Elsős lesz a gyerek! Melyik iskolát válasszuk? ápr20

Címkék

Hasonló cikkek

Oszd meg

Elsős lesz a gyerek! Melyik iskolát válasszuk?

Szülőnek lenni nem egyszerű. Erre akkor jöttem rá, amikor rám szakadt a felelősség a szülőszobában első gyermekem születése után fél órával. “Hová vitték a gyerekem? Biztos éhes. Fázik. Fél. Él még?” ilyen kérdések zakatoltak a fejemben, és azt gondoltam, a legjobb helyen a méhem oltalmában tudhattam. Hogy vigyázok majd rá? Menni fog ez nekem? Hiszen erről nem olvastam a szülésre felkészítő könyvekben, csak addig jutottam, hogy …toló fájások percenként jöhetnek, …akkor ez már a vajúdás, … hamarosan megszületik a baba.” De mi van utána?!?

tanévkezdés_small

Eltelt pár év és már rutinos szülőnek mondhatom magam, persze nap mint nap ér meglepetés és váratlan fordulat, amit azon nyomban meg kell oldani. Ebben az évben második gyermekem iskolaválasztása a legfőbb megoldandó feladat. Első fiam iskolaválasztásából sajnos kimaradtam, mert éppen akkor ismerkedtem a második fiammal, aki akkorra időzítette a születését, amikor az iskolákban a nyílt napokat tartották a leendő elsős szülőknek. A férjem ment el a bemutató órákra. Szerencsénkre a körzetes iskolánk, – ez a szó azt jelenti, hogy minden gyermeknek van a lakóhelyéhez mérten talán nem is a legközelebbi, de hivatalosan kinevezve egy iskola, ahová elvileg fel kell venni – egy jó hírnévvel bíró tanintézmény. Amikor ifjú házasként első otthonunkba költöztünk, bevallom, nem volt szempont, hogy jó iskola is legyen a környéken. Tulajdonképpen csak véletlen szerencse, hogy az ország egyik legjobb iskolája körzetében lakunk. Érdekessége, hogy ennek az iskolának van a legkisebb körzete, mert azt is tudni kell a körzetesség kapcsán, hogy sokan jelentkeznek át más lakhelyre, pusztán az iskolaválasztás miatt. Ezzel a helyzettel az intézmény is tisztában van, de jogilag nem tud mit kezdeni a problémával. Nincs lehetőség leellenőrizni az elsősök igazi lakhelyét, talán csak annyit kérhetnek, hogy a lakcímkártya három hónapnál nem lehet frissebb. Nekünk trükközni sem kell, hogy az iskola felvegye a gyereket. Azért mégsem olyan egyszerű a helyzet. Mert mi alapján dönti el az ember, hogy jó az iskola.

tanévnyitókis

Az iskoláról érdemes a környezetünkben érdeklődni, olyanoktól, akiknek már odajár a gyermeke. Lehetőleg több szülőt is kérdezzünk meg. Nem javaslom azért, hogy az iskola kapuja mellett állva, a kilépő gyerekeket faggassuk, ha nem akarunk az őrszobán kikötni gyerek zaklatás vádjával… Tehát ha nem derítettünk ki semmit az iskoláról, akkor sincs nagy baj, mert minden intézmény szervez nyílt napokat, ahová ellátogathatunk és feltérképezhetjük a viszonyokat. Érdemes az osztálytermekbe bekukkantani, a falakon láthatók az oklevelek, rajzok és egyéb iskolai életet bemutató kiadványok, elárulják, milyen aktívak a tanárok, mennyire kreatívak a feladatok, hogyan működik együtt diák és tanár. Mint egy jó nyomozó így haladhatunk tovább. Ha beülünk egy órára, legyünk nagyon figyelmesek. A gyerekek viselkedése is sokat elárul. Míg az első tíz percben még zavarhatja őket a sok szülő jelenléte, de megfigyeltem, hogy lassan elfeledkeznek rólunk és a tanító nénire koncentrálnak. Bevallom, én nem azt néztem, hogy mi a tananyag, inkább azt tartottam fontosnak, mi van tanár és diák között. Szívesen dolgoznak együtt, észreveszi a pedagógus, ha valaki lemaradt, ha elkalandozott, ha kérdése van. És mennyire türelmes és kedves a gyerekekkel abban a negyvenöt percben. Azaz mennyire EMBER. És képzeletben pontoztam. A férjemmel már első gyermekünk suliválasztásánál is megállapítottuk, hogy inkább erősebb iskolába íratjuk a gyereket, ahol nagyok az elvárások, sok a verseny, mert otthon úgyis a maximális kényeztetés és szeretet várja, így szeretnénk, ha megtanulna keményen dolgozni, bizonyítani. Hiszen majd az életben is kihívások sora vár rá. Más szülőkkel beszélgetve, szinte megdöbbentett, miként vélekedtek már most a pedagógusokról egy fél délelőtt után. Volt, aki Stockholm szindrómához hasonlította a gyerekek odaadó figyelmét a tanár felé, mert szerinte túl keményen fegyelmezi őket.

Elárulom, több jó szakembert láttam, mint kevésbé jót. Így már döntöttem is, kire bíznám szívesen féltett kincsem: a gyermekem.

Hasznos tippek:

  • A körzetes iskolánkat a neten is megtalálhatjuk
  • Nemcsak körzetes iskolába adható be a jelentkezés
  • Érdemes az ovis barátokkal összefogva nézelődni és közösen megbeszélve a tapasztalatokat, dönteni
  • Nem tanácsos nagyon távoli iskolát kiválasztani, mivel a hajnali ébresztés nem tesz jót hosszútávon gyermekünknek és nekünk sem
  • nyílt napokon a szünetekben a gyerekektől is érdeklődhetünk, hogy érzik magukat az iskolában, osztályban