Ovis szappanos akció! szept29

Címkék

Hasonló cikkek

Oszd meg

Ovis szappanos akció!

Október 15-e a kézmosás világnapja. Ebből az apropóból a Vanita Kristályszappan Manufaktúra csapata 10 óvodás csoportot (középsősöket és nagycsoportosokat) egy kis rajzversenyre hívott. A téma a kézmosás. Minden csoport kap annyi miniszappant, ami elég lesz nekik a tanévben és adnak mellé egy mesét is, amelyhez készíteniük kell – természetesen az óvónénik segítségével – egy A/3-as méretű rajzot (lehet ragasztani, festeni is). Az elkészült alkotásokat felteszik majd a weboldalukra is, ahol 2 hétig folyamatosan lehet rájuk szavazni. A nyertes ovis csoport fejenként egy 5000 Ft-os egészséges csomaggal lesz gazdagabb.

 

1015_kezmosas

 

A kézmosás fontosságára először az anyák megmentője, Semmelweis Ignác hívta fel a figyelmet, amikor is a szülész-nőgyógyász rájött, hogy mennyire fontos a kézfertőtlenítés, és az 1840-es években bevezette a klinikákon a klórmészoldatos kézmosást.
Azóta rengeteg fertőző betegséget meg tudunk előzni, és a gyermekágyi láz kialakulásának veszélye is lecsökkent. A kézmosás különösen fontos minden étkezés előtt, betegekkel való érintkezés előtt és után, seb ellátás előtt és után, a vécé használata előtt és után, egy csecsemő megfogása, vagy tisztába tétele előtt és után, orrfújás előtt és után, állatsimogatás, etetés után, szemét pakolása után, közlekedési eszközről való leszállás után, valamint a pénzzel való fizetés után.

 

A biztos védelem érdekében azonban nem elég, ha csak meglötyköljük a kezünket a vízzel, hanem meg kell tanulnunk a helyes technikát!

A legjobb módszer, ha 30 másodpercen keresztül, alaposan mossuk a kezünket! Egy gyors öblítés után 20 másodpercig szappannal, dörzsöljük a kezünket, és az ujjunk közét, majd alaposan öblítsük le! A művelet végén ne maradjon vizes a kezünk, hanem alaposan törüljük meg, hogy ezzel elkerüljük a bőr kiszáradását és a gombák kialakulását! A legjobb, ha erre papírtörlőt használunk, amivel nyilvános vécék esetében, az ajtót is kinyithatjuk.

 

A kézmosás fontosságát már egészen kicsi korban is meg kell tanítani a gyerekeknek, mivel az ő közösségükben sokkal gyakoribbak a megbetegedések, mint a felnőttek között, ráadásul a legkisebbek szeretnek mindent a szájukba venni, főleg a játékokat, valamint a koszos kezükkel folyton az arcukhoz nyúlnak.