10 tipp iskolakezdő szülőknek

Természetesen nem a szülők kezdik az iskolát elméletben, de a gyakorlatban bizony újra becsengetnek nekünk is. Nagyobb fiam hetedikes és elsőben csak kapkodtam a fejem, hogy mennyi minden kell egy iskolát kezdő nebulónak. Az idén a kisebbik kezdi a suli. Rutinos szülőként várom az évkezdést. Hatalmas tapasztalatom megosztanám az érdeklődőkkel…

Minden elsős várja már az iskolát, így nagyon hasznos, ha együtt vásárolunk és mégsem, mert a gyerek csak a kedvenc mese hőseivel ellátott füzeteket, radírokat, ceruzákat veteti meg. Tapasztalatom szerint nem mindig ezek a legjobb minőségű taneszközök. Tippjeinkkel talán elkerülhetők a tipikus elsős szülő “mindent megveszek a gyereknek” hibák.

1.Iskola táska a mérföldkő

Az iskolatáska vásárlás egyfajta beavatási szertartás, olyan, mint a rómaiaknál a tógafelvétel. Gyermekünk ekkor érezheti, hogy véget értek a bodobács gyűjtögető évek az oviban, elérkezett a nagy megmérettetés ideje… Mindenképpen együtt találjuk meg  a gyerekkel az iskolatáskáját. Itt érzi át (a mit sem sejtő áldozati bárány), hogy eljött egy új korszak és könnyebben ráhangolódik a sulira, no és talán jobban vigyáz majd az iskolatáskájára. Azért előtte tájékozódjunk az árakról és a minőségről. Nálunk a tanulópénz a méregdrága, de annál silányabb Spongyabob iskolatáska volt, ami nem egészen két hónapig bírta a kiképzést. Majd vehettünk egy újat. Tehát mindenképpen jó minőségű, strabíró iskolatáskát válasszunk, elsősöknek a klasszikus, felülről bepakolós, merevített fajta a legpraktikusabb.

2 Túlzásoktól mentesen

Az iskolatáska mellé több cég gyárt uzsonnás táskát, tisztasági csomagot, tornazsákot és tonnányi kiegészítőt. Na ezekből nem ajánlott túlzottan bevásárolni. A mi szuper, hűtő akkus uzsonnás táskánk sem járt az iskolában, mivel az iskolatáskában is tökéletesen elfért az uzsonna és a keményfedeles füzettartók beszerzésének sem volt semmi értelme, azon gondolkodom, kinek adjam oda, mert rengeteg helyet foglalnak.

taska answearTáskák: www.answear.hu

3 A listám nélkül soha

Általában az elsős szülőknek már nyáron is tartanak egy szülőit, ott kioszthatnak egy listát. Érdemes eszerint vásárolni. Mi éppen nyaraltunk a szülői értekezlet idején és nem volt könnyű beszerezni a listát, ami alapján vásárolnunk kellett. Lista nélkül nem ajánlott beszerzőkörútra indulni, mert az egész papírboltot hazavihetjük, teljesen feleslegesen. A tanító néniknek speciális igényeik vannak vonalzó méret és egyéb ceruza, zsírkréta ügyben is.

4 Kő, papír, olló…

A tolltartó is kulcsszerepet játszik a gyerekek iskolai életében. Mivel az elsősök nem ismerik egymást, a tolltartó fogdosása, felfedezése egy jó ismerkedési pont. Ha azt akarjuk, hogy menő legyen a gyerekünk, legyen menő a tolltartója is. No és a praktikus, könnyen elrendezhető verziót válasszuk, ahol elfér a sok grafit, piros, zöld színű ceka és a színesek, olló, radír, ha használhat. A tolltartóban rengeteg dolognak kell elférnie. Ezért “két szintes” a jó választás.

5 Ceruza raktár

Érdemes betárazni a ceruzákból, színesekből. Sajnos ezek fogyóeszközök. Nálunk szinte naponta üresen került haza a tolltartó, de más szülők is panaszkodtak. Év végén egy dobozból válogattuk ki az elveszettnek hitt ceruzákat, mert a gyerekek nem hajoltak le óra közben, ha leesett, hogy felvegyék. Később pedig elfeledkeztek róla, annyi impulzus érte őket vagy működött egy Bermuda háromszög az osztályban, ami elnyelte a ceruzákat.

6 Jelöld meg!

Az előző pont miatt, így érdemes már év elején szépen ráírni alkoholos tollal a gyerek nevének kezdőbetűit. Vagy ügyes kezű apukák bele is véshetik év végén könnyebb lesz megtalálni. De be is tárazhatunk akciós ceruzákból.

7 Csomagold be!

Csomagoló papírt is kérhetnek speciálisan az osztálytól. Nálunk bevált és praktikus is az áttetsző fólia, amiből több verzió is kapható. Van olyan, aminek a két vége ragad és van olyan, aminek az egész hátoldala. Ezt egy kicsit nehezebb légbuborékmentesen feltenni, de jól védi a könyveket, füzeteket egész éven át és a gyerek egy idő után beazonosítja a könyv borítóját. Igen szépen illusztrált tankönyveket gyártanak már.

8 Rajzdoboz tartalma

Rajzdoboz összeállítása is a szülő otthoni feladata. Egy jó minőségű cipős doboz is tökéletes erre a feladatra. Ha még jópofa csomagolópapírral bevonjuk, akkor szép is lesz, a gyerek szívesen használja. A tanító néni listája szerint kell megtölteni, felesleges dolgokkal ne tömjük tele. Egy nagyobb méretű apa poló lehet a festő köpenye, így a ruháját megóvhatjuk.

9. Uzsonna is kell!

A kisiskolások önállóan étkeznek már. Nálunk ez nagyon nehezen alakult. Szinte minden nap hazahozta a szendvicsét és a gyümölcsöt, csak már két dimenziós állapotban. Csak a kekszeket, sütiket ette meg napközben. Ennek persze nem örültünk, de már nem voltunk mellette, hogy figyelmeztessük a helyes táplálkozásra és sajnos a tanító nénik sem tartották ezt fontos feladatuknak. Így ha lehet, már most szoktasd az önálló, helyes étkezés betartására, hogy ne érje váratlanul az iskolai tízóraizás. A folyadékról se feledkezz el.

10 Kicsit segíts!

Minden nap egy őrület, amikor az elsős gyerekünk megkezdi tanulmányait. Mivel igen korán kell kelni, segíts előző nap gyermekednek a pakolásban! Több pedagógus nem híve a patronálásnak, mert szerintük a gyerek elveszti az önállóságát, de annyi új inger éri az ovisból éppen csak iskolássá vált kisgyermeket, hogy kevesebb stressz élménye lesz, ha rendben lesznek a taneszközei az órákon. Pár hónap után megpróbálhatod, hogy egyedül készüljön el. Érdekes látvány az ajtón iskolatáska nélkül kisétáló gyermek…

Jó tanulást az egész családnak, mert készülj fel, hogy újra tanulod az általános iskolai tananyagot szeretett gyermekeddel, kezdve az összeadással és folytatva az éticsiga szaporodásával… :)