Ki tervezte meg a tökéletes “kisfeketét”?

Ahogy mondani szokták: egy elegáns nő ruhatárából nem hiányozhat a „little black dress”, amely sosem megy ki a divatból, szinte minden eseményre viselhető, kiegészítőkkel sokféleképpen feldobható, és mindenkinek jól áll. Hogyan lehet feldobni a feketét egy hozzá passzoló, új színnel? Egy elegáns fekete ruha lehet csábos, vad, bűbájos vagy drámai, attól függően, hogy mivel kombináljuk. A Marie Claire ezúttal az imádott fekete legstílusosabb „partnerét” kereste „Az év fiatal divattervezője” pályázatán. A magazin és a Perwoll közös felhívására közel száz kreáció érkezett.

“One is never over-dressed or underdressed with a Little Black Dress.”
Karl Lagerfeld

 

lbd-2

 

 

Ez az univerzális ruhadarab Coco Chanelnek köszönheti újjászületését. Korábban a fekete szigorúan a gyász színe volt. (Az Edward-korabeli hölgyek a kötelező gyászidőszak elején csakis egészen egyszerű szabású, díszítés nélküli fekete ruhákat viselhettek, később pedig szolid ékszerekkel, szalagokkal, hímzésekkel díszítetteket.)

Csakhogy a „Kisasszony” fittyet hányt a szokásoknak, és 1926-ban megalkotta rövid, fekete klasszikusát, amelyet rögvest be is mutatott a Vogue-ban. A modell divatba jött, és igen népszerű maradt a nagy gazdasági világválság idején is, amikor a nők nem tudtak sokat költeni az öltözködésre.

lbd

Hollywoodban is imádták a kis feketét sokoldalú felhasználhatósága miatt. A második világháborúban szinte egyenruhának számított a munkahelyeken. A háború utáni konzervatív korszakban, az ötvenes-hatvanas években kelendő volt, de túlságosan kihívónak tartották, ellentétben mondjuk a szürkéskék színű ruhákkal.

A klasszikus darabot a hatvanas évek lázadói alaposan megkurtítva viselték, a régebbi fazont pedig Audrey Hepburnön imádta a világ az Álom luxuskivitelben című filmben.

A nyolcvanas években a kis fekete válltömést kapott, a kilencvenes években pedig még a grunge stílus követői is feketében mentek bulizni. És manapság? Nincs olyan divatház, mely ne dobná piacra évről évre a kis feketét. Csak a kiegészítők változnak. A „little black dress” örök.

 

Chanel-Little-Black-Dress

 

 

„Olyan egyedi, új megoldásokra törekvő alkotásokat vártunk idén, amelyek a fekete alapszínt megfűszerezik valamilyen hozzáillő, izgalmas árnyalattal. Figyeltünk arra, hogy a darab mennyire követi a mai trendeket, de a látványosság és a minőség is nagy szerepet játszott a kreációk értékeléskor – kezdte László Krisztina, a Marie Claire főszerkesztője. – Idén sok visszatérő pályázónk volt, aminek nagyon örültünk, de természetesen új fiatal tehetségek is feltűntek a jelentkezők között. Ismét találkoztunk művészeti iskolák ifjú növendékeivel, ami rendkívül pozitív, hiszen minden bizonnyal közülük kerülnek majd ki a divatszakma kiemelkedő egyéniségei, akik a későbbiekben akár a Marie Claire Fashion Days kifutóján is bemutatkozhatnak. A kezdő tervezők mellett civilek is feltűntek, akik hobbiszinten imádnak varrni, és úgy gondolták, kipróbálják magukat élesben is. Ez a pályázat minden kaput nyitva hagy, így boldogok vagyunk és díjazzuk, ha a divatszakmán kívül mások is bátran meg merik mutatni a tehetségüket” – mesél a pályázókról a főszerkesztő.

laszlo_krisztina

A háromtagú zsűri minden munkát alaposan tanulmányozott, végül több szempontot együttesen figyelembe véve választották ki a 25 finalistát.

„Nem mindig volt teljes egyetértés közöttünk, de ez természetes, ugyanis mindannyian más területről érkeztünk. Kicsit megnehezítette a dolgunkat az is, hogy a tervezők magukon fotózták le a kreálmányokat, de igyekeztünk csak a ruhát nézni, és egy modellen elképzelni a kifutón. Míg Tomcsányi Dóri, a Dori Tomcsanyi márka alapító tervezője szakmai szemmel értékelte a ruhakölteményeket, és a minőségre nagy hangsúlyt fektetett, addig Benczúr Dóra, a Perwoll márkamenedzsere a nőiességet, a hordhatóságot figyelte. Én a magazint képviselve egyrészt kerestem a ruhákban az egyediséget, a pikantériát, valamint azt is néztem, hogy vajon egy Marie Claire-nő felvenné-e az adott ruhadarabot, amikor este partizni, bulizni megy” – fejti ki az értékelés szempontjait László Kriszta.

LBD-flirty-640x340

A pályázat nyertesei a pénzdíjon felül bemutatkozási lehetőséget kapnak a november 13–15. között a Várkert Bazárban megrendezésre kerülő Marie Claire Fashion Daysen, valamint a magazinban is feltűnnek majd.