemzik, ahol a homok színétől az arany okkeren át egészen a sötét barnáig minden árnyalattal találkozni. Csupa természetes alapanyagot használnak, és rengeteg kézműves technikával előállított tárggyal oldják a jelenlévő high – tech keménységét.

Szöveg: Borsos Klára