Már javában itt az ősz, lehűlt a levegő, sárgulnak a levelek és végre itt a sütőtok szezon! Ezt persze kötelező kihasználni, ezért a legnépszerűbb és legegyszerűbb receptet felkerestük, amely a tipikus őszi gyümölcsöt (igen, gyümölcs, mindenki meglepetésére!) tartalmazza. A tök nemcsak finom, de elképesztően egészséges is: egyrészt a fogyasztó hatása miatt nagyon kedvelt, másrészt a narancssárga színe segít felfrissíteni bőrünket és visszaadja a ragyogást, amit a nyár óta elveszítettünk. Magas energiatartalma pedig megadja a kellő energiánkat a napra, így sokkal tevékenyebbek vagyunk, ezt pedig mindenki értékeli, főleg ebben a nyirkos, hideg időben. Ha pedig van egy kis szabadidőnk, a családdal bátran faragjunk tököket az igazi hangulat kedvéért, nagyon jól el lehet szórakozni!
Sütőtök krémleves: 4 főre
Hozzávalók:
900 g sütőtök meghámozva és kimagozva
20 g vaj
0.5 közepes fej vöröshagyma
1 késhegynyi őrölt fehérbors
1 csapott teáskanál só
900 ml víz
80 ml főzőtejszín (15-20%-os)
1 késhegynyi őrölt gyömbér
tökmag
Az első lépésként, magozzuk ki a tököt és kockázzuk fel, míg a vajat megolvasztjuk egy edényben. Majd a hagymát szintén kockázzuk fel és pirítsuk meg a vajon miközben adunk hozzá egy kis sót és borsot. Miután kész a hagyma, öntsük rá a tököt, és adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Kb 25 percig kell főzni, ameddig meg nem puhul a tök. Következő lépésként, turmixoljuk az egészet, és közben folyassuk hozzá a tejszínt, hogy finom krémes legyen, izésítsük gyömbérrel. Végső lépésnek rakjuk vissza a tűzre egy pici időre, hogy összeálljon a leves és, hogy az ízek igazán összeolvadjanak!
Már tálalhatjuk is, egy kis tökmaggal vagy tökmagolajjal a tetején és pirítóssal mellette. Garantálom, hogy az egész család új kedvence lesz!