Vizipók is a kórházba került

 A magyar rajzfilmek világ színvonalúak, szinte már művészi elemeket is tartalmaznak. Szerencsések voltunk, hogy ezen nőhettünk fel és nem a “kartúnetvörk” idióta figuráin. De a mi régi mesehőseink még a mi gyermekeinket is ugyanúgy szórakoztatják. Remek és példamutató kezdeményezés  a Bács-Kiskun Megyei Kórházban elsőként megvalósított, a gyermekek önfeledt gyógyulását segítő mesekórház minta projekt.

_DSC0127_2

A kórház vezetése és dolgozói évek óta elkötelezett hívei a minőségi, magas színvonalú betegellátásnak, a lelki és mentális gyógyulást segítő tevékenységeknek. Péntektől a kórtermeket és folyosókat több mint 600 négyzetméternyi felületen mesés tapéták díszítik, melyeken életre kelnek a Magyar népmesék és a Vízipók Csodapók 40 éve ismert figurái és történetei. A Kecskemétfilm Kft. művészeinek bevonásával európai szinten is egyedülálló technológia alkalmazásával kerültek kivitelezésre a Kecskemét kulturális örökségéhez kötődő motívumok. A projekt megvalósításában kiemelt támogató volt a Duna Aszfalt, valamint Kecskeméten és környékén működő vállalkozások, ill. magánszemélyek.

_DSC0138_2

Közismert, hogy a gyógyulás ideje milyen szoros összefüggésben van a lelki tényezőkkel. Ez kiemelten fontos a gyermekek esetében, akik szüleik nélkül, sokszor heteket is eltöltenek, számukra idegen, sokszor rideg világban, a kórházban. A szülők számára is nagy segítség, hisz könnyebb szívvel hagyják a kicsiket otthonosabb közegben. A falakat díszítő mesefigurák nem csak a kis betegekre, de a kórházi dolgozókra is jótékony hatással vannak. Erőt ad az itt dolgozó orvosoknak és nővéreknek a további megfeszített, áldozatos munkájához, megkönnyíti a mindennapi feladataikat, akár egy vérvételt, a mesefigurák ürügyén könnyebb a kommunikáció a kis betegekkel.

_DSC0139

Mikulás Ferenc projektvezető szerint a népmesék olyanok, mint a gyermekek gyógyulási folyamata. Orvosok, gyógyszerek és varázsszerek segítik őket a szimbolikus úton, melynek végén elnyerik méltó jutalmukat: a kis betegek meggyógyulnak.A kórház vezetőinek régi álma volt a gyógyulás, a gyógyítás közegét alapjaiban, kreatív eszközökkel megváltoztató közeg kialakítása, ami most karitatív összefogás eredményeként valósulhatott meg. A megvalósításához szükséges összeget egy jótékonysági bál keretében gyűjtötték össze.

_DSC0152_2A környezetalakító minta projekt célja az aktív, közösségi tereket és altató, vizsgáló részletegeket a gyerekek számára is „működésbe” hozni: létrehozni egy olyan helyet, ahol azonosulni tudnak az orvosokkal, a gyógyítással és rövid időre ők is kicsit dokik lehessenek, önmagukat gyógyító „Csemetedokik

A Csemetedoki projekt támogatói:

Kiemelt támogató:

Duna Aszfalt Kft.

Fő támogatók:

Bácsvíz Zrt.

Fornetti Kft.

Kész Holding Zrt.

Kiskunfélegyházi Malom Kft.

Linartech Autóház Kft.

Malom Üzletház

Peki Restaurant Kft.

Roche (Magyarország) Kft.

Univer Szövetkezeti Zrt.

Utazásmánia Bt.

Vascular Venture Kft.

Ver-Bau Építőipari és Szolgáltató Kft.