Ahol élmény a bevásárlás

Nem voltam nagy piacra járó háziasszony korábban. De szerencsére változtak az idők és a piacok. A hazai gasztro forradalmat a piacok is követték és egyre színvonalasabb portékát kínálnak a vásárlóknak. Most már én is nagy „piacozó” vagyok és igazi szórakozás számomra, hogy a Fény Utcai Piacon szerzem be a családom számára nemcsak a konyhába valót.

feny

Amikor a reality főzőműsorok beindultak és a főzés előtt a szereplők piacra mentek a hozzávalókat beszerezni, ott kezdődik a piacok utáni vágyódásom. Mindig irigykedtem, amikor ismerősként üdvözölte az aktuális celebeket a zöldséges, a hentes és a fűszeres. Akkoriban éjjel-nappalikba rohangáltam munka után vásárolni vagy gyorséttermekben csillapítottam az éhem és a gasztro, azaz konyhaművészeti tudományos munkásságom miatt nem terjesztettek semmilyen díjra. Arra most sincs sok esélyem, habár a krumplis lángosom igazi Hungaricum a fiaim szerint. Szóval, ha az ember anya lesz, akkor tudatosabban vásárol és megtanul főzni, legalábbis velem ez történt. Kerestem hát a Platoni tökéletes piacot, ahol jó minőségű alapanyagokat, zöldségeket vásárolhatok és barátságosan elbeszélget velem a zöldséges.

sdr

Az otthonunkhoz a Fény utcai piac van a legközelebb, gyalogosan is könnyen elérem. Jártam már ott korábban, de akkor nem fogott meg a „piaci feeling” és inkább visszakullogtam az ABC-be gyorsan bevásárolni.

Pár éve tértem vissza újra. Immáron a gyerekekkel vásárolunk. Nemcsak azért kedvelek idejárni, mert az áruk minősége kiváló, de kedvelem az árusokat is. Remek gasztro fogásokkal lettem gazdagabb. Itt tudtam meg Pistától az egyik zöldséges vezetőjétől, hogyan süssem a patiszont, hogy omlós legyen. Hogyan lesz arany színű a tyúkleves? Ezt a titkot Erzsike néni árulta el, miközben a leves zöldséget szereztem be nála. És számos gasztro praktikát sajátíthattam el a és közlékeny árusoktól, amióta ide járok. A Fény utcai piac olyan, mint egy kis város. Mindent be lehet szerezni és mindent el lehet intézni egy helyen. Nem árt felkészülni kényelmes cipőkkel és hatalmas táskákkal, bevásárló listával, mert ahogy sétálgatunk, egyre több portéka landol a szatyorba, ami egy idő után elég nagy súllyal bír. Ha serpára nem futja, akkor érdemes beszerezni a „banyatank”-ként elhíresült gurulós táskát. Ezekből azért nagyon jópofa mintázatúakat is lehet kapni és már nemcsak az idősebbek húzzák maguk után megfigyeléseim szerint. Bevásárlás után kisebb vita következik családunkban, melyik büfében ebédeljünk, mert ebből is rendkívül gazdag a kínálat. Retró kifőzdéktől kezdve a legmodernebb streetfood is fellelhető a Fény Utcai Piacon. Már majdnem minden helyet kipróbáltunk. Nekem a sajtos tejfölös lángos a nonplusultra gasztro élmény a piacon elmajszolva.

sdr

Volt már olyan élményem is, hogy a megvásárolt virágok mellé ajándékba kaptam egy szépséges karácsonyi kaktuszt, ami azóta is szépen növöget az ablakban, virágzott is már és mindig az a kedves árus jut az eszembe, aki rám bízta a nevelését. Hozzá járok vissza az aktuális kerti virágaim beszerzése miatt áprilisban. De a ballagásoknál is nagyon kedvesen segítettek már a virág árusok, hogy az osztály díszítéséhez beszerezzük a virágainkat, kicsit kedvezményesebb áron a piac végén. Nem akarok dicsekedni, de tényleg mindig kapunk valami kis ajándékot. A fiaim már azt tanácsolták, hogy ne hozzunk pénzt, mert mi mindent ingyen kapunk a piacon. Persze ez túlzás, de jó érzés számomra, hogy kulturált környezetben, kedves kiszolgálásban van részem és közben nagyon jó minőségű élelmiszereket vihetek haza a Fény Utcai Piacról. Most már elmondhatom, hogy igazai piacrajáró háziasszony lettem, mert ez számomra felér egy gasztro fesztivállal!

dav