Ha korábban jön a baba

Minden leendő anya megtervezi a szülését. Elképzelik, hogy milyen lesz a nagy találkozás a méhükben cseperedő csöppséggel. A szülések 8-10 százalékánál sajnos korábban érkezik a baba. Erre a helyzetre lehetetlen felkészülni, de Juhász Viktória a TV2 9 Hónap műsorvezetője szerint, vannak olyan koraszülések, amelyek megelőzhetőek lehettek volna.

baby2

Lehet befolyásolni a koraszülést?

Nem minden esetben, de az a tapasztalatom, hogy az a kismama, aki rendszeresen jár terhes gondozásra, ahol havonta alaposan megvizsgálják, csökkenthető a koraszülés kockázata. Koraszülést a szöveti hajlam is okozhatja, ami rendszeres és alapos vizsgálattal kiszűrhető. A méhszáj belső vizsgálata is fontos és a fertőzéses megbetegedések megállapítása is sokat segíthet. A 18. héttől a terhesgondozást végző orvos tapintással rendszeresen ellenőrzi a méhszájat. A legpontosabb mérést azonban a hüvelyi ultrahanggal lehet  végezni, így ugyanis a belső méhszáj állapota is vizsgálható. Azért szoktak rendszeresen vizeletet nézni a terheseknél, mert ha baktériumok vannak a vizeletben, azok hajlamosító tényezőként jelentkeznek a koraszülés kapcsán. Fontos, hogy a 20-25 hét környékén legyen hüvelyváladék tenyésztés, illetve folyás esetén azonnal kezelést kapjon a kismama.

Mit tehet a kismama, ha kiderül, hogy elvékonyodott vagy kinyílt a méhszája?

Szerencsére méhszáj elégtelenség esetén is van mód terápiára. Az elsődleges javaslat a sok pihenés és fekvés, de sajnos előfordulhat, hogy ez nem vezet túl sok eredményhez. Sokkal modernebb és hatékonyabb módszer az úgynevezett arabin gyűrű, amely egy szilikon gyűrű és, hogy ha a méhszájra felhelyezik, akkor tehermentesíti a méhnyakat, ezáltal nem nyílik meg, ha pedig már kicsit meg van nyílva, akkor összefogja.

 

Ha mégis koraszülés lesz, akkor ezeket a babákat hol gondozzák?

A koraszülöttek perinatális/neonatális intenzív osztályra kerülnek, mivel speciális ellátást igényelnek. Újszülöttekre szakosodott intenzív osztályból összesen 22 van Magyarországon, ebből 7 Budapesten, a többi főbb megyeszékhelyeken. Súlyuktól, állapotuktól, betegségüktől függően életük első heteit, hónapjait töltik itt a koraszülöttek. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően egyre kisebb súlyú babákat is sikerül életben tartani és teljes gyógyulást elérni. Tudni kell azonban, hogy a koraszülöttek megszületésükkel értékes heteket veszítenek. Ezt a fejlődés kiesést pótolja a koraszülött intenzív osztály, melynek feladata, hogy “művi anyaméhet” biztosítson a koraszülötteknek, amely legyen meleg, biztonságos, védjen a környezet ártalmaitól és a megfelelő növekedés, fejlődés is biztosítva legyen. A még éretlen szervek működését is segíteni, támogatni kell, különböző gépek, gyógyszerek segítségével. E nehéz időkben az osztály speciálisan képzett orvosai, az intenzív szaknővérekkel együtt gyógyítják, ápolják a rájuk bízott gyermekeket. A nővérek gondos odaadó munkáját a legkorszerűbb műszerek, monitorok sem tudják teljesen pótolni.

 

Hogyan működik a kenguru módszer és már itthon is alkalmazzák?

A kenguru módszert már az ősidőkben is ismerték, de a hetvenes években történt, hogy egy kolumbiai szülészeten olyan szükség helyzet alakult ki, hogy annyi koraszülött baba született, hogy nem volt már elegendő inkubátor. Így a babákat az édesanyjuk mellkasára helyezték és betakarták őket, hogy nehogy kihűljenek. Az eredmény hihetetlen volt: az anyával együtt gondozott babák túlélési aránya magasabb volt, mint azoké, akiknek jutott hely az inkubátorban. Azóta vizsgálatok is igazolták az anya testének hőszabályozó szerepét: ha a gyerek testhőmérséklete csökken, az anyáé nőni kezd, így mindig ideális a kettőjük hőháztartása. Az anya testén tartott baba megfelelő ingereket kap idegrendszere fejlődéséhez, és légzése, vérellátása is javul. Hazánkban a MÁV kórházban is alkalmazzák a kenguru módszert sikerrel.

baby kenguru módszer

Hogyan táplálják a koraszülött babákat?

 

Attól függ, mekkora a baba, hanyadik terhességi héten született. Vannak, akiket csak szondán át tudnak táplálni. Az anyákat biztatnám, hogy a koraszülött babáknak is nagy szüksége van az anyatejre, így a legjobb megoldás, ha lefeji a tejet és, ha már adható a babának, akkor már egy pár csepp is kincset ér. Az anyatej megvédi a baba érzékeny bélrendszerét a kórokozóktól, sok súlyos betegségtől menthetik meg anyatejjel a babát. A rendszeres fejéstől pedig fokozódik a tejtermelés.

_IGP2497

 

A műsor készítése kapcsán több szülészeten járt, így sok újdonsült szülővel találkozott. A koraszüléssel szült anyák hogyan viselik ezt a nehéz helyzetet és tudnak-e szakemberek esetleg pszichológus segíteni, hogy feldolgozzák ezt a traumát?

 

Megdöbbentő erő sugárzik azokból a szülőkből, akiknek a babájuk koraszülött. Megható látvány az inkubátor mellett álló szülők látványa. Azt tapasztaltam, hogy a koraszülött osztályon dolgozó remek szakembereknek még arra is van energiájuk, hogy a szülők lelkével foglalkozzanak és támogassák őket ezekben a nehéz hetekben.