Okos telefon, okos gyerek?

Két hete megkezdődött az iskola, a legtöbb gyerek számára vége a hosszú hetekig tartó mókának és kacagásnak. A tanulásnak azonban nem kell feltétlenül a füzetek és könyvek felett való görnyedésről szólnia. Otthonotokban felbukkanó Samsung Galaxy S5 okostelefonnal vagy Galaxy Tab S táblagéppel nem csak mérges madarakkal lehet dobálózni, de ma már számos jó minőségű, iskolakezdéshez hasznos alkalmazás áll a gyermekes szülők rendelkezésére. Ezek olyan ingyenes vagy fizetős programok, amelyek fejlesztik a csemeték készségeit, és segítik iskolai munkájukat. Végül, de nem utolsó sorban megtanulják hasznosan kezelni ezeket az eszközöket, ami ugye a szülőknek sem hátrány.

 gyerekek mindennapi nő

A Samsung Galaxy S5 és Galaxy Tab S készülékeken a közelmúltban egy, kifejezetten gyerekeknek készült alkalmazásbolttal bővült a már korábban is elérhető Gyerekfunkció. Az úgynevezett Kids Store-ból olyan hasznos appokat tölthetsz le csemetédnek, amellyel elősegíted a fejlődését miközben ő is remekül szórakozik. Ez a funkció fogja a gyerkőcöd kezét, s segít megóvni az interneten fellelhető káros tartalmaktól. A gyermekek számára készült alkalmazásboltban mintegy 900 kifejezetten a legkisebbeknek szánt programból válogathatsz. Garantált szórakozást biztosít a LEGO, és több angol nyelvű oktatóprogrammal is meglepheted a gyerkőcöt, úgy, mint az Agnitus, vagy a Little Bridge English. Az alábbiakban olyan appokat gyűjtöttünk össze, amellyel a tanulás, vagy az iskolára való felkészülés mindkettőtök számára igazi gyerekjáték lesz.

 

Appok a legkisebbeknek

Ha gyerkőcöd még az óvoda játékvilágában él, de már közel az iskola, nem kell aggódnod, a Sulira fel! alkalmazással ellenőrizheted, mennyire alkalmas az iskolakezdésre. Miközben a gyerkőcök szórakoztató és játékos feladatokat oldanak meg a táblagépen, ellenőrizheted az elért eredményeket és nyomon követheted fejlődését. Az alkalmazás mesekönyvre hasonlító grafikája biztosan magával ragadja még a legkisebbeket is.

 Tab_S_1

Nevével ellentétben a kisiskolásoknak is nagy segítség lehet a Professzor Ovi. A matek sokunk gyengéje, tegyél érte, hogy csemetéd megszeresse, és sikerélménye legyen a suliban. A Professzor Ovival tizenkét játékos matematikai feladatot kell megoldaniuk a kicsiknek a legegyszerűbb alakfelismerő játékoktól a számokon át az összefüggésekig. A nehézségi szintet is beállíthatod, de ha szeretnéd, akkor nem csak magyarul, hanem angolul és németül is elvégezhetitek a feladatokat, így nem csupán a matek, hanem egy kis idegen nyelv is ragad a gyerkőcre.

 TAB_S_2

A Little Bridge English nyelvtanuló alkalmazás szintén már inkább olvasni tudó csemeték számára készült. A gyerekek egy avatár segítségével egy külön országba léphetnek, ahol a szótanulás mellett a nyelvtant is gyakorolhatják több száz játékos feladaton keresztül. A gyerkőc – ha szeretnéd – egy kifejezetten angolt tanuló közösségbe is csatlakozhat, így más országban élő, Little Bridge alkalmazást használó gyerekkel gyakorolhatja a nyelvet.

 

Ha már idősebb a gyerkőc

Ha már nagyobb a porontyod érdemes megnézned Magyarország egyik legnagyobb e-book könyvtárát: közel 700 könyvet kaphatsz meg így ingyenesen, egyebek mellett számos kötelező olvasmányt, ifjúsági könyvet és a világirodalom legnépszerűbb klasszikusait, amelyekkel a gyerkőc a suliban is találkozik.

 Children2

Csemetéd nem tudja követni a történelmi eseményeket? Nem látja az összefüggéseket? A Magyar História alkalmazás neki készült, ez egy képekkel illusztrált válogatás Magyarország történelmének, közismert szereplőinek és korszakainak bemutatására. Az app letöltésével időrendi sorrendben térképezhetitek fel a magyar történelmet honfoglalástól egészen a rendszerváltásig, korszakokra bontva ismerteti az adott időszak meghatározó uralkodóit, vezéregyéniségeit. Az adatbázisban időrend szerint, betűrend alapján és szócikkek szerint is kereshettek.

Ha gyerkőcöd már táblagéppel jár iskolába érdemes egy jó minőségű irodai programcsomagot is letölteni, amelyben szöveget, táblázatot és előadást is szerkeszthet. Az ingyenesen elérhető alkalmazások közül érdemes a Google csomagját letölteni. Az online felületen mindenhonnan elérhető Google Drive-ban szöveges dokumentumot, táblázatot, prezentációt és kérdőívet is készíthet a gyerkőc. Az elkészült dokumentumot az interneten tárolhatja, így az órán lejegyzetelt szöveget, vagy más dokumentumot hazafelé, a buszon a telefonján is el tudja olvasni.