2016 lakberendezési trendjei

Kedves kolléganőm, Borsos Klári sokat utazik a nagyvilágban. Őt a lakberendezés érdekli, így szinte minden nagyvásáron ott van, ahol ez a téma. Szeretem hallgatni élménybeszámolóit, melyből nemcsak az derül ki számomra, hogy milyen színű legyen a kanapém, hanem megtudhatom, hogy a világban, mit gondolnak a lakberendezéssel foglalkozó cégek a jövőnkről. Klári a Frankfurti Vásáron járt, innen hozta a híreket.

ambiente_giving_tf_006

A holnap újdonságainak gyökereit a legtöbbször a tegnap megvalósult eredményei között kell keresnünk, hisz általában a már amúgy is bevált dolgokat érdemes továbbfejleszteni. Nem kell ehhez más, csak némi fantázia, képzelőerő, merészség és empátia. Erről árulkodnak  a Frankfurti Vásár AMBIENTE kiállításának előzetes lakberendezési hírei is, melyek szerint jövőre sok meglepő és váratlan fordulatra számíthatunk. Talán a legizgalmasabbnak a belső terek és a külvilág közötti határok összemosódása látszik.

1. ARTISANAL GARDENING

3_Collage_artisanal_gardening_final másolatakicsi

A késő nyári kert csodás színei inspirálják ezt az új stílus irányzatot. Markáns árnyalatok, virágmotívumok, természetes anyagok, kézműves technikák jellemzik, amelyhez vintage darabokat használnak kiegészítésként. A népies és hippi hangulatot árasztó lakóterek szinte minden átmenet nélkül kapcsolódnak a kert, erkély, terasz világához.

2. FUTURISTIC COUTURE

 

3_Collage_futuristic_couture_final másolatakicsi

A tradicionális kézműves technikák és a 3D nyomtatás kínálta forradalmi lehetőségek soha nem látott esztétikai lehetőségeket nyitnak a lakberendezésben. Tudományosan is megalapozott, futurisztikus termékek születnek, ha a legmodernebb anyagok, a szintetikus technológiával kikevert színek korunk divatos csillogásával találkoznak. Ez az igényes játék már – már szürreálisnak ható magas értékeket teremt.

3. FUNCTIONAL SIMPLICITY

 

3_Collage_functional_simplicity_final másolatakicsi

Visszafogottan egyszerű irányzat, mely a funkcióra és a részletek tökéletes kivitelezésére koncentrál. A briliáns módon megvalósított, minimalista design a lényeget kívánja érvényre jutatni. A geometrikus alapformák, a tartós alapanyagok neutrális, monokróm színek segítségével válnak teljessé. Ez a nyugodt, kiegyensúlyozott  és őszinte stílus racionalitást sugároz.

4. COMPOSING FREEDOM

3_Collage_composing_freedom_final másolatakicsi

A kombinációs lehetőségek sora jellemzi ezt az előítéletektől mentes stílust. Az ellentétek vonzalmára épül, meglepő összeállításokat produkál, az egyéniséget állítja a központba. Szokatlan minták, erős színek, a 80-as évek világa, névtelen kedvencek biztosítják a lazaságát ennek a szemléletmódnak.

Szöveg: Borsos Klára

Fotó: Stilbüro bora.herke.palmisano