A hideg idő beköszöntével egyre jobban kívánjuk a tartalmas ételeket. Meleg levesekkel és
zöldségekkel kombinált pulykahússal azonban nem csak jóllakunk, de nyáron megszerzett
alakunkat is megtarthatjuk. Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya megmutatja a
legnépszerűbb kombinációkat.
A pulyka zsírban szegény és fehérjében gazdag hús, mely semleges íze miatt kiválóan
kombinálható a legkülönfélébb fűszerekkel és alapanyagokkal. Egészségtudatos emberek
nagy kedvence, hiszen nem tartalmaz felesleges kalóriát, ellenben kiválóan táplálja az
izmokat. Kívánjunk édeset vagy sósat, szaftosat vagy szárazat, a pulykahússal nem fogunk
mellélőni.
Édes kis burgonya
A korban, amelyben mindenki a különlegeset keresi, egyre inkább teret nyer az
édesburgonya, másik nevén batáta. A béta karotinban gazdag zöldség olyan sokoldalú, mint
a pulyka. Variálhatjuk a mesés kelet fűszereivel (fahéj, szerecsendió, szumák), ezáltal
meglepő, s a gyomornak könnyen emészthető fogást tálalhatunk.
Színes csoda
Hol van már a nagyi asztala, amikor gyerekként fintorogva forgattuk a szemünket a gyanúsan
bordó savanyúságot vizslatva! A cékla manapság szupermenő zöldség, sütve-főzve, levesbe
keverve gondoskodik a vas- magnézium és kalciumpótlásról. A pulykával párosítva szívet
melengető fogásokat készíthetünk belőle. Remek kiegészítője a kecskesajt is, mely
karakteres ízével tovább tetézi az összeállítást.
Nem csak Halloweenkor
Nem múlhat el ősz sütőtök nélkül. Az édesburgonya lágyabb kistestvére béta-karotinban és
vitaminokban gazdag zöldség. Akár egy jóízű távol-keleti ragu is kisülhet belőle, ha pulykával
párosítjuk. Szójával, mézzel megbolondítva ünnepivé varázsolja a hétköznapi estéket.
Ráadásul gyorsan megfő.
Zöld út az egészséghez
Bár úgy tűnik, egész évben szezonja van, a brokkoli valójában őszi zöldség és ilyenkor a
legzamatosabb. Igazi klorofilbomba, és vitaminokban is bővelkedik. Ezáltal rákmegelőző és fiatalító hatású. Pulykával párosítva akkor járunk a legjobban, ha sajttal és tejszínnel vegyítve
egy finom rakottast sütünk belőle. Ez az egyszerű megoldás nem igényel túl sok tapasztalatot
és munkát sem.
Mézédes megoldás
A karakteres füge és a pulyka mennyei párosa még a desszertet is kiváltja. Jobb is, ha így
csillapítjuk cukor iránti vágyunkat, hiszen a pulykahús sokáig eltelíti a gyomrot, mégsem
nehezít el és nem ugráltatja vércukorszintünket. Gyerekek nagy kedvence lehet ez a
kombináció.
Magvas gondolatok
A pulyka kirántva is menő. Keverjünk a zsemlemorzsába apróra zúzott diót vagy mandulát,
hogy tápanyagban dús magokkal fokozzuk a végeredményt. Köretnek pedig válasszunk
bulgurt vagy kuszkuszt, mely szintén remekül kombinálható a csonthéjasokkal.
———————————————————————————————————————————
Receptajánló:
Ragacsos gyömbéres pulykaszárny fóliában sült édesburgonyával
2-3 db pulykaszárny, só, bors, A szószhoz: 2 ek méz, 1 ek mustár, 2 ek
Worchester szósz, 2 ek szójaszósz, 1 db 4 centis gyömbér lereszelve, 1 dl sör, 4 db
édesburgonya, 1 csokor snidling, 2 dl tejföl.
A szárnyakat sóval, borssal bedörzsöljük, egy éjszakát állni hagyjuk. A szósz hozzávalóit
összekeverjük, a húsra öntjük, és 180 fokos sütőben lefedve 40 percig sütjük. A fóliát
levesszük a húsról, és időnként megöntözve a szósszal további 30 percig sütjük. Az
édesburgonyát alufóliába csomagoljuk, és a sütőben kb. 30 perc alatt puhára sütjük. A
szárnyat az édesburgonyával tálaljuk, snidlinggel megszórt tejföllel tálaljuk.
Brokkolis-pulykasonkás pite
Hozzávalók egy 24 centis kerek formához.
A tésztához: 20 dkg liszt, 12,5 dkg hideg vaj, fél tk
só, 2-3 ek hideg víz. A töltelékhez: 15 dkg pulykasonka, 1 kis fej brokkoli, 2 db zöldhagyma,
2,5 dl tejszín, 5 db tojás, 10 dkg reszelt sajt, só, bors, frissen őrölt szerecsendió
A lisztet a sóval, a felkockázott hideg vajjal, sóval és vízzel gyors mozdulatokkal
összedolgozzuk. Gombócot formálunk belőle és a hűtőben pihentetjük 30 percet.
A brokkolit kisebb rózsáira szedjük. Gőzpárolóban pár perc alatt félig puhára pároljuk,
félretesszük. A sonkát felkockázzuk, a zöldhagymát felkarikázzuk. A tojást elkeverjük a
tejszínnel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. A tésztát
a formába nyújtjuk, villával megszurkáljuk, és 10 percig elősütjük. Ezután rátesszük a tésztára a brokkolit, hagymát, pulykasonkát, és a tejszínes tojást is ráöntjük. Meghintjük reszelt
sajttal, és 35-40 perc alatt készre sütjük. (tűpróba!)