Mit pakolsz tízóraira a gyereknek?

Tíz éve szeptembertől júniusig van egy plusz feladatom. Megfelelő tízórai prezentálása nap mint nap a fiaimnak. A nagyobbal indítottunk, akkor kezdtem el gondolkodni, milyen étellel dobhatnám fel gyerekem napját a suliban. Nem vagyok híve “a pakoljuk tele csokival”, hogy legalább ez boldogítsa sok számolgatás, olvasás és írás közben.

iskola

Inkább, ismerve az iskolai menza hiányosságait, megpróbáltam egészséges, tartalmas, mégis izgalmas ételeket készíteni reggelente az uzsis táskába. Jó, bevallom, ez nem mindig sikerült. Futottam már a gyerekkel reggel hétkor a suli büféjébe, ahol Marcsi néni (a büfés) vicceket fabrikált a félig alvó anyukákról, azaz rólam. Az első fiam elég válogatós, de a kisebbik már örömzenélés, mert neki akár zöldségeket is pakolhatok, szívesen megeszi, csak arra kell figyelnem, hogy a tárolódobozban frissen maradjon, mert ha nem, akkor hazaszállítja és beír a képzeletbeli panaszkönyvbe a minőségi hiányosságokról. Szóval nem egyszerű ez és gondolom, sokan vagyunk, akik azt szeretnénk,  a gyerek ne korgó gyomorral üljön az iskolapadban és jóízűen falatozzon az otthoni kis elemózsiából. Ezért örültem, hogy most kaptam néhány tippet Dosso Gabitól, aki igazi pulykaspecialista, Gallicoop háziasszonya.

 

5 sulibarát pulykás szendvics kreatív szülőknek

A tökéletes, gyerekeknél is bevethető szendvics egyszerű, de jól összeválogatott alapanyagokból készül, percek alatt. Manapság már az sem mellékes, hogy mik az összetevők, hiszen a felgyorsult világban a tudatos táplálkozás az egészséges életmód alapja.

pulykasonkás angry birds szendvics

Ugyanakkor az is fontos szempont, hogy ne drága vagy nehezen beszerezhető alapanyagok tegyék változatossá az ételt. Ezeket a szempontokat is figyelembe véve született meg a pulykás halacska, nyuszi, tehénke, angry birds és pillangó.

pulykasonkás halacskaszendvics
A dietetikusok szerint szárnyasból készült felvágott akár minden nap kerülhet a gyerekek tányérjára, hiszen zsírszegény és fehérjében gazdag. Főként a pulykahús ajánlott, amely a többi húsfélével összehasonlítva nagyobb arányban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek segítik a szív- és érrendszer védelmét.

pulykasonkás pillangószendvics

Emellett a szendvicsekről a zöldség sem hiányozhat, de ez sajnos gyakran a tányéron marad. Ezért születtek ezek a receptek, amelyeknek nem lehet ellenállni. Még a válogatós srácoknak is jobban esik az így elkészített falat!

szendvicstehénke
A kreatív szendvicsek készülhetnek otthoni reggelire vagy meglephetjük csemetéinket a közös családi vacsikor, de az angry birds és a kis pillangó az uzsonnás dobozba is befér. Ha a gyermeked büszke tízóraijára az osztálytársak és az ő anyukáik is kedvet kaphatnak az egészséges és kreatív szendvicsek készítéshez!